Här är hon solist i Esa-Pekka Salonens hyllade violinkonsert som erhöll det prestigefyllda Grawemeyerpriset på 100 000 dollar 2012. Ett medryckande och strömlinjeformat verk som sammanfattar hans mångåriga musikverksamhet i Los Angeles.

2016 återupptäcktes ett verk av Stravinsky i ett notbibliotek i St Petersburg. Det var ett stycke sorgemusik han skrev till en minneskonsert för sin lärare Rimskij-Korsakov, Funeral Song, som har kallats den saknade länken mellan Feu d’artifice och Eldfågeln. Stravinsky skrev profetiskt i sina memoarer: ”Jag önskar att någon i Leningrad kunde leta efter noterna för jag är nyfiken på hur jag komponerade just före Eldfågeln.

Under dessa år på 1910-talet var Stravinsky enormt kreativ i samarbetet med Ryska baletten i Paris. Eldfågeln följdes av Petrusjka och sedan kom mästerverket Våroffer – 1900-talets kanske viktigaste och mest berömda orkesterverk. Inspirerad av den ryska vårens våldsamma inträde komponerade han musik som var lika djärv som nyskapande – något liknande hade aldrig tidigare hörts.

Denna orkesterexplosion med sina mystiska passager upphör aldrig att fascinera, här under ledning av Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali.

Information

Här kan du läsa mer.