Guldglitter och galaglans

Har du återhämtat dig efter nyår? Bra, januari är nämligen de allra festligaste galornas månad. Den 18 januari kommer P3 Guldgalan tillbaka till Partille arena för en helkväll i musikens tecken, under ledning av skådespelaren och komikern Kodjo Akolor. En knapp vecka senare är det filmens tur att stå i centrum, när Göteborg Film Festival kickar igång med en invigningsfest på Trädgår’n den 24 januari. Ända fram till 3 februari kan du sedan njuta av ett välfyllt filmprogram, där festivalen i år sett till att 50 procent av regissörerna är kvinnor.

Avsluta månaden med stil på The Brewhouse Award den 31 januari. Förutom kategorierna Young Innovation och Sustainable Innovation tävlas det i år i Music Innovation, där Göteborgs egen 400-årslåt ska utses. Lyssna på finalisterna och rösta på din favorit här.

Om du råkat spilla toast Skagen på nyårsoutfiten finns det gott om ställen att fynda ny smoking eller paljettkjol på. Spana in vår second hand-guide för unika och hållbara alternativ.

Bara sport, bara massor utav sport

2020 är ett riktigt idrottsår i Göteborg, och det drar igång redan den 2–5 januari med Göteborg Ishockey Cup, världens största U14-turnering. Den 3–6 januari samlas 10 000 ungdomar traditionsenligt på Gothia Innebandycup, som i år flyttar till Åby arena. Strax därefter är det handbollens tur, när självaste Europamästerskapen intar Scandinavium den 10–14 januari. Den 24–26 januari är det dags för konståkningstävlingen Leon Lurje Trophy, där den internationella eliten tävlar i synkro – synkroniserad konståkning.

Sportar du hellre själv? Snöra då på dig skridskorna och kör ikapp med Frölundas a-lag när allmänheten välkomnas till Scandinaviums is den 3 januari. Om du behöver en paus finns det även ansiktsmålning, speedshooting och souvenirförsäljning runt rinken. Lite lugnare rörelse hittar du på Frölunda kulturhus den 4 januari, där det blir dans kring granen med såväl danspedagog som musiker.

Att få fler tjejer att upptäcka trail-löpning är målet bakom initiativet Forest Femmes, och den 13 januari drar vårterminen igång i Änggårdsbergen, med grupper för alla tempon. Ingen anmälan behövs, men gölm inte pannlampa och skor med bra grepp.

Klubbhäng och sport går också utmärkt att kombinera. Till exempel på pingisklubben Smash varje onsdag på Yaki-Da, eller bouleklubben Late Night Boule Society varje fredag på Boulebar.

Är magen glad så är människan glad

Efter allt springande runt granar och galor kan du behöva fylla på energiförråden. Sätt tänderna i vår guide till Nya restauranger och barer i Göteborg för de senaste guldkornen på matkartan. Vad sägs till exempel om mexikanskt på Fridas, indiskt på Bombay Street eller fisk och skaldjur i streetfood-anda på Fiskbar 17?

Kulturhuset Blå Stället arrangerar regelbundet matkulturkvällar med olika teman och den 23 januari är det Pakistans tur, när Bushra Ahmad bjuder på inspiration och smakprov.

Gillar du lokalproducerad öl ska du ställa in siktet på Brewers Beer Bar den 14 januari. Då har nämligen Stigbergets bryggeri lovat trolla fram 28 olika öl att fylla barernas kranar med. Den 31 januari är det istället Vega bryggeri som intar Barley’s Food Factory på Kvilletorget.

Skulle du missa just de här dagarna finns det gott om bryggeribarer att besöka i Sveriges ölhuvudstad – här hittar du hela listan. Och är du mer av en vinperson erbjuder Wine Mechanics, Nordens första stadsvineri, flera provningstillfällen under januari.

Fortfarande hungrig? Käka specialbrunch med extra untz på Zamenhof den 5 januari, eller FemAle-brunch på Piga den 19 januari. Inget för dig? Ta det lugnt, bland pärlorna i vår brunchguide finns garanterat något som passar.

Hundliv, urfolk och dåliga gatan

Den 3–6 januari är det dags igen: 9000 hundar flyttar in på Svenska mässan för några intensiva dagar med tävlingar, utställningar, uppvisningar, föreläsningar under årets upplaga av Mydog. Vill du ta med vovven ut på stan? Då ska du kolla in vår guide till det hundvänliga Göteborg, med tips på allt från boende till kaféer och kollektivtrafik.

En helt annan typ av utställning har 44 studenter från HDK knåpat ihop. Andra Långgatans historia rymmer allt från vackra trädgårdar och judiska handlare, till revolutionära rörelser, porrklubbar, ölbarer och trendiga butiker. Ramla ner till Landsarkivet den 10 januari på vernissage!

Varje löv är ett öga på Göteborgs konsthall lyfter frågor om markkonflikter, exploatering och urfolks rättigheter. Varje lördag klockan 13 kan du hänga med på en guidad visning av de personliga konstverken från Sápmi, Sydafrika, arktiska Kanada och Namibia.

Från krigiska körverk till afrobeats

Oavsett vilken genre du gillar har Göteborgs scener något för dig i vinter. Den 11 januari är det premiär för körverket Krigerska på Backa teater, som bygger på en text av Athena Farrokhzad i regi av Sara Gärde. Göteborgsoperan ordnar Trettondagskonsert med bal, tolkar Wagners Valkyrian och samarbetar med stjärnkoreografen Sidi Larbi Cherkaoui i hyllade dansverket Stoic.

På Pustervik kan du bland annat njuta av singer/songwriter-fenomenet The Tarantula Waltz, hårdrockarna Bombus, stone-rockande Monster Magnet och afrobeatsstjärnan Maleek Berry. Trädgår’n bjuder på hårda tongångar med Aviana, Steel Panther och Mustasch och Gothenburg Film Studios välkomnar en av hiphop-Sveriges största – Z.E. och hans Team Platina.

Hör du till dem som gärna sjunger med i låtarna? Då får du inte missa Bio Roys populära sing-along-visningar – i januari har turen kommit till Les misérables och Sound of Music.

Självklart finns det ännu mer att hitta på i Göteborg, ta en titt i vår evenemangskalender.