Att ta sig fram i Göteborg

Med en funktionsvariation kan man uppleva utmaningar när man skall ta sig fram på olika platser. Att inte kunna besöka en plats på grund av fysiska begränsningar, en svår allergi, eller att inte kunna ta till sig viktig information, är någonting staden ständigt arbetar med att minimera. På goteborg.se kan man läsa mer övergripande om tillgängligheten i Göteborg. Du kan också få hjälp via Göteborgs Stads Kontaktcenter som kan ge information till dig på många olika språk.

Gator och stadsdelar

I Göteborg är de större gatorna breda och lätta att ta sig fram på. Det är dock viktigt att komma ihåg att de äldre delarna av staden har gator med kullersten och trappor, vilka kan upplevas svåra att ta sig fram på. Exempel på äldre stadsdelar är Haga, Linnéstaden, Vasastan och Majorna. Likaså gäller äldre byggnader i dessa områden där det i vissa kvarter fortfarande saknas hiss. 

Kollektivtrafik och färdtjänst

Spårvagn

På hållplatsernas ankomstskyltar finns en tillgänglighetsikon bredvid de ankommande linjer som är tillgänglighetsanpassade. I regel är det de nyare spårvagnarna som har en nedsänkning i mitten på vagnen. De äldre spårvagnarna är svåra att kliva på på grund av höga trappsteg. Däremot går spårvagnarna med korta mellanrum och det skall alltid finnas ett bra alternativ i anslutning till den avgång du hade tänkt dig. Använd Västtrafiks reseplanerare för att se vilka fordon som är tillgänglighetsanpassade.

Buss

Att åka buss ska inte vara några problem oavsett vilken funktionsvariation du har. Gå in på vastttrafik.se och läs mer om tillgänglighet på Västtrafiks bussar.

Båt

Vissa delar av kollektivtrafiken i Göteborg består av skärgårdsbåtar. Båtarna har landgångar och är alltid bemannade på fördäck vid ombordstigning. Det är lätt att ta kontakt med personalen för dina specifika behov vid påstigning.

Flexlinjen

Flexlinjen är en del av kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Du bokar din resa i förväg och blir därmed garanterad en sittplats. Läs mer om hur du bokar och nyttjar Flexlinjen på goteborg.se.

Färdtjänst

För dig som behöver färdtjänst går det att boka dygnet runt. Besök goteborg.se för mer information om vad som gäller för färdtjänst inom Göteborgs Stad.

Boende

Det finns ett stort utbud av tillgängliga hotell i Göteborg. De flesta gör sitt bästa för att vara tillgängliga ur alla synpunkter. De stora hotellkedjorna följer hårda krav på tillgänglighet och de mindre aktörerna gör så gott de kan. Innan du bokar ett hotell kan det vara bra att kontakta hotellet du tänkte boka direkt angående just dina behov för bästa service.

Attraktioner

De offentliga attraktioner som finns i Göteborg skall vara tillgänglihetsanpassade för alla och lätta att besöka. Större attraktioner och sevärdheter som är öppna för allmänheten arbetar aktivt med tillgängligheten. För mer detaljerad information om de platser du vill besöka rekommenderas att du besöker attraktionernas egna webbplatser för mer detaljerad information.

Lekplatser

I Göteborg finns det flera tillgänglighetsanpassade lekplatser. De kan ha asfalt eller gummibeläggning för att det ska bli lättare att komma intill lekredskapen.  De flesta av stadens lekplatser är tillgängliga och kan lätt hittas med lekplats-appen.

Bad

Göteborgs skärgård består mestadels av klippor. Innan man besöker en offentlig badplats kan det vara bra att ta reda på hur platsen ser ut och om det gjorts några anpassningar för tillgängligheten. Det finns ett bra utbud av tillgänlighetsanpassde badplatser med ramper och handikappstoaletter. Läs mer på goteborg.se om tillgängligheten i stadens utomhusbad.

Offentliga toaletter

Bland de offentliga toaletter du hittar här finns även restauranger och kaféer där Göteborgs Stad har ett avtal med ägaren om att deras toaletter får användas av allmänheten. Även i vissa offentliga byggnader såsom Stadsmuseet finns offentliga toaletter. I Göteborg är det alltid bra att ha ett mynt i form utav en tia eller femkrona till hands när man ska besöka en offentlig toalett.

Om du får problem med ditt hjälpmedel

Om du skulle få problem med ditt hjälpmedel under din vistelse kan du kontakta Rehabshop som hjälper till med uthyrning, försäljning och rådgiving kring olika hjälpmedel. 

Appar: Anmäl hinder, Fritt Fram och Got Event Tillgänglighet

Har du upptäckt hinder i den offentliga miljön när du rör dig ute på stan? Från och med den 6 mars 2017 kan du anmäla hinder i den offentliga miljön via appen Anmäl hinder. Nu kan alla göteborgare hjälpa staden att identifiera bristande tillgänglighet.

Appen är gratis och finns att ladda ner till Android och iPhone.

Appen Fritt Fram är utvecklad för att hjälpa personer med tillgänglighetsbehov. Den listar information om framkomlighet och tillgänglighet på platser runt om i landet.

Ladda ner den här.

Appen Got Event Tillgänglighet har tagits fram för att tillgängliggöra arenor och hjälpa personer som behöver syntolkning, teckenspråkstolkning eller talslinga. Med appen kan du maxa upplevelser och ta del av alla magiska ögonblick. Den är kostnadsfri och för att den ska funka behöver GPS:en vara påslaget.

Appen Got Event Tillgänglighet finns att ladda ner till Android och iPhone

Tillgänglighetsdatabasen och Wheelmap

För att kunna ta del av stadens utbud kan du besöka tillgänglighetsdatabasen. Där kan du söka på tillgängligheten på lokaler, butiker och platser. På wheelmap.org kan du också söka på rullstolstillgängliga platser i Göteborg.