Få saker slår känslan av att uppleva naturen till fots. Dofter och synintryck förstärks, och du kan bekanta dig med skogens vilda djur och växter på nära håll. Det finns nästan oändligt med leder och stigar att välja mellan på västkusten, här listar vi några av dem. Vill du ha ännu fler alternativ? Kolla in vastsverige.com och naturkartan.se!

Delsjöområdet

Delsjöområdet är ett av Göteborgs närmaste och mest populära naturområden. Några minuters spårvagns- eller bussresa från centrum tar dig till en av ingångarna vid Härlanda Tjärn, Skatås eller Stora Torp. Stora Delsjön runt är en lätt vandring på 7,5 kilometer som du med fördel avslutar med kaffe och våffla i Lyckans kafé.

Änggårdsbergen

Även Änggårdsbergen är lätt att ta sig till, naturreservatet gränsar till Botaniska trädgården i norr och Mölndal i söder. Här finns två leder på cirka 10 kilometer och en mängd stigar att utforska på egen hand. Tänk på att tältningsförbud råder, så om du vill stanna över natt rekommenderas vindskyddet i Trindemossen.

Vättlefjäll

I det här vidsträckta naturområdet norr om Angered finns nio olika spår och vandringsleder som är mellan 3 och 25 kilometer långa. Här hittar du sjöar, vattendrag, sällsynta växtarter och en mängd olika fåglar – bland annat trädlärka, nattskärra, orre, spillkråka och tjäder. Vindskydd och tältmöjligheter finns, dessutom går det att hyra kanot i Vättlestugan.

Bohusleden

Från Lindome i söder upp till Strömstad i norr kan du vandra hela eller delar av den 37 mil långa Bohusleden. På vägen finns allt du behöver i form av rastplatser med vindskydd, eldstäder, toaletter och soptunnor. Mer info om de 27 etapperna finns på bohusleden.se.

Gotaleden

Vill du ut i naturen, men ändå ha det lite bekvämt? Längs Gotaledens 71 kilometer hittar du fika, mat och boende på flera ställen, och alla etapper nås med pendeltåg. Nääs Fabriker, Aludden och Jonsereds Trädgårdscafé är några av platserna som leden passerar. För den mer vildmarksbenägne finns även vindskydd och lägerplatser att tillbringa natten på.

Skärgården

Rörö är en av skärgårdsöarna som lämpar sig utmärkt för vandring. Längst norrut ligger denna orörda vildmarkspärla med gräshedar, ljungmark och flera naturstigar att välja mellan. Längre söderut hittar du Vrångö, Styrsö och obebodda Galterö (intill Brännö) som också är populära utlfyktsmål för vandrare. Västtrafik.se visar vägen till samtliga.

Pilgrimsleden

Lödöse är en av Sveriges äldsta städer. Det var faktiskt Lödöseborna som lade den första grunden till Göteborg i form av Nylöse (Nya Lödöse) – idag stadsdelen Gamlestaden. På medeltiden passerade många pilgrimer staden på sin väg till Skara, Vadstena, Edsleskog och Nidaros. Nu kan du följa i pilgrimernas spår på en eller flera av Pilgrimsledens tre delsträckor, och andas in historien.

Sandsjöbackaleden

Mellan Sisjön och Särö, genom det vackra naturreservatet Sandsjöbacka, går en 22 kilometer lång vandringsled. Här passerar du såväl vidsträckta ljunghedar som spegelblanka sjöar, höga barrskogar och en och annan hästhage. Tältning är förbjuden men vindskydd finns vid Sisjön, Oxsjön, Svarttjärn och One Mosse.

Bra att tänka på

Ta med dig ordentligt med vatten, och undersök om det finns möjlighet att fylla på någonstans efter vägen. Enligt Allemansrätten får du tälta ett dygn var som helst, men det finns undantag där tältningsförbud råder. Fel skor kan förstöra vilken vandring som helst, så se till att du gått in skorna ordentligt och ta med skoskavsplåster för säkerhets skull. Annat som kan vara bra att ha med i packningen: kläder efter väder, första-hjälpen-kit, fällkniv, tändstål eller tändstickor, gasol- eller spritkök, karta, keps/hatt, myggmedel och sittunderlag.