Gabriels fiskesuppe

Göteborg ligger rett ved sjøen og har et fantastisk utvalg fisk og sjømat. Det meste er sprellferskt og friskt, og selv de små vil kunne finne noe godt.

– I Göteborg kan du spise piggvar, lysing, sei, makrell og mange andre fiskeslag. Det kommer an på sesongen, sier Niclas Svensson på Restaurant Gabriel.

Restaurantens gode fiskesuppe basert på en gammel oppskrift, vil nok falle i smak hos de minste.

Göteborg har faktisk dyr i sin fauna som går under navnet de fem store: hummer, blåskjell, kreps, reker og østers. De får du servert på mange måter over hele byen.

Trendfølsomme Göteborg er heller ikke sene om å bruke fisken de trekker opp til nye formål, som for eksempel i sunn og god poké fra Hawaii, som hele familien vil kose seg med, eller fabelaktig sushi. På byens restauranter finner du havets eget vilt, trukket opp nesten rett utenfor døren.

Foodtrucks på Magasingatan

Tradisjonsmat er topp, men i Göteborg er man ikke sene med å plukke opp de siste trendene og kombinere det de har i sitt eget matfat. Streetfood fra hele verden får du nå mange steder i byen.

Det ruller nemlig foodtrucks rundt i byen og tilbyr velsmakende mat fra hele verden. Og der vil du kunne finne alt fra soulfood fra Jamaica, mexicanske burritos, peruansk ceviche og sild tilberedt på svensk maner. Én av fordelene, utover at de serverer utmerket mat, er at hele familien kan nyte sin favorittrett til en overkommelig penge. Så kan man kanskje enes om å gelato til dessert? Veldig godt, veldig Göteborg. Eller kanskje vi skal si nye Göteborg?

Hagabulle

Britene har afternoon tea, spanjolene tapas og svenskene fika. Fika er et sosialt fenomen, en legitim grunn til å ta en pause. Du kan fika hjemme, på jobb eller på kafé, forklarer Svenska Institutet.

En fika innebærer noe søtt å spise, det kan være kanelboller, sandwicher eller til og med en syndig bringebærterte. I Göteborg har de også en egen fikaspesialitet, Hönökaka, oppkalt etter øya som ligger en times båttur unna.

Men vil du fika så du aldri glemmer det, kan du kanskje titte innom Café Husaren for deres berømte Hagabulle, oppkalt etter bydelen med samme navn. Det er en enorm kanelbolle med perlesukker.

Hel og halv spesial

En gammel Göteborg-slager på matfronten er såkalt hel og halv special. Men hva er det?

– En hel eller halv special består av pølse med potetmos, agurk, skagenrøre med reker, majones og champignon i brød. Så er det ketchup og sennep på toppen, sier daglig leder Larry Wensund i Oves gatukök.

Forskjellen på hel og halv spesial? En hel spesial består av to pølser, mens en halv special bare inneholder en.

Retten skal visstnok å ha oppstått da fotballspillerne Conny og Päsa ba om en pølse med litt mos på toppen en gang på 1960-tallet. Den dag i dag er den nøkterne retten populær. Og du får den altså ingen andre steder.

– Spør du etter hel og halv special i Stockholm, så er det ingen som vet hva det er. Og det er kjempegodt, bedyrer byens innbyggere. Halv special får du altså hos Oves gatukök, men også på klassisk Lasse på Heden og Mariaplans pølsekiosk Grønt på Folk

Hva med hjemmelaget pasta, moules frites med konfiterte tomater – uten kjøtt og fisk? I Göteborg finnes det supre alternativer for deg som ikke vil spise kjøtt, eller bare ha mulighet til det. De beste stedene for smakfull, grønn mat får du på Hagabions kafé, hvor hele menyen skiftes daglig, og Folk, som serverer lekre vegetar- og veganretter. På Wine Mechanics, som er faktisk er en vinprodusent, vil får du alltid vegetariske retter, men ha mulighet til å legge til kjøtt eller fisk. Gå ikke glipp av vegetariske Green Room på Liseberg – perfekt for familien.