Smaka dig genom november

Njut av en aw i annorlunda stil. Anrika Hotell Eggers firar 160 år och uppmärksammar denna milstolpe genom att bjuda in till en månatlig after work med historisk förankring. Den 8 november har du möjlighet att äntra 40- och 50-talet i all sin prakt. Smaka på dåtidens drinkar och lyssna på när Dj Alfred spelar Edith Piaf, Frank Sinatra, Elvis Presley och Bing Crosby i en unik miljö. 

Känner du för lite mer spänning kan du avnjuta en trerätters middag mellan akterna i Eventligans senaste deckargåta. Nyckeln till Mord spelas den 16 och den 23 november på GTS Konferens & Festvåning. När du är mätt och belåten, lagom till akt tre, bör du börja klura på mordgåtan, för strax innan akt fyra är det dags att briljera med dina detektivkunskaper, då det är du får gissa vem mördaren är.

I Gamlestaden kan du få reda på allt som går att veta om cityvineri. Den 20 november är det urban vinprovning på Wine Mechanics och du får testa fyra av deras viner från årgång 2017 och 2018. I priset ingår även en vinöppnare.

Om du inte gillar vin kan du få uppleva öl istället. Som det ölmecka Göteborg är, finns det nästan ett oändligt utbud av ölsorter. Med Ölvandring i Göteborg får du möjligheten att hitta guldkornen i staden. Starten går vid Kopparmärra på Kungsportsplatsen, och du förs sedan vidare genom stadens olika pubar för avsmakning av syrliga, bittra och söta ölsorter. Förvandla dig till en riktig ölkonnässör den 9 eller 15 november – och imponera sedan på dina vänner med dina nya ölkunskaper vid första bästa tillfälle.

Lys upp de mörka höstdagarna med ljus och glädje

Liseberg skänker glädje flera gånger om året, och i november skänker de dubbel glädje. Den 11 oktober–3 november förvandlas nöjesparken till en skrämmande plats. Halloween på Liseberg skapar obehag och rysningar i hela kroppen, och denna gång är skräckutbudet större än någonsin! Är du istället mer benägen att mysa till det kan du vänta till 15 november, då Jul på Liseberg återigen öppnar. Miljontals juleljus lyser upp hela parken, och julmarknaden sprider en unik julkänsla med allt från marsipan och karameller till stickade tröjor och hantverk.

Strax utanför Göteborg kan du ända fram till den 3 november besöka Nordens största ljusdesignevent. Lights in Alingsås fyller 20 år och bjuder på otroliga ljusinstallationer med årets tema, “Be the Light”. Du kan välja mellan att gå en guidad tur, eller bara strosa runt och beundra alla intryck och färger.

Om du vill ha skratt och komedi ska du ta dig till Pustervik den 21 november, Brooklyn Brewery’s turné Brooklyn HaHa stannar till i Göteborg, där svenska och amerikanska komiker river av sina bästa skämt. Det är gratis att gå in, men tänk på att vara där tidigt då det är först till kvarn som gäller. 

Den 29 november firar Änglaljus 25 år. Konserten som håller hus i Smyrnakyrkan har blivit ett återkommande inslag i de inledande juletiderna, och bidrar till en härlig stämning. Marschaller, pepparkakor, varma halsdukar och mössor – kan det bli mysigare? I år medverkar kända namn som bland annat Py Bäckman, Linda Lampenius och Sofia Källgren.

Är du lite yngre och sugen på disco? Då ska du bege dig till Boulebar i Rosenlund, där Dunderklubben välkomnar alla barn (och deras föräldrar) till ett Halloween-disco den 3 november. Här är du välkommen oavsett om du vill klä ut dig eller inte.

Gitarrer och bas, trummor och prat om livet

Vad vore en månad utan ett antal väl genomförda och stora konserter? Den 9 november gästar det ikoniska bandet Alphaville Trädgår’n i Göteborg. Det var 35 år sedan hitlåtar som Big in Japan och Forever Young slog igenom, och det tyska bandet har sedan dess fortsatt i storslagen stil. Vi välkomnar dem med glädje till Göteborg!

Om vi nu ska fortsätta på spåret tidlösa nummer, kan vi tipsa om att Sound of Music spelas på Lisebergsteatern under helgerna i november. Succémusikalen har satts upp i ett flertal olika former och kommer nu alltså till Göteborg. Berättelsen om Maria och familjen von Trapp i 30-talets Österrike är en av de största och mest framgångsrika musikaler som någonsin gjorts.

En annan konsert som också spelas på Trädgår’n, är ingen mindre än Grime-fenomenet Skepta. Denna musikgenre har ökat i popularitet på senare tid, och den brittiska artisten är en av de stora namnen. Ignorance is Bliss Tour kommer till Trädgår'n den 6 november, så bered dig på en kväll fylld av fart och urladdning.

Den omåttligt populära föreställningen “Avig Maria – No more fucks to give” med Mia Skäringer kommer till Scandinavium den 9–11 november. Mia beskriver själv turnén som “en hyllning till kvinnan – den feminina energin”, och nu gör hon alltså sin sista föreställning på turnén hos oss i Göteborg. Missa inte detta!

Ej att förglömma, när vi väl är inne på fantastiska musiker och uppsättningar – The World of Hans Zimmer – A Symphonic Celebration, kommer till Scandinavium den 15 november. Dirigenten Gavin Greenaway, tillsammans med sin symfoniorkester, spelar Zimmers episka filmmusik med hjälp av en stor visuell fond. I en härlig blandning av musik och scener ur filmerna skapas magi – så skynda dig att boka din plats. Senast showen kom till Sverige sålde den slut.

Glid in i en annan värld

Den 5 november är det gratis filmvisning på Pustervik. Det är Stora Klubben som öppnas, och filmen som visas är Amazing Grace, historien om Aretha Franklin och hennes liv som soulens stora affischnamn. 

Om du istället känner för avslappning i form av yoga kan du gå till Konserthuset. Den 24 november får du chansen att utöva yinyoga med Göteborgs Symfoniorkester. Yogapasset är uppbyggt i harmoni med musiken, och temat för november är “mörker”. Kura ihop dig i en filt, ta på dig raggsockorna och din mjukaste stickade tröja – och omfamna novembers mörker och kyla i denna ovanliga yogaupplevelse. Och oroa dig inte, vem som helst kan vara med, oavsett nivå!

Med sin utställning Human Nature skapar Världskulturmuseet både hopp och lär oss om hot. Human Nature handlar om konsumtion, hållbarhet och planetens framtid. Om du känner att det finns mer att lära sig om hur människans konsumtion påverkar planeten – och vilka möjligheter vi har att förbättra jorden – finns utställningen tillgänglig under hela november, ända fram till den 24 maj nästa år.

Den 5 och 6 november kommer teaterföreställningen De Oroliga, byggd på Linn Ullmanns roman med samma namn, till Stora Teatern. Dramaten och Riksteatern turnerar nu med föreställningen i regi av Pernilla August, och första stoppet på turnén är alltså Göteborg. Teaterföreställningen handlar om Linn Ullmann, dotter till Liv Ullmann och Ingmar Bergman, och, som Dramaten själva skriver: ett barn som inte kan vänta med att växa upp och två föräldrar som helst vill vara barn.