Alingsås – den pittoreska kaféstaden

27 minuter från Göteborg

Kullerstensgator, trähus med förtrollande innergårdar och kaféer i nästan varje garuhörn – ja, där har du den mysiga småstaden Alingsås. 

Fikavandring

En guidad fikavandring är det bästa sättet att utforska kaféstaden Alingsås på. Här får du chansen att höra om hur lilla Alingsås blev Sveriges fikahuvudstad hos det svenska folket. Naturligtvis blir det också fikastopp för provsmakningar på några av stadens bästa kaféer. 

Nolhaga slottspark

Till Nolhaga kan du få en utflykt för hela familjen med sevärdheter, barnaktiviteter och avkoppling. Det ståtliga 1800-talsslottet ligger placerat mitt i parken och här finns även djurparken Barnens Lantgård där barnen kan träffa några av stadens lantdjur. Nolhaga har dessutom ett nyöppnat parkbad med ruschkanor, simbassänger och en relaxavdelning. 

Ångbåten Herbert

Den k-märkta ångbåten Herbert är en populär attraktion i staden. Herbert agerade bogserbåt redan 1905 och har med sitt orginalmaskineri blivit teknikhistoria. Numer gör ångåbåten turer på sjön Mjörn med ett stopp på ön Risön som har sin egen president och nationalsång. 

Grafsnäs slottsruin och park

Detta är en annan välbesökt sommarpark. Artister gästar, marknader slår upp och fester hålls på kvällarna. Utöver det så finns det ett kafé och en badplats för de badsugna. 

Anten–Gräfsnäs museijärnväg

Ta en tur tillbaka i tiden med en 12-kilometer lång tågresa i det natursköna landskapet med utsikt över sjön Anten. Vid stationen köper du din biljett, och där finns även ett museum väl värt att kika in på.  

Läs mer här!

Floda & Nääs – bruksmiljöer för alla sinnen

26–42 minuter från Göteborg

Området kring Floda & Nääs har något för alla – oavsett om du vill upptäcka historiska miljöer, botanisera i hantverksbutiker, äta riktigt gott eller bara koppla av i en het bastu.

Garveriet

Ekologisk hållbarhet lyder ledorden på Garveriet i Floda. Här kan du få en god lunch, ta en kopp kaffe i kafét, handla bröd i bageriet eller lära dig att utnyttja allt i matlagningskursen ”zero waste”. Menyn är säsongsbaserad och styrs helt enkelt utav vad de lokala producenterna har att erbjuda. 

Restaurang Jernbruket

En restaurang i lantlig och rustik miljö kan du hitta i det gamla järnbruksmagasinet i centrala Floda. Maten kommer från den vedeldade grillen och råvarorna kommer till största del ifrån lokala bönder och egenodling. 

Vandra Gotaleden

Snöra på dig vandringsskorna och ta med dig en vän för en härlig söndagspromenad längs Gotaleden. Förra sommaren så öppnades vandringsleden som går från Kungsportsplatsen i Göteborg hela vägen till Alingsås. Den är uppbyggd i nio etapper så om du inte vill gå hela kan du välja vilka som passar dig bäst. Tågstationer finns längs vandringen. 

Nääs slott

Nääs slott är en gammaldags pärla. Slottet ligger i Slottsparken med intilliggande badplats och ridhus. Väl inne i den storslagna byggnaden ser det likadant ut i dag som det gjorde på slutet av 1800-talet när den privata ägaren avled. Här kan du få en guidad tur som tar omkring 50 minuter, samtidigt som du lär dig om slottets orörda historia. Det är också möjligt att äta och bo på slottet.

Slöjd & Byggnadsvård och Mulle Mecks snickeriverkstad

Slöjd & Byggnadsvård är en butik för dig som gillar att hanverka. Här kan du få goda råd, kika på häftiga utställningar och delta i kurser för att bli ett riktigt hemmaproffs. Hållbarhet och sunda material är det som gäller i denna slöjdshop. Vägg i vägg med Slöjd & Byggnadsvård ligger snickeriverkstaden för den yngre generationen. Verksamheten riktar sig till barn 4–10 år. Mulle Meck står för handledning under tiden som barnen får testa att spika, såga, borra och skapa sina egna hantverk. 

