Världens grönaste nöjespark blir ännu grönare

Visste du att Lisebergs trädgårdshistoria sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet? På platsen där nöjesparken ligger idag har kohagar tidigare brett ut sig – och det var dessutom här man planterade de första dahliorna i Sverige. Under Lisebergs trädgårdsdagar, 9–12 maj, kan du strosa runt bland ett 80-tal utställare, lyssna till intressanta föreläsningar och inspireras av årets trädgårdstrender. Oavsett om du har gröna fingrar eller inte så hittar du allt som behövs (och lite till) för att få till en grönskande trädgård eller balkong lagom till sommaren. 

Passa också på att besöka Botaniska Trädgården, den 10 maj är det nämligen vernissage för årets utställning: Blommor och bin. Som alltid kan du också njuta av växter och planteringar i världsklass eller bara slå dig ner i den avkopplande och lummiga miljön. Kan du inte få nog av den pågående vårblomningen? Kolla in vår guide till fler gröna oaser, både i och strax utanför Göteborg.

Spännande utställningar på gång

Över 80 verk av den mytomspunne gatukonstnären Banksy ställs nu ut i Göteborg. På Galleri Fredstan har du möjlighet att uppleva konsten som både upprört och hänfört sin omvärld. Dörrarna till utställningen öppnas den 11 maj.

För att uppmärksamma 50-årsjubileet av människans första steg på månen visas Moonlight upp på Hasselblad Center, ännu en minst sagt hänförande utställning med några av de mest ikoniska bilderna från vår tid.

Nyfiken på hur göteborgarna klätt sig genom tiderna? Följ med på den spännande moderesan när Stadsmuseet öppnar upp Göteborgs Garderob. Utställningen berättar historien om hur människor förändrat sitt sätt att se på mode, konsumtion och varandra, med start 4 maj. 

En ny upplevelse kommer till Göteborg – Comic Con är här för första gången någonsin. Den 11 och 12 maj fylls Åbymässan till brädden med aktiviteter som inspirerats av film och tv. Under evenemanget kan du dessutom träffa spännande skådespelare (bland annat kända ansikten från Stranger Things och Game of Thrones) eller prova de absolut nyaste spelen, före alla andra.

Delta i något av de många loppen

Maj i Göteborg har kommit att bli synonymt med Göteborgsvarvet och i år går världens största halvmaraton av stapeln den 18 maj. Snöra på dig löparskorna eller anslut dig till de nära 200 000 supporters som varje år kantar banan under Göteborgsvarvet – det brukar bli en folkfest utan dess like. Missa heller inte Göteborgsvarvet EXPO, på Svenska Mässan, där kryllar det nämligen av experter inom sport och hälsa under tre dagar. Förutom Göteborgsvarvet bjuds det på en hel del andra lopp för såväl löparentusiaster som motionärer att delta i, däribland Vårruset (8 maj) och Skärgårdsmilen (11 maj).

VM-uppladdning, cykelfest och basketfestival

Upplev staden från cykelsadeln under Göteborgsgirot som trampar igång den 4 maj – ett 140 kilometer långt lopp som går genom vackra landskap och stadsdelar. Men ibland är det skönt att se andra svettas, VM-uppladdningen går mot sitt slut för damlandslaget i fotboll och på nationalarenan Gamla Ullevi drabbar de samman med Sydkorea. Klockan 18.45 den 31 maj är det avspark.

Mer bollsport går att njuta av under Göteborg Basketball Festival där över 650 lag och domare från hela världen deltar – häng med likasinnade basketfantaster, supportera och varför inte spela lite basket själv? I Exercisparken på Heden finns en stor streetbasketplan där det är fritt fram för alla.

”Ta mig till kärlek, ta mig till dans”

Och visst vill man dansa? Den gemensamma nämnaren är musiken såklart, under maj finns det gott om musik att både lyssna och dansa till. Live på Liseberg bjuder bland annat på en hel rad konserter. Kolla in guiden till årets spelningar i nöjesparken här, men missa inte heller att kika på vår livemusikguide som lyfter härliga hak som bjuder på musik av alla slag. 

Området kring Järntorget kan man alltid lita på när det kommer till Göteborgs musikscen. Här är tre konserter att kolla in: Maxida Märak (17 maj), Stylo G (3 maj) och Huset (29 maj).

Göteborgs Konserthus har gett oss en helt ny festival. På Point Music Festival blir det blir klassisk musik som du aldrig tidigare hört den. Festivalen innebär fyra världspremiärer, tre orkestrar, två klubbkvällar, filmvisning och ett 10-tal konserter under fyra magiska dagar, 23–26 maj.

Kanske skakar du hellre loss till latinamerikanska toner? Då ska du ta dig till Hammarkullefestivalen 24–26 maj. En mångkulturell folkfest utan motstycke i nordöstra Göteborg. Karnevalståg, musik, dans och sång från hela världen – allt från samba och salsa till klassisk folkdans.

Psst. Du missar väl inte att det är Mors dag 26 maj? Här är våra bästa tips för ett mysigt (och hållbart) firande.