Svart Rya skapades redan i slutet av 1990-talet och är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling. Något som nu har blivit verklighet.

Känslomässig betydelse
Svart Rya var ett mycket betydelsefullt verk för Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Prisad textilkonstnär
Pasi Välimaa var en av Nordens främsta textilkonstnärer, född i Finland men under många år verksam i Sverige som konstnär och designer och från 2009 professor vid Textil-Kropp-Rum, HDK Steneby vid Göteborgs Universitet. Han arbetade med många olika tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.

Ytterligare verk av Välimaa visas på museet
I Röhsska museets samling finns sedan tidigare Pasi Välimaas verk "Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken". Verket kommer också att visas på museet i samband med Svart Rya.

En av Sveriges största textilsamlingar
Röhsska museet har en av Sveriges största textilsamlingar. Samlingen omfattar många olika slags textilier som bland annat koptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier och modern bildtextil. Museet samlar kontinuerligt in samtida textil och Välimaas Svart rya utgör ett viktigt tillskott i samlingen. Föremålet är inköpt med medel ur Röhsska museets inköpsfonder som tidigare donerats till museet. Varje år samlar museet in cirka 50 nya föremål: inköp och gåvor.

Information

Här kan du läsa mer.