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker har mycket att erbjuda och har blivit ett populärt utflyktsmål för boende i och runt omkring Göteborg. Här finner du trendiga butiker, hotell, restauranger och ett kafé – allt i genuin bruksmiljö. Hotelldelen har utsikt över Sävelången, med en utomhusjacuzzi, bastu, gym, badbrygga och shuffleboard. Den välbesökta brunchen kan vara något att testa. 

Öijared Resort

Sveriges största golfanläggning Öijared Resort ligger på en halvö mellan sjöarna Mjörn och Sävelången. Här finns hela tre 18-hålsbanor att välja mellan plus en multibana där du kan välja mellan golf, frisbee och fotboll, så det finns ingen risk att tröttna. Den välrenommerade designern Gert Wingårdh ligger bakom arkitekturen för det stora hotellet i anslutning till golfanläggningen. 

Läs mer här!

Hönö – en pärla på västkusten

60 minuter från Göteborg

På Hönö kan du uppleva allt det bästa med Göteborgs skärgård – året om. Klippor, fiskebåtar, trevliga restauranger, butiker och en fantastisk miljö gör Hönö till en trevlig utflykt alla årets månader. 

Hönö Klåva

Hönö Klåva är hamnen och centrum på ön. Här välkomna du av butiker, restauranger, eller utflyktsbåtar om ni vill upptäcka lite mer av skärgården. Vill du hellre stanna lite längre på ön så finns det möjligheter att ta in på hotell.

Vinga

Ön Vinga är Göteborgs västligaste punkt och med sin 29 meter höga fyr så blickar den ut över världshaven. Här växte Evert Taube upp – den folkkära trubaduren vars barndomshem nu blivit ett välbesökt museum. Under sommarmånaderna är dessutom Vinga ett populärt sol- och badresmål. 

Hönö – och det bästa av naturen

Alla uppskattar vi väl vacker natur och härliga badstränder? Det finns det gott om på Hönö. Både för det som gillar att bada från en sandstrand och från klippblocken. Men för att upptäcka hela Hönös utbud av natur så görs det bäst från cykelsadeln. Antingen kan du hyra en vid Hönö Klåva eller ta med din egen på färjan. 

Klättra i naturreservatet Ersdalen

Ersdalen är ett mycket populärt ställe bland utövare av klättringsformen bouldering. I området går det att testa på hundratals boulderingproblem med varierande svårighetsgrad. Den spektakulära naturen och ovanligt omväxlande miljö lockar också många människor till reservatet. 

Läs mer här!

Gunnebo slott – unika 1700-talsmiljöer

26 minuter från Göteborg

En kvart från Göteborg ligger Gunnebo slott – en oas för dig som vill uppleva historia i kombination med ett levande kulturreservat för en stund. Slottsområdet gör sig lika bra i sommarprakt som i vinterskrud.

Trädgårdar och slottsparken

Runt omkring slottet är det grönska i överflöd med både välskötta trädgårdar och en vildare växtlighet. Framför den ståtliga slottsfasaden finns en av trädgårdarna med statyer, formklippta buskar och prakturnor. På området finns också två köksträdgårdar som förser restaurangen med grönsaker och kryddor, samt den engelska parken med stigar som tar dig till stilla sjöar och dramatiska klippor. 

Kaffehus och Krog

I den gamla tjänstefolksbyggnaden strax intill slottet ligger lunchrestaurangen och kafét Gunnebo Kaffehus och Krog. På menyn är allt ekologiskt och KRAV-märkt och baseras på säsong. Extra spännande är att maten har anknytning till platsen och 1700-talet. 

The Edible Country – laga en praktmiddag utomhus

Boka ett bord ute i naturen där ert sällskap får laga maten tillsammans på slottsområdet. Det är slottsträdgårdens egna råvaror som tillagas mitt i det vackra skogslandskapet. Bordet går att boka från maj till september.  

