Fram till 1900-talet dominerades det nu skogstäta området av betesmarker, och det finns rester kvar av dessa ljung- och fukthedar som nu är livsmiljö för ett antal sällsynta arter som cypresslummer, klockgentiana och atlantvitmossa. I området finns även trädlärka, nattskärra, orre, spillkråka och tjäder. Naturreservatets sjöar är omtyckta vatten för bad, paddling och fiske. De största sjöarna är Surtesjön, Stora Björsjön, Mollsjön och Holmesjön. Vättlefjäll korsas av både Bohusleden och Välttjefjällsleden, och det anordnas regelbundet kostnadsfria guidade vandringar i området. Se hemsidan för detaljer.

Hitta till Vättlefjäll

Med kollektivtrafik från centrala Göteborg tar du dig enklast till Vättlefjäll med spårvagn 4 eller 9 till Angered centrum. Ta sedan buss 75 från Angered centrum till hållplats Kryddnejlikegatan. Därifrån är det ca 7 minuters promenad och du kommer in i naturområdet via Kanotpoolen - Vättlestugan.

Vid Kanotpoolen - Vättlestugan finns det även parkering för dig som anländer med bil.

Det finns även parkering vid Surtesjöns badplats i västra delen av Vättlefjäll. Från Göteborg kör du norr ut på E45 och tar avfart 81. Efter avfarten fortsätter du på Idrottsvägen, sedan höger på Granhäcksvägen. Därefter vänster in på fågeldammsvägen som du följer fram till badplatsen.

Kontakt

Adress: Kryddnejlikegatan 9
Telefonnummer: Kryddnejlikegatan 9
E-post: info@kanotpoolen.se
Hemsida: http://www.kanotpoolen.se/