Bollar och mer bollar, stora som små, i hela stan!

Juli börjar starkt med världens största handbollscup. Ni känner till den vid det här laget, Partille Cup har snart 50 år på nacken men är piggare än någonsin. Med över 1100 lag från 50 olika länder blir det en fest för alla idrottsälskare. Partille Cup pågår den 2–8 juli. 

Göteborgarna får hämta andan en vecka innan fotbollstokiga ungdomar gör staden till sin under Gothia Cup (15–21 juli). Önskar du stilla suget efter bollsport kan du med fördel ta sig till Beach Center i Kviberg där volleybolltävlingen Swedish Beach Tour avgörs 13–15 juli. 

Och så var det Gothia Cup som sagt. Världens största fotbollsturnering för ungdomar behöver nog ingen vidare presentation, men se till att besöka Heden för att uppleva folkfesten. Eller ge dig ut på någon av stans grönytor och se framtidens stjärnor sparka boll. 

Magiska musikstunder väntar i juli 

En närmast osannolikt bra musikmånad väntar i Göteborg, och det finns något för alla smaker! Vi inleder med fantastiska Sabina Ddumba på Liseberg den 5 juli, ett av många stjärnskott på Lisebergs stora scen denna sommar. Den 10 och 11 juli fyller Ed Sheeran Ullevi, den skönsjungande britten är en av världens största musikstjärnor och vi ser fram emot att njuta av honom här i Göteborg. 

Skånska rockarna i The Sounds vet hur man slänger ihop en hit, och trots stora framgångar både hemma och internationellt har de aldrig tidigare spelat på Lisebergs stora scen. Det blir det ändring på den 12 juli. Kul tycker vi!

Håll i er, den 16 juli kommer ingen mindre än Van Morrison till Trädgårdsföreningen! Och som inte det vore nog så plockar han med sig ikonen Graham Nash. Ni hör ju själva. Allt pekar på en oförglömlig kväll i en av Göteborgs vackraste parker. 

Dagen efter ställer sig ytterligare en legendar på scen i Göteborg. Soul- och gospelartisten Mavis Staples har hunnit fylla 78 år och hennes senaste skiva, som hon gjort tillsammans med Wilcos Jeff Tweedy, har fått mycket fin kritik. Det är en ära att välkomna henne till Pustervik den 17 juli. 

Guns n’ Roses är ute på Europaturné och de stannar till på Ullevi den 21 juli. Räkna med rock ’n’ roll från start till mål när Axl Rose och Slash ska få den gamla betongarenan att gunga. Du hittar ännu fler konserter i Göteborg här.

Frossa i film, festivaler och utställningar

Hagabion är en kvalitetsfilmsbiograf och en populär mötesplats för kulturintresserade i alla åldrar. I sommar är det återigen dags för deras sommarkavalkad av nya och gamla filmpärlor. Under tre veckor visas 21 filmer (två visningar per film), till det överkomliga priset 60 kronor per film. Missa inte Filmfrossan 2018!

Nere vid Älvsborgsbrons södra brofäste ligger Röda Sten Konsthall, en av Göteborgs viktigaste kulturinstitutioner och en hubb för konst, teater, musik och dans. Sommarens stora utställning ”Utom ord” behandlar frågor om språkets begränsningar, om att kommunicera det som talet och det skrivna ordet inte kan ge uttryck för. Utställningen pågår till och med den 19 augusti. 

Göteborgs skärgård är ett av stans mest populära besöksmål, inte minst under sommaren. Den 20 – 21 juli finns det ännu fler anledningar att ta färjan ut till skärgårdsön Styrsö, då är det nämligen dags för Styrsö Festival. Svenska Björnstammen, Jonas Lundqvist och Hanna Järver med flera står för musiken. 

Veckan efter är det dags igen, då på mysiga Asperö som bjuder in till musik- och konstfestivalen Wave Festival, den 27–28 juli. 

Upplev det gröna och sköna Göteborg

Göteborgs parker och trädgårdar är fantastiska i sommarskrud och erbjuder såväl gassande sol som svalkande skugga, de är med andra ord perfekta platser att spendera en sommardag på.

Trädgårdsföreningen är en utomordentligt välbevarad 1800-talspark och en oas mitt i Göteborg. Här finns en rosenträdgård med över 1200 sorters rosor, och de får ta lite extra plats under Rosenfesten, en dag i rosens ära den 1 juli.

Den 13 juli arrangeras det utomhusbio i Slottsskogen! Tusentals människor passade på att besöka Azaleadalen under förra årets utomhusbio och arrangörerna räknar med liknande uppslutning i år. Fritt inträde, filmval avslöjas längre fram. Poppa popcorn och ta dig till göteborgarnas favoritpark du med.