– Det måste vara så gott att en icke-vegan tycker det smakar helt fantastiskt. Kvalitet är superviktigt för mig, förklarar Agnes Uluarda.

I drygt tre år har hon, tillsammans med maken Raol Skogsberg och sönerna Theo och Oliver, sålt bullar, kakor och mackor i de ljusa kafélokalerna på Teatergatan. Allt bakas från grunden i det egna bageriet ett kvarter bort, och nästan allt är veganskt.

– När vi precis hade öppnat ringde en nyutexaminerad konditor som ville börja hos oss och sa:  “jag är vegan och jag skulle gärna vilja göra veganska grejer”.

Agnes gillade idén, men på ett villkor – det skulle smaka lika gott som det som bakats på traditionellt sätt. Inga problem, sa konditorn Lisa Forsberg, som driver det egna företaget Doux Pastry, och som sedan dess skapar fantastiska tårtor och bakverk till kaféet.

– Hon har lärt mig allt jag kan om att baka veganskt, fortsätter Agnes. För det är svårare, och lite dyrare, men det ska inte vara någon skillnad på hur det smakar.

De veganska semlorna har funnits med sedan öppningen för tre år sedan, och receptet har de testat sig fram till. Bullarna utgår från samma deg som kaféets kanelbullar, med havregrädde istället för mjölk och ägg. Semmelbullarna får sedan lite mer socker, lite mer grädde, och så kardemumma i sig. Mandelmassan gör Agnes själv, och den ska inte vara för söt.

"Ett veganskt Bräutigams, det vore häftigt."

– Grädden är det svåraste momentet, skrattar Agnes. Vi blandar havre- och sojagrädde och har lite citron i, men bara lite, det får inte kännas. Så blir den både luftig och fast. Och så har Lisa haft “sprits-skola” med oss, för att få till prydligheten.

Men den som väljer veganskt för att spara på kalorierna blir besviken, i alla fall på St Agnes. Deras semlor är inte nyttigare än de traditionella, berättar kaféägarna i kör, som tycker att det finns tillräckligt många “hälsokaféer” ändå.

– Fast det är ju nyttigare för miljön, konstaterar Agnes.

Hon berättar att traditionen med att äta semlor funnits med ända sedan barndomen i Småland. Föräldrarna hade en butik i Värnamo och under semmelsäsongen fick Agnes gå och köpa semlor från två olika konditorier varje dag.

– Mamma skulle ha sin från det ena stället och pappa från det andra.

Agnes och Raol tycker att det är väldigt roligt med den veganska trenden, och att den nu spridit sig till “vanligt folk”. Samtidigt tror de att vi bara sett början, kaféets omsättning har fördubblats under de senaste månaderna och det finns gott om idéer för att utveckla verksamheten.

– Drömmen är ett klassiskt konditori som är helt veganskt. Ett veganskt Bräutigams, det vore häftigt.

Läs tidningen Syres test av veganska semlor i Göteborg.

Här hittar du fler veganska semlor:

St Agnes Kafé, Teatergatan 30–32
Blackbird, Stigbergsliden 3
Café Repris, Södra Allégatan 1B
Sunes fik, Munkebäcksgatan 20
The Kitchen by Nenna, Skanstorget 1
Kafé Frilagret, Heurlins plats 1A
Snövit konditori, Ångaren Ernas gata 12
Condeco, Fredsgatan 14
Crippas café, Kusttorget 1
Deli Marché, Pedagogen, Västra Hamngatan 25
Löfqvist & vi, Arkaden, Fredsgatan 1