Han må ha varit i alla städer ...

... men det finns en stad som tveklöst ligger närmast Håkan Hellströms hjärta. Den omåttligt populäre och folkkäre artisten har sedan genombrottet år 2000 vårdat ett lika starkt som självklart band till sin hemstad. 

Eva, Lena och alla andra karaktärer som fladdrar förbi i Håkan Hellströms låtskatt får ursäkta. Det finns bara en huvudroll och den spelas av Göteborg. Ta på dig sjömanskostymen och följ med i Håkan Hellströms spår längs gator och torg, bland kranar och indieklubbar. Dessutom får du tips på saker att se och göra i närheten av de omsjungna platserna. Längst ner på sidan hittar du en spellista med låtarna. 

Ta vår hand och kom så går vi vidare.

Gå på skattjakt i Håkans fotspår

Lars Brandin har tagit fram en skattjakt med 50 virtuella skattkistor som är gömda någonstans på Göteborgs gator och torg. Det finns tre olika etapper att välja mellan.

Det skulle ju va dans dans dans

Det känns passande att inleda med några av de dansvänliga Göteborgsplatser som passerar i den sambaälskande Hellströms låtar. Häng med så ramlar vi in på några diskotek och sen ut, så vitt vi vet.

Pop-luggar och stuprörsjeans siktas förvisso inte längre på den legendariska indieklubben Jazzhuset (den stängde våren 2017), men många göteborgare minns Göteborgsinstitutionen som var ”full av tricks” och bjöd på svettiga konserter och sena kvällar.

En bit bort från de vackra stenhusen i Vasa ligger Göteborgs bargata nummer ett, Andra långgatan. Den med ”flickorna med hjärtat av på mitten” som Håkan sjunger i Kom igen Lena. En gata som också förekommer i filmen Känn ingen sorg från 2013, som bygger på Håkan Hellströms musik. Parallellt med Andra långgatan ligger Första långgatan, på vilken Håkan singlar slant om sitt öde i Dom där jag kommer ifrån.

På Magasinsgatans nattklubbar försökte Håkan Hellström desperat imponera på en vacker kvinna, åtminstone om man ska tro på vad han sjunger i låten som bär gatans namn. Området runt Magasinsgatan är i dag Göteborgs trendigaste shoppingkvarter, men visst finns det fortfarande kvar nattklubbar att dra sig själv i smutsen på.

Låtar och tips

Jazzhuset, Erik Dahlbergsgatan 3 – nämns i Kom igen Lena på skivan Det är så jag säger det (2002, Dolores Recordings)

Att göra i närheten: Ta en promenad i lummiga Kungsparken på andra sidan Nya Allén.

Andra långgatan – nämns i Kom igen Lena på skivan Det är så jag säger det (2002, Dolores Recordings)

Första långgatan – nämns i Dom där jag kommer från på skivan 2 steg från paradise (2010, Universal Music)

Att göra i närheten: Slå dig ned på någon av långgatornas många barer och njut av folkvimlet. Med stor sannolikhet får du höra minst en Håkan Hellström-låt från högtalarna.

Magasinsgatan – nämns i Magasinsgatan på skivan Ett kolikbarns bekännelser (2005, EMI)

Att göra i närheten: Passa på att besöka några av de inspirerande butikerna som finns i området runt Magasinsgatan, bland annat en av Sveriges mest ansedda inredningsbutiker, Artilleriet.

Vasastan är som Chinatown

Vasastan är ett vackert område mitt i Göteborg, och det återkommer flera gånger i Håkan Hellströms musik. Vi börjar med att titta in i den grönskande Vasaparken, som ligger bakom Göteborgs universitets ståtliga huvudbyggnad vid Vasaplatsen. Det är parken där Håkan, trånandes efter kärlek, såg ”pojkar och flickor gå igenom kärlekslunden” i låten Atombomb.

Om du promenerar från parken längs Vasagatan i riktning mot Haga passerar du snart Schillerska gymnasiet, och kanske får du en glimt av ”en ny armé” som Håkan sjunger i Livets teater.

Ännu en bit bort på Vasagatan ligger 7:ans gatukök. Den hamburgerbar där vinden höll tal i den smäktande balladen Nu kan du få mig så lätt. Att det var just 7:an som var den omsjungna hamburgerbaren avslöjade Håkan under sin konsert på musikfestivalen Way Out West 2010, en bekännelse som nu finns förevigad på en av gatukökets väggar.

Låtar och tips

Vasastan – nämns i Magiskt men tragiskt på skivan Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000, Virgin records)

Vasaparken – nämns i Atombomb på skivan Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000, Virgin records)

Schillerska Gymnasiet, Vasagatan 19 – nämns i Livets teater på skivan Det kommer aldrig va över för mig (2013, Universal)

7:ans Gatukök, Vasagatan 7 – nämns i Nu kan du få mig så lätt på skivan Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000, Virgin records)

Att göra i närheten: Vasastan är fullt av spännande gallerier, läs vår guide och låt dig inspireras av konst i olika former.

Möt mig där båtarna rullar ut

Göteborgs koppling till havet är lika gammal som den är stark och västkustens salta klippor har en självklar plats även i Håkan Hellströms musik. Häng med från rostiga båtar till skärgårdens vackra öar.

I Mitt Gullbergs kaj paradis tar Håkan oss på en vandring längs ett av hans favoritområden i Göteborg, Gullbergs kaj, och dess ”rostiga cyklar, gummidäck och fabriksfasader, krossat glas och avloppsrör”. Kajen är hem till en mängd äldre fartyg, en del under renovering och en hel del som gjort sitt på vågorna.

