I över 170 år har Trädgårdsföreningen varit ett hav av grönska i stadens hjärta, en plats för avkoppling och stimulans. Trädgårdsföreningen blev 1992 som första park i Sverige förklarad som byggnadsminne enligt kulturminneslagen och den har även en stjärna i Michelin Green Guide.

Varje år arrangeras här seminarier och utställningar som underhåller och utbildar, men också rena nöjesarrangemang så som konserter och föreställningar.  

Det är fri entré till Trädgårdsföreningen och Palmhuset. 

Se och göra

Mitt i parken står Palmhuset, som ett glittrande konstverk i glas och gjutjärn. Det byggdes med Londons Crystal Palace som förlaga och har varit ett populärt resmål sedan 1878.

Missa inte Rosariet, en av norra Europas främsta rosenträdgårdar. Här blommar över 1200 olika sorters rosor varje sommar. 

Stenpartiet är en liten juvel i östra delen av Trädgårdsföreningen där spännande och ovanliga plantor bildar ett lockande besöksmål för trädgårdsintresserade. 

Alfons Åbergs Kulturhus hittar du en kreativ plats för barn och deras vuxna. Här kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Lek vidare på lekplatsen i Trädgårdsföreningen. En magisk plats där rutschkanor och gungor blandas med bambuträd och slingrande grusgångar.  

Äta och dricka

Slå dig ner en stund på mysiga Rosenkaféet inrymt i en av Trädgårdsföreningens äldsta byggnader, uppförd 1874.

Vid entrén mot Södra Vägen hittar du Café Grindstugan. Med sin stora utservering och utebar är det en favorit under årets varmare månader.   

Historia

Trädgårdsföreningens historia sträcker sig tillbaka till 1840-talet. I Europa hade intresset för botanik och trädgårdsodlingar exploderat. Med parkerna i Berlin och Greifswald på näthinnan återvände kapten Henric van Norrman till Göteborg. Hans ambition var att skapa en samlingspunkt för trädgårdsintresserade och en botanisk trädgård.

Van Norrman fick gehör för sina idéer om en park inspirerad av the Royal Horticultural Society i England och snart kunde en förening bildas för att påbörja arbetet. Där sumpmark och kärr tidigare funnits växte det fram en park som kombinerade den engelska trädgårdsskolans linjespel och den tyska skolans botaniska skönhet.

I dag är Trädgårdsföreningen ett självklart besöksmål, oavsett om du är trädgårdsintresserad eller bara vill njuta av lugnet och de vackra omgivningarna. 

Tillgänglighet

För information om tillgänglighet, sök i tillgänglighetsdatabasen.

Kontakt

Adress: Slussgatan 1
Hållplats: Centralstationen, Kungsportsplatsen
Telefonnummer: +31 365 00 00
E-post: tradgardsforeningen@ponf.goteborg.se
Hemsida: http://www.tradgardsforeningen.se