Höststaden Göteborg har anlänt

I samband med hummerpremiären träder även Höststaden Göteborg i kraft, en period vi förknippar med mörkare kvällar, färgstark natur och kallare väder. Det är en period vi sätter på oss raggsockorna, kryper upp i sofforna och tänder ljus i hemmen. Men i Göteborg finns det mer att göra! Hösten är en tid att fylla på med ny energi inför vintern. I Göteborg har du flera valmöjligheter vare sig du vill äta gott, sova gott, gå på spa, shopping, teater, familjeäventyr eller något helt annat. 

Varje lördag fram till och med 17 oktober är det Bondens egen Marknad i Haga. Strosa runt i Göteborgs äldsta stadsdel och köp med dig potatis, chilisåser, sylt, grönsaker och annat från producenter runtom i Västsverige. 

Ta med familjen till Alfons Åbergs kulturhus där det blir mysrys och äventyr. Från 23 oktober kan barnen ta del av högläsning, experiment, teater, filmvisning och självklart få träffa Alfons Åberg själv. Det blir en lagom läskig stund under hela höstlovet.

Om du gillar spökhistorier, avrättningar och grymma kungligheter är du välkommen att gå på spökvandring. Den 9 och 23 oktober har du möjlighet att följa med tre döda människor från förr runt Kronhusområdet som inleds med en trerätters middag på Café Kronhuset.

Som sig bör i dessa tider är det viktigt med säkerheten. Alla evenemang och aktiviteter är begränsade och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Om du känner dig osäker på att komma men ändå vill upptäcka destinationen kan vi tipsa om de veckovisa Instawalks som sker varje onsdag. Följ med på en tur genom Vasastan, Älvstranden, Haga eller på Gunnebo slott och trädgårdar – du kommer inte att bli besviken.

 

Musik att lyssna på var du än är

Under pandemin har vi gått från livekonserter till onlinekonserter, till att varva onlinekonserter med livekonerter. Numera handlar dock livekonserter om en publik på upp till 50 personer. Därför är det lätt att förstå varför Partille Arena valt att kalla sina konserter för Partille Arena Goes 50. Här följer man Folkhälsomyndighetens rekommendationer till punkt och pricka och har samlat ett gäng artister med spelningar för max 50 personer. Vad sägs som Steget, Iiris Viljanen, Fågelle + Sara Ohm eller Kee Marcello?

31 oktober ger Göteborgs Symfoniker en livestreamad konsert på GSO Play från Göteborgs Konserthus. Allhelgonakonserten ger flera historier med anknytning till allhelgonadagen och de som lämnat oss. Bland de många medverkande ser vi Peter Mattei och chefdirigent Santtu-Matias Rouvali som återskapar musik av Mahler, Sibelius, Stravinsky och andra tonsättare.

Om du inte kan få nog av konserter måste du komma ihåg att besöka den årliga Planeta Festival med musik och dans från hela världen 28 oktober – 1 november. Här blir det konserter, workshops, utställningar, dansklasser och en rad andra möjligheter att förgylla hösten med.

Festival, kultur och häftiga upplevelser

Vad är det absolut enklaste att hitta i mörkret? Ljuset såklart! Under hela oktober månad lyser Lights in Alingsås upp staden genom olika installationer. Årets tema är Find the Lights – vilket inte borde vara allt för svårt – och bygger på ljusets betydelse för oss människor i vardagen.

När vi ändå är igång och pratar om mörker (nästan oundvikligt i oktober) så vill vi passa på att tipsa om den årliga Kulturnatta 23 oktober. Ett kulturellt knytkalas för alla, där vem som helst kan ordna programpunkter. Här får du ta del av teatrar, gallerier, ateljéer, kulturhus och biografer som har kvällsöppet bara för just detta event.

15 oktober är det Göteborg Film Festival Prisma, filmfestivalen för barn mellan 0–15 år. Under dagen visas olika filmpaket bestående av animerade kortfilmer som är uppdelade i åldersgrupper. Festivalen äger rum i Blå Stället kulturhus i Angered.

Som en fortsättning på ljus och färgsprakande event kan vi även tipsa om Milajki Style Factoh!ry Pop Up Poh!rtal Arcade Museum Experience, en interaktiv upplevelsearkad med ett otroligt långt namn. Denna upplevelseportal är Sveriges första och finns på Korsgatan 14 oktober ut. Här hittar du färgstarka och multi-sensoriska installationer i video- och fotovänliga miljöer samt selfie-scenarios att dela i sociala flöden.

Mat, dryck och underhållning

Vad är en månad utan att unna sig lite mat och dryck, för att inte tala på underhållning? Restaurangen Tavolo som ligger i Artilleristallarna är alldeles nyöppnad och serverar italiensk mat med en New York-twist. Här kan du njuta av en utsökt lunch eller en romantisk middag, så passa på när du ändå besöker innerstaden.

Vill du få en riktigt smakrik underhållning i samband med din middag ska du bege dig till anrika Hôtel Eggers där pjäsen Filmhôtellet spelas upp medan du äter din trerättersmiddag. Pjäsen tar avstamp i en filminspelning på hotellet av Alan Smithee’s ”78 steg från döden”, en dramathriller som får konsekvenser i hotellets verklighet där du som gäst sitter och avnjuter din middag.

Missa heller inte Bröllopstårtan, en komedi med rapp, moraliska dilemman och tårta. Den 27 oktober kommer pjäsen till Stora teatern. Bröllopstårtan har rönt stor framgång i USA och kretsar kring ägaren av ett bageri som får förfrågan om att göra en tårta till bästa vännens dotters bröllop. Utan att säga för mycket om handlingen vänds det mesta upp och ned när den ena detaljen efter den andra uppdagas.

Om du någonsin funderat över att gå på en fusion-biograf finns det ett ypperligt tillfälle nu. Även om du aldrig ens har hört talas om ordet fusion-biograf bör du kika på detta. På Folkteatern visas nämligen Softie, en dokumentär om en optimistisk aktivist i Kenya som trotsar allt för att nysta upp den politiska korruption som pågår i landet. Vad är det då som är fusion med att visa en dokumentär? Jo, Doc Lounge – som ligger bakom evenemanget – har bjudit in liveakter och hemliga gäster i samband med dokumentären. Här finns även bar och möjlighet till mingel – självklart på ett säkert sätt och designat efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.