Taverna Averna ligger i Auktionsverkets före detta lokaler på Tredje långgatan och är en del av Avenyfamiljen som även driver Kafé Magasinet, Made in China, Tacos & Tequila och Olssons vin som alla är kravmärkta.

– Vi är väldigt stolta över den här takodlingen. Det är roligt att kunna säga till gästen att ”den här myntan i din drink odlar vi här!”, säger Tobias Hamberg på Avenyfamiljen.

Precis som restaurangen är den 180 kvadratmeter stora takodlingen kravmärkt. Fokus har lagts på kryddodling med bra tillväxt för att man alltid ska ha färska kryddor att toppa maten med. Tobias Hamberg säger att han har märkt av ett ökat intresse kring hållbarhetsfrågor. 

– Medvetenheten hos gästen är större nu än för bara några år sedan och kommer säkert att bli ännu större ju längre tiden går.

Mer vegetariskt och mer eko

Restauranger kan kravcertifieras med ett, två eller tre kravmärken och Taverna Averna har ett märke. I praktiken innebär det att 25 procent av varorna är kravmärkta och att restaurangen arbetar med att servera mindre portioner av kött. 

– Alla ska bli mätta men det är bättre att be om mer mat än att vi serverar för stora portioner, säger Tobias Hamberg. 
– Folk ber inte om doggybag i allmänhet. Men lämnar man en kvarts pizza, så brukar vi fråga om de vill ta med den, inflikar en av restaurangens servitörer.

Hållbarhetstänket märks också på att de vegetariska alternativen ingår som en naturlig del av menyn och inte står under en egen kategori. För att undvika onödiga transporter serveras det kranvatten och bubbelvatten som kolsyrats på plats. 
– Varje år ska vi utöka antalet ekologiska inköp och sträva mot att hela tiden utvecklas kring vårt arbete med hållbarhet, säger Tobias Hamberg.

Långsiktigt tänk 

Långsiktigt har arbetet blivit bättre i och med märkningen, men det innebär också mer administrativt arbete, enligt Tobias Hamberg.

– Vi tror på långsiktighet och då är hållbarhet en grundpelare. Det finns inga andra alternativ, säger han.

Artikeln är skriven i maj 2016. Uppgifter om märkning kan förändras och bli inaktuella. Vänligen kontrollera på verksamhetens hemsida.