Slottsvisning

Gunnebo slott har en vacker och välbevarad interiör som du endast har möjlighet att se tillsammans med en guide. Visningen tar er på 45 minuter genom hela byggnaden samtidigt som guiden berättar sina favoritanekdoter från dåtidens Göteborg.
lördagar och söndagar

Läs mer här!

Marstrand – Sveriges seglarhuvudstad

53 minuter från Göteborg

Segling är ordet här på Marstrand. Varje år kommer världseliten i segling och en massiv publik till de spektakulära tävlingarna på ön. Men Marstrand är mer än så, här finns goda möjligheter att paddla kajak, shoppa, äta glass, uppleva en lokal skaldjursplatå eller besöka en sälkoloni.

Natur 

För den som är nyfiken på historia och natur är Marstrand helt rätt destination. Ön har nämligen en rik historia av arkitektur och kultur, samt en idyllisk naturmiljö. Att promenera är kanske det bästa sättet att få uppleva Marstrands fina kvarter och natur. Små gränder i mysiga kvarter och havsnära stigar kan ta dig runt. En av vägarna leder dig dessutom upp till Carlstens Fästning från 1600-talet.

Stanna över natten

På Grand Hotel Marstrand kan du bo i gammal kunglig stil. Här spenderade nämligen Kung Oscar II mycket av sin tid. På Marstrands Havshotell kan du i stället bo i skandinavisk stil och vakna upp till utsikt över havet. På Villa Maritime finns möjlighet att stanna i lägenheter med sovrum, vardagsrum och eget kök.

GKSS Match Cup Trophy & Nordea Women's Trophy

Häng med på det stora publikevenemanget GKSS Match Cup och Nordea Women’s Trophy när de bästa seglarna i världen kommer på besök. Numer är eventet ett av de största seglingsevenemangen i norra Europa och mellan den 1–5 juli så kommer män och kvinnor på den allra högsta nivån för att tävla i GKSS Match Cup respektive Nordea Women’s Trophy.
1–5 juli

Matparadiset Marstrand

Med Kattegatt som granne så blir fisk och skaldjur en naturlig komponent hos de många krogar i toppklass på Marstrand. Grand Tenan har gjort sig ett namn med sina gratinerade havskräftor som bästa avnjuts på uteserveringen med utsikt över parken och hamnen. Ottos Kök bygger sin meny på lokala bohuslänska smaker med en toast skagen i världsklass. Och på Marstrands Wärdshus kan du få en smaskig skaldjursplatå. 

Tips! Prova att laga Farmor Ingers äggost – recept från Grand Hotel.

Läs mer här!

Styrsö & Vrångö – stadsnära skärgårdsidyller

48–57 minuter från Göteborg

Ut längs med Göteborgs skärgård ligger de pittoreska öarna Styrsö och Vrångö. Och när man besöker öarna är det smått obegripligt att förstå att det ligger en storstad i närheten – men det gör det. 

Landskapsvandring 

Upplev Göteborgs södra skärgård på bästa sätt – med landsskapsvandring. Avståndet mellan öarna är litet och även avstånden på respektive ö är små. Vandringsleder och naturstigar har bevarats och används som vägar längs havsbanden då öarna är helt bilfria.

Pensionat Styrsö Skäret

Välkommen att stanna på det personliga pensionatet Styrsö Skäret. Här är alla rummen är personligt inredda och inget är det andra likt. I matsalen kan du äta dagens lokalt fångade fisk tillsammans med utvalda ekologiska råvaror. 

Café Öbergska

Kafét på samma ö är ett annan trevlig serveringslokal. På menyn hittas ofta hemodlade örter i säsong, här finns också en gin & tonic-bar och härlig livemusik. Populärt bland lokalbefolkningen och turister. 

Bada på Vrångö

Bada gör du kanske allra bäst på Vrångö som är känd för både sina sandstränder och klippor att bada från. Även den vackra naturen är förknippad med Vrångö, där flera sällsynta växtarter återfinns. En naturupplevelse som är värd en färjetur. 

Läs mer här!