Med minst et par dusin bryggerier er Göteborg nå Sveriges ølhovedstad. 

– Interessen for øl har eksplodert, sier administrerende direktør Mats Wessberg i Spike Brewery. 

– Det kommer stadig nye bryggerier og det finnes også mange ølbarer hvor du kan smake øl. 

Selv går han gjerne ut og drikker øl på Brewers Beer Bar, som har to fililaer i Göteborg, hvor de selger øl fra svenske og utenlandske mikrobryggerier. Det er ikke bare fokus på heftig smak og kvalitet, men også på helse. Nylig åpnet deten helt ny pub og butikk dedikert lettøl, Fölk, for den som av ønsker å kombinere smak og edruelighet. 

– Du kan ikke lenger kjenne forskjell på folkøl og sterkøl, sier innehaver Johan Lindberg i Fölk. 

Stigbergets Bryggeri 

Når du er ute og spiser i Göteborg, vil du oppdage at mange spisesteder serverer øl fra Stigbergets bryggeri. Det skyldes slett ikke lokalpatriotisme, men smak alene. Bryggeriets øl har stukket av med topplasseringer i flere smakstester. Deres Promenadporter ble for eksempel kåret til Sveriges beste brygg i 2016.

Bryggeriet så dagens lys i 2012 da innehaverne av Hagabions Café och Kino ønsketsin egen pils. Året etter var de i gang med bryggingen av øl til egen kro. I dag selger de øl ikke bare til egen bar, men også til Systembolaget og det norske Vinmonopolet.

Bryggeriet arrangerer fest, smakinger og tar i tillegg over barer og kroer der du kan smake og lære om ølet de brygger. Følg med på nettsiden og på bryggeret Facebook-side for løpende oppdateringer.

Spike Brewery

Burger Beer, Mango Fandango og Pils Modernum. Bare navnene på Spike Brewerys ølsorter får smaksløkene til å krølle seg i ren fryd. 

– På Spike Brewery har vi ikke én standardportefølje med øl. Vi lager små serier og brygger dem bare noen få ganger. Vi har alltid nye og bra øltyper ute, sier Mats Wessberg. 

Folk som er interesserte i øl kan også besøke bryggeriets tap room med ølsmaking, mat og åpen pub. 

– Du får ikke smake bare vårt eget øl, men også øl fra andre bryggerier. Mange synes det er interessant å få øl rett fra tanken, så det tilbyr vi også. Da får du ultraferskt øl. 

Det er lurt å sjekke Spikes åpningstider på bryggeriets nettsted eller Facebook-side før du drar. 

Fölk

God smak og lav alkoholprosent er en gullkombinasjon. I år slo Fölk, den første butikken og puben for lettøl i Göteborg, opp dørene.

– Her serverer vi øl med 0–3,5 prosent alkoholinnhold, sier innehaver Johan Lindberg i Fölk. 

– Vi tilbyr bare øl fra små håndverksbryggerier først og fremst fra Sverige, men også fra noen andre land. Du behøver ikke gå på kompromiss med smak når du velger lettøl. I tillegg er lettøl også et helsesmart alternativ. 

– Kanskje du har lyst på godt øl midt i uken uten å bli beruset, da er lettøl et godt alternativ. 

Det beste lettølet akkurat nå? – Jeg har en pale ale fra bryggeriet Left Handed Giant som heter City Living. Surøl fra Brekeriet i Skåne er også svært bra. De lager surøl med litt frukter i og lar det ligge på eikefat. Det får da en annen karakter. Du får selvsagt et tiltugg til ølet og kan også kjøpe med deg øl. 

Göteborgs Nya Bryggeri

Göteborg har så visst en lang bryggerihistorie og Göteborgs Nya Bryggeri er tuftet på nettopp denne historien. Da Pripps bryggeri i Göteborg ble nedlagt i 2001, oppstod ideen om å bygge et nytt. De oppsagte arbeiderne fortsatte å treffes og etterhvert laget de et eget brygg som ble nytt under sammenkommenstene.

Med dette fundamentet i bunn, ble Göteborgs Nya Bryggeri AB stiftet i 2008. Noen år senere, i 2014, ble brygghuslokalene påbegynt og i 2015 er ble var det første ølet tappet. I dag kan folk nyte en rekke leskende og smakstette og spennende øl som Göteborgs Lakrits, et mørk lager produseirt i samarbeid med lakrisprodusenten Kouvolan Lakritsi, ’Merica Hoppy Pale, juleøl og IPA.

På samme adresse ligger også Göteborgs Bryggerimuseum hvor du kan lære om øl og ikke minst sette pris på det. På en kveld får du omvisning i bryggeriet og på museet, ølskole med prøving, foredrag om bryggerihistorier og mat. 

Beerbliotek

Et ølbibliotek må vel være en av verdens beste oppfinnelser? På Beerbliotek får du både god smak og et bredt utvalg av øl, blant annet finnes annet ale, folköl og IPA.

At ølbryggerne på Beerbliotek også har sans for språk og fengende navn, er helt klart. Eternal Darkness, Strapontin og A Passion for Gingers er bare øl-navnene på boksene. Sortimentet består av både et fast utvalg og nye linjer som skifter regelmessig.

Hver helg er det smaking og omvisning på anlegget. Det kreves ingen påmelding, bare dukk opp og si hei og gjør deg klar for en bratt læring i kran og bar.

Dette må du vite om svensk øl 

Hva er egentlig folkøl? Hva klassifieres som sterkøl? Og kan man kjøpe øl i matbutikken? Her er de svenske reglene for øl.

Lettøl

Maksimalt alkoholinhold for lettøl er 2,24 prosent. Selges i matbutikkene. 

Folkøl 

Den nedre grensen for alkoholinnhold i folkøl er 2,26 prosent. Vanligst er det med alkoholinnhold på 2,8 og 3,5 prosent. Selges i matbutikkene. 

Mellanøl 

Mellanøl var en gang i tiden en ølklassifisering med en egen definisjon i loven. I dag finnes ikke mellanøl i lovens forstand, men termen brukes likevel flittig. Alkoholinnholdet ligger på rundt 4,5 prosent. Selges kun på Systembolaget. 

Sterkøl 

Alt øl med alkholinnhold over 3,5 prosent klassifiseres som sterkøl. Oftest har denne kategorien øl et alkoholdinnhold på 3,6 – 5,5 prosent, men kan også ha et høyere alkoholinnhold. Selges kun på Systembolaget. 

Alkoholfritt øl 

I dag brygger flere små håndverksbryggerier i Sverige egne alkoholfrie øl for å møte en voksene interesse fra publikum. Et alkoholfritt øl kan kun ha opp til 0,5 prosent alkoholinnhold. Selges i matbutikker.