I slutet av 1400-talet revolutionerade tryckpressen informationsspridningen i Europa. Nyheter och trender kunde färdas snabbare. Med en större spridning ökade kunskapen om skickliga grafiker, som därmed nådde ett bredare kändisskap. De nya teknikerna öppnade även för motiv som sällan sågs i måleriet och en större publik fick ta del av spelkort, folkliga scener och exotiska djur.

Utställningen visar ikoniska verk av tungviktare som Albrecht Dürer (1471–1528), Lucas van Leyden (1494–1533) och Marcantionio Raimondi (1475–1534) sida vid sida med mästare som inte är lika välkända. Några av höjdpunkterna är Mäster ES (verksam ca 1450–1467) Kristi födelse från omkring år 1450 som räknas till ett av de tidigaste grafiska bladen i europeisk historia och Battista Francos (ca 1510–1561) Sankt Hieronymus, ett av de till storlek största bladen från 1500-talet.

Utställningen omfattar ett hundratal verk ur Göteborgs konstmuseums stora samling av konst på papper. Museet har sällan möjlighet att visa konst på papper med anledning av verkens ljuskänslighet och av utrymmesskäl. Nu ges en unik chans att ta del av ett stort urval av den ofta dolda konstskatten.

Göteborgs konstmuseum erbjuder onsdagar, fredagar och söndagar en introduktion av utställningen, mer info hittar du här. Du kan även se introduktionen samt diverse olika fördjupningar av utställningen online.

Bild: Agostino Musi, Marcantonio Raimondi, Häxprocession, cirka 1520-1527,
Göteborgs konstmuseum.

Information

Här kan du läsa mer.