Gert Wingårdh föddes i Skövde 1951 men kom till Göteborg som nioåring. Här växte han upp i området Påvelund i närheten av Långedrag väster om Göteborg. Han tog sin arkitektexamen 1975 och blev snart ett världsnamn i arkitekturkretsar, känd för byggnader som House of Sweden i Washington, svenska ambassaden i Berlin och Chalmers kårhus i Göteborg.

Under sina drygt 50 år i staden har han sett den gå igenom stora förändringar. Exempelvis var han i 20-årsåldern när 1970-talets stora rivningsvåg drog fram och förde med sig stora delar av bland annat Haga, Masthugget och Landala och de gamla trähus som låg där.
– Jag hade mitt första kontor i Haga och som tonåring gick jag på alla de där klubbarna i östra Nordstan - Que Club, Cosy Corner och så vidare - så jag minns den tiden väl, berättar Gert Wingårdh.

"Man kan sörja människor men inte byggnader.

Under 60- och 70-talen fanns det många som protesterade mot rivningarna och precis som i danska Christiania ockuperades delar av Haga av aktivister. Själv var Gert Wingårdh inte en del av proteströrelsen och även om många idag är kritiska mot gårdagens makthavare delar han inte bilden att de gamla trähusen borde ha bevarats.
– Att det revs är inget jag sörjer. De flesta av husen var i dåligt skick och i många fall illa konstruerade. Man kan sörja människor men inte byggnader, säger han.

Istället lyfter Gert Wingårdh fram pragmatism och respektlöshet som två egenskaper som gjort Göteborg till en spännande stad ur ett arkitektoniskt perspektiv.
– Städer är levande organismer och i Göteborg har byggnader alltid formats utifrån behov. Göteborg är inget ”Gamla stan” och här finns inga byggnader som är enbart skådebröd. Att många historiska delar har fått en osentimental behandling gör Göteborg till en robust och levande stad och inget museum, säger han.

"Götaplatsen är en av mina absoluta favoritplatser.

Men allt är inte nybyggt i Göteborg. Staden består snarare av en stor, och ibland till synes slumpartad, variation av stilar och epoker.
– Götaplatsen är en av mina absoluta favoritplatser med sin mäktiga fond och Poseidon i förgrunden. Här kan du se ett 60-talsbibliotek ombyggt i 2000-talsstil intill det massiva Konstmuseet med sina klassiska, stränga tegelrytmer, säger Gert Wingårdh.
– Här ligger också Stadsteatern som är ett mästerverk i Art Deco-stil och Konserthuset – en förelöpare till funktionalismen och en av de bästa byggnader jag vet överhuvudtaget, fortsätter han.

Just Einar Eriksson, arkitekten bakom Konserthuset, håller Gert Wingårdh som den allra främsta Göteborgsarkitekten genom tiderna.
– Förutom Konserthuset tycker jag att man ska titta på Centrumhuset (på Östra Hamngatan reds. Anm), Thulehuset (vid hörnet av Norra Hamngatan/Östra Hamngatan reds.anm) samt Folkets Hus vid Järntorget.

"För min del får man gärna bygga tre gånger så högt.

Andra platser han tycker är värda att besöka för sin arkitektur är Johanneberg, Lorensberg och Vasastan.
– Här finns många vackra och rikt dekorerade högreståndsbostäder som jag tycker mycket om. Det finns också mycket att se av den store arkitekten Hans Hedlund.

Om han själv fick välja skulle det byggas tätare och högre i Göteborg.
– Staden växer och det flyttar hela tiden hit fler människor. För en arkitekt är det spännande att se hur den nya staden byggs samman med redan existerande kvarter. Förtätning är bra och det finns inget egenvärde i att hålla staden låg innanför vallgraven. För min del får man gärna bygga tre gånger så högt som idag, säger han.

Vilken av dina egna byggnader i Göteborg är du mest stolt över?
– Allra mest nöjd är jag med dem som besöks av många människor - som Kuggen på Lindholmen, Chalmers kårhus och Universeum. Just Universeum besöks av hundratusentals människor varje år och under de här 15 åren har byggnaden, som dessutom är helt ekologisk, visat sig stå emot det mesta.

Fakta

Namn: Gert Wingårdh
Ålder: 64
Bor: Har hus i Lycke nära Marstrand och en lägenhet i Vasastan.
Gör: Arkitekt och programledare.
Vilken är din favoritstadsdel? Måste säga Vasastan där jag bor. Där finns många fina hus.
Favoritspårvagn? Buss 16, även om det inte är en spårvagn så är det den som tar mig till jobbet varje dag. Förr hade jag svarat 9:an eftersom det var den som gick till Långedrag.

Hitta alla tips på kartan