Amelie från Montmartre (2001)

Paris! Amour! Vive la France! Först av allt checkar du in på Vogue-hyllade designhotellet Pigalle, tar på dig favoritbaskern och sätter festivalstämningen med ett glas välkyld champagne i hotellbaren. Småhungrig mellan filmerna? Ta sikte på Avenyns nyöppnade ostbutik Le Comptoir, här finns garanterat en fransk ost, och ett dito vin, för varje smakpreferens. Middag intar du runt hörnet, på franskklingande fiskrestaurangen Isabelle, eller på bohemiska Hagabions café i Linné. Om sötsuget gör sig påmint har Sylvain Marron, lite längre upp på Linnégatan, ett brett urval av lyxiga chokladpraliner och välkomponerade bakverk. Den röda klänningen, och andra Amelie-specifika attribut, fyndar du i någon av stadens många secondhandbutiker. Och varför inte börja dagen med att köa till franska bageriet Boulangerie Ducoin på Koopmansgatan i Majorna? Inget säger Frankrike lika mycket som en nybakt baguette under armen!

Lejonkungen (1994)

Den här Disney-klassikern har vunnit mångas hjärtan, och finns numera både som musikal och (snart) som animerad “spelfilm”. Men var i Göteborg kan du hitta den rätta hakuna matata-pulsen, jaga hyenor och spana ut över savannen? Ditt första stopp blir självklart Universeums tropiska regnskog, där du tar en tupplur bland fåglar, fjärilar, gröna djungelväxter och slingrande ormar. För mitt i djungeln, den stora djungeln, där sover väl lejonen? Kanske kan det inte riktigt mäta sig med Lejonklippan, men Hisingens Ramberget, 87 meter över havet, bjuder på en fantastisk utsikt väl värd att klättra upp till. Passa även på att kolla in stadens egen kung, högst upp på försvarsskansen Skansen Lejonet från 1689, och de två lejonen som vaktar Lejontrappan. Hungrig? Då föreslår vi ett besök på etiopiska restaurangerna Simba (låter namnet bekant?) eller Al Habesha. En rejäl dos hakuna matata (inga bekymmer!) hittar du på nyöppnade Mahiki i Palace-huset, som erbjuder en tropisk färgexplosion, helt oberoende av vinterkylan utanför.

Titanic (1997)

Havet och båtar, förlåt, s-k-e-p-p är din grej, och vad passar då bättre än att tillbringa ett par nätter på Barken Viking, mitt i stan? Lyssna till vågskvalp utanför fönstret och klättra upp i fören för ett klassiskt king-of-the-world-ögonblick! Ta sedan några steg bort till Maritiman, ett flytande museum där du kan klättra ner i en ubåt, mönstra på ett lastfartyg, experimentera i havslabbet och mycket mer. Att följa det marina temat även till bords är enkelt med ställen som Restaurang Gabriel, Sjöbaren och Fiskekrogen. Men tillbaka till själva filmen: du vet scenen där Rose visar upp sin konstsamling? Återupplev den på Göteborgs konstmuseum där några av Monets, Degas och Picassos berömda verk hänger, och konstatera att huvudkaraktärens fästman hade fel om dessa kreatörers betydelse för konsten. Shoppingsugen? I Emma och Malenas butik på Vallgatan kan du frossa i kläder och smycken med havstema – manetmönster, makrillar, sjöhästar och ankare i en mängd olika former och material. Lite av en svindlande djuphavskänsla, men en betydligt behagligare temperatur, hittar du i Upper House Instagramvänliga pool på 19:e våningen.

Gudfadern (1972)

Vi ska ge dig ett erbjudande du inte kan tacka nej till. Det börjar med ett rum på Bellora, Avenyhotellet där mat, dryck, inredning och events genomsyras av ett rungande la dolce vita. Tröttnar du (mot förmodan) på hotellrestaurangen har vi listat några av stans bästa italienare i den här guiden, som rymmer allt från pizza och pasta till melanzane alla parmigiana, polpette och tiramisù. Kaffe är lika viktigt på Sicilien som i Sverige, om än i mindre koppar, så se till att svepa en och annan sådan mellan varven. Den rätta italienska kaféstämningen, med stark espresso, många teskedar socker och färgglada fotbollshalsdukar på väggen, hittar du bland annat på Prinsgatans Bar Italia, och Kyrkogatans Bar Centro. Siktar du på Don Corleone-looken, med kostym, hatt och fluga? Då har NK, Ströms eller Holmens herr garanterat något för dig. Eller vill du djupdyka i lokala brott, straff och maffiametoder? Följ med på en av Crime Walks populära stadsvandringar, till exempel Slagsmål, straffångar och styckmord – 1800-talets ruskiga Haga.

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Ett magiskt svärd, kvinnliga hjältar som svävar fram över takåsar och bambuträdstoppar, uråldrig kampkonst och ett samhälle styrt av starka traditioner. Är det här din kopp (kinesiskt) te? Då föreslår vi att du börjar din vistelse med ett stopp i Göteborgs botaniska trädgård, närmare bestämt i Bambulunden, där du kan vandra runt bland kinesisk bergbambu, glansbambu, pandabambu och ett tiotal andra arter. Men håll dig på marken, för säkerhets skull. Ännu mer av denna snabbväxande gräsart hittar du på Vegagatans Björk & Bambu, som blandar nordiska smaker med asiatiska tekniker sedan 2013. Ute efter något mer renodlat kinesiskt på tallriken? Då finns en mängd alternativ, till exempel Hing Wa i Gamlestaden, dit stadens inflyttade kineser sägs vallfärda i drivor, hippa Made in China på Tredje Långgatan och Dubbel Dubbel, som etablerat ett mindre dim sum-imperium med sina populära restauranger på Kastellgatan, Esperantoplatsen och Polhemsplatsen. På Göteborgs Stadsmuseum kan du spana in te, siden och porslin som Ostindiska kompaniet fraktat hit, och därifrån är det inte många steg bort till Saigon Food i Nordstan – en källarlokal som svämmar över av asiatisk mat och dito dekorationer. Ni hao!

Stolthet och fördom (2005)

Mr Darcy, Mr Bingley, eller någon av de fem (!) Miss Bennetts? Oavsett vilken av Jane Austens karaktärer du vill leva dig in i vet vi den perfekta platsen. Ja, vi pratar naturligtvis om Gunnebo slott och trädgårdar! Här är det öppet året runt, och de ordnar regelbundet guidade visningar i det som en gång var den förmögne köpmannen John Halls sommarbostad. Strosa runt i de engelska parkerna, eller i träslottets pampiga salar, och dröm dig bort till en tid av tebjudningar, baler och böljande klänningar. Vill du dröja dig kvar i Jane Austen-land är afternoon tea, med frasiga scones, fruktiga marmelader och rykande hett te, ett smart knep. Testa till exempel Dorsias lyxiga version med bordsservering, eller Evas Paleys välfyllda onsdagsbuffé. Avrunda med en promenad i Trädgårdsföreningens glittrande Palmhus från 1878, byggt med Londons Crystal Palace som förlaga. Eller varför inte bjuda in till en inomhuspicknick med väl valda delikatesser från Saluhallen?