På 90-talet riktade världens metal-fans blicken mot Göteborg där band som At the Gates, Dark Tranquility och In Flames gick i täten för vad som kommit att kallas "the Gothenburg sound".

Varför blev melodisk death metal så stort i Göteborg?
– Jag tror inte att staden i sig har så mycket med saken att göra. Men om det finns ett eller två band som börjar med stor entusiasm när det fortfarande är en underground-scen, som på slutet av 80- och början av 90-talet, så föds en liten klick runt det. Sedan om banden påminner bara lite om varandra så blir det lätt att nästa generation influeras och soundet blir mer etablerat.

At the Gates, Tomas Lindberg, Foto: Andy Hayball

Foto: Andy Hayball

Tomas påpekar att alla band inom det göteborgska soundet har egen karaktär och skiljer sig en hel del åt, men den gemensamma nämnaren beskrivs ofta som en death metal med fokus på melodi och vemod.

–Death metal handlar annars mycket om aggression, men vi har en större emotionell palett.

Hur känns det inför nya Metaltown Indoor?
–Jag har spelat på Trädgårn tidigare, det här är nog femte gången, och stämningen är alltid fenomenal. Jag ser fram emot det och tror att det kan bli bra! Framförallt den stora scenen har en väldig bredd i år, men kvaliteten är samtidigt väldigt konstant.

At the Gates grundades 1990 och är kanske mest kända för albumet Slaughter of the Soul, som kom 1994. Bandet splittrades två år senare och återförenades inte förrän 2008. Ett par år senare släpptes At War with Reality som är det första albumet på 19 år.

–Vi sa någon gång att vi skulle lägga av, men det var lite för kul! Återfödelsen kom 2014 med nya skivan, bandet fick nytt liv och de senaste 2 åren har varit helt fantastiska. Vi har spelat mer än någonsin – och på våra villkor nu. På 90-talet var vi så unga, men idag har vi en fantastisk position som är få förunnat. Alla har känt varandra sedan ungdomen, men har ändå hunnit utvecklas som människor utanför bandet.

Vad är den största skillnaden nu och då?
–Nu är vi musikaliskt kunniga nog att genomföra det vi ville göra då. Både tekniskt och spelmässigt, men man har också mognat som arrangör och vet hur man ska få fram det man vill ha sagt i musiken. Egentligen är det samma emotionella palett, utvecklat med en ny skiva så de gamla fansen känner nog igen stil, inriktning och känsla. Det känns fräscht, men inte för nytt.

Vilka andra band får man inte missa på Metaltown Indoor?
–Missa inte Tribulation! Vi har spelat med dem tidigare och de är ett ungt och hungrigt band som ligger på samma skivbolag som oss. Deras nya skiva är väldig melodiös och kraftfull, de blandar in lite andra stilar i sin death metal utan att det stör.

Tomas nämner också Black Temple, Bombus, Katakonia och Nightrage – läs mer om Metaltown.

Tomas bästa tips för metalfans i Göteborg

1. Utställningen Musiklivet i Göteborg 1955-2018.

"Jag tycker att man ska börja med att gå på Stadsmuseet för att se hela bakgrunden."

2. Bengans skivbutik på Stigbergstorget.

"Bengans har en väldigt bra metalavdelning, med både vinyl och cd."

3. Linnés skivbörs på Andra Långgatan.

"För secondhandvinyler, de som jobbar där har bra koll."

4. Konserter på Truckstop Alaska och Belsepub.

"Synka ditt besök med en spelning på Truckstop Alaska, de är smala men har kvalitet i sitt utbud. Om det inte är någon konsert där kan man försöka få till ett besök på klubben Belsepub, som flyttat till Valand. De kör mycket lokala gig. Om man har tur kan man gå till Truckstop Alaska en dag och Belsepub den andra."

5. Promenera och få en känsla av staden.

"Inte bara Avenyn, utan Vasagatan och ner i Haga."

2016-03-10.