Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

Universeum

Välkommen till 9000 kvadratmeter äventyr.

Mitt i Göteborg ligger Universeum, Nordens största science center ­– ett sju våningar stort äventyr för hela familjen. Utforska några av Europas största akvarier, spännande experiment och en hel regnskog inomhus.

Tillfälligt stängt.

På Universeum kan du bland mycket annat utforska den svenska vildmarken, gå på expedition i regnskogen, utmana kroppen och knoppen i utställningen Hälsa, se när hajar får mat i akvariehallen, bygga med kul teknik och resa ut i rymden – eller upptäcka en unik samling giftormar i Reptilariet och besöka Kemilabbet för att utforska kemin som finns överallt inom och utom oss.

Varje dag bjuder dessutom Universeums guider på massor av roliga aktiviteter. Vad sägs om att gissa djurbajs i ett science quiz, ta reda på hur astronauter sover i rymden, träffa en regnskogsforskare eller shaman, konstruera djur av sugrör eller smaka på regnskogens skafferi? Vad som händer under just ditt besök ser du i dagens program.

Bli rymdfarare för en stund

På utställningen finns 40 olika stationer att utforska. Testa på att cykla till månen eller gå en rymdpromenad.

 

Rymdresan får du lära dig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Hur långt är ett dygn på Mars och hur funkar en rymdtoalett? Ta reda på det och mycket mer på Universeums nya utställning om livet i rymden.

18 000 kubikmeter äventyr i Regnskogen

Ett 25 meter högt kapokträd med hängbroar tar dig ut på äventyr och bjuder på mäktiga vyer över Regnskogen.

Foto: Oscar AB

 

Upplev det 25 meter höga kapokträdet med hängbroar, exotiska fåglar, sengångare, apor, grodor, fjärilar och andra kända och okända djur. Vandra genom regngrottan, utforska den blomstrande kanjonen och leta dig högt upp bland regnskogens trädkronor.

Några av världens största akvarier

Universeums akvarier rymmer sammanlagt över tre miljoner liter vatten.

Akvariet Västerhavet

Genom den sexton meter långa och fyra meter höga panoramarutan kan du se fiskarna som lever i i havet runt den svenska västkusten.

Akvariet Oceanen

1,4 miljoner liter. Så mycket vatten innehåller Universeums största akvarium, Oceanen. När du går in i tunneln som löper genom akvariet kan du se fiskarna underifrån och och få en känsla av hur det skulle vara att befinna sig mitt ibland dem. Här bor hajarna och rockorna. Plus en mängd clownfiskar och andra färgglada små simmare från korallrevet. Här finns även en stor sågfisk, vars iögonfallande nos du garanterat inte kommer att missa.

Utforska en unik samling giftormar och ödlor

I Reptilariet kommer du riktigt nära en världsunik samling med giftiga ormar och ödlor, men utforskar även spännande upptäckter inom till exempel medicin och teknik.

Foto: Ellika Henrikson

Älskade av många, fruktade av andra och viktiga för alla.

Många av ormarna i Reptilariet på Universeum är både några av jordens giftigaste djur och bland de mest utrotningshotade och sällsynta. Här kan du komma dem riktigt nära, och samtidigt lära dig om spännande upptäckter inom teknik, fysik, kemi och medicin där våra vänner reptilerna spelat en avgörande roll.

Utforska kemins magi som en äkta kemist

Kemi finns överallt, hela tiden, både utom och inom oss. I Kemilabbet kan du laborera och utföra spännande experiment.

Foto: Ellika Henrikson

Vad händer om ...

Allt består av kemiska föreningar och till och med våra tankar är kemiska förlopp. Med labbrock, skyddsglasögon och pipetter kan du utforska kemins magi i Kemilabbet, som en äkta kemist.

Kontakt

Adress: Södra vägen 50
Hållplats: Korsvägen
Telefonnummer: +46313356450
E-post: info@universeum.se
Hemsida: http://www.universeum.se

Tillgänglighet

Läs mer om tillgänglighet på Universeum här.