Mitt i Göteborg ligger den berömda Feskekôrka, en inomhusmarknad som säljer färsk fisk och skaldjur i världsklass (stängd för renovering till 2023). Även Håkan har haft vägarna förbi den av gotiska kyrkor inspirerade byggnaden och beskriver en sådan promenad med sin son när de ”går förbi hand i hand, åh Fiskekyrkan” i Tro och tvivel.

Tro och tvivel tar oss också ända ut till Långedrag och Långedragspaviljongen, där Håkan ”nästan alltid satt med pensionärerna under båtsäsongen” och med svarta tankar begrundade de passerande ungdomarna.

Från Långedrag är det inte långt till Saltholmen, varifrån du kan ta båten ut till Brännö och möta morgonen med sömnlösa ögon. Det är en underbar skärgårdsö som fått ge namn åt den vackra och melankoliska Brännö serenad.

Vi fortsätter längre ut i skärgården. Att Håkan Hellström beundrar Evert Taube är ingen hemlighet, och i Saknade te havs sjunger Håkan att han Lämnar Sverige vid Vinga. Vinga är den ö i Göteborgs skärgård som ligger längst västerut, men också den ö där just Evert Taube växte upp. Till Vinga kan du ta dig med egen båt eller med någon av de båtturer som går dit under sommarhalvåret.

Låtar och tips

Gullbergs kaj, Gullbergs strandgata – nämns i Mitt Gullbergs kaj paradis på skivan Det är så jag säger det (2002, Dolores Recordings)

Att göra i närheten: Ta dig över Götaälvbron och besök Jubileumsparken, en del av satsningen inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Här hittar du bland annat en simbassäng som flyter i älven och en alldeles unik bastu.

Feskekôrka, Fisktorget 4 – nämns i Tro och tvivel på skivan För sent för Edelweiss (2008, EMI)

Att göra i närheten: Promenera över kanalen och strosa i det vackra området Haga, fullt av mysiga fik och butiker.

Långedrags Paviljong, Talattagatan 14 – nämns i Tro och tvivel på skivan För sent för Edelweiss (2008, EMI)

Att göra i närheten: Promenera en bit längre ut till Saltholmen. Där kan du njuta av de vackra klipporna eller ta båten ut till södra skärgården.

Brännö – nämns i Brännö serenad på skivan Ett kolikbarns bekännelser (2005, EMI)”

Att göra i närheten: Besök den välkända och av Lasse Dahlquist omsjungna dansbanan Brännö brygga (om än inte originalet) vid Brännö Husvik. Vill du ta en svängom så arrangeras det dans flera kvällar under sommaren.

Vinga – nämns i Saknade te havs på skivan 2 steg från paradise (2010, Universal Music)”

Att göra i närheten: Besök Evert Taubes barndomshem, idag omgjort till ett välbesökt museum över den folkkära vissångaren och kompositören.

Stig till toppen av världen

Vi avslutar vår guide till Håkans Göteborg med några riktiga höjdare. Typiska Göteborgsplatser där du kan blicka ut över stan eller förföras av vacker natur. Och så blir det lite sport också.

Gud skonar Hisingen i När lyktorna tänds, och det är väl anledning nog att ta sig över älven? Väl där kan du med fördel ta dig upp för Ramberget och njuta av en oslagbar utsikt över Göteborg.

Vad Håkan har för sig vid Stigbergsliden i låten Zigenarliv dreamin' kan vi lämna därhän, passa i stället på att blicka ut över Göta Älv eller låt dig charmas av den böljande Karl Johansgatan, i folkmun kallad ”hängmattan”.

Slottsskogen är göteborgarnas favoritpark och en stor, praktfull grön oas i stans västra delar. I Slottsskogen finns också Azaleadalen, där man i maj och juni kan njuta av azaleornas färgsprakande prakt. Kanske är omedelbar förälskelse oundvikligt när man ser den? Håkan sjunger åtminstone att ”i Azalea kan man inte undgå att bli kär” i den vackra publikfavoriten Valborg.

Göteborg är en idrottsstad och hem till ett flertal elitlag i bland annat fotboll. Håkan Hellström spelade själv i grön-svarta GAIS som ung, och kärleken till ”makrillarna” sitter i. GAIS har sedan ett antal år tillbaka valt att använda Håkan Hellströms Gårdakvarnar och skit som inmarschlåt under sina hemmamatcher. Ta dig till Gamla Ullevi på en GAIS-match och lyssna, huruvida du gillar utsikten beror såklart på vilket lag du hejar på.

Låtar och tips

Hisingen – nämns i När lyktorna tänds på skivan Det kommer aldrig va över för mig (2013, Universal)

Att göra i närheten: Ta en promenad längs vattnet från Lindholmen bort till Eriksberg eller ta dig till Kvillebäcken och botanisera bland läckerheter i Kville saluhall.

Stigbergsliden – nämns i Zigenarliv dreamin' på skivan För sent för Edelweiss (2008, EMI)

Att göra i närheten: Upptäck det gemytliga området Majorna med sina trevliga kaféer och butiker.

Azalea – nämns i Valborg på skivan Det kommer aldrig va över för mig (2013, Universal)

Att göra i närheten: När du utforskat Slottsskogen kan du korsa vägen och besöka Botaniska trädgården, en av norra Europas bästa och största botaniska trädgårdar.

Gamla Ullevi – GAIS-koppling via Gårdakvarnar och skit på skivan Ett kolikbarns bekännelser (2005, EMI)

Att göra i närheten: Promenera från Gamla Ullevi till Nya Ullevi och se platsen där Håkan Hellström slog nordiskt publikrekord 2016. Hela 70 091 personer fyllde den klassiska arenan som byggdes till fotbolls-vm 1958.