Kära återseenden och spännande ny musik

Konsertmånaden får en dundrande start när finländska Nightwish besöker Partille Arena den 2 november som första stopp på bandets europaturné. Med sitt storslagna sound har Nightwish skaffat sig fans över hela världen, även långt utanför metal-sfären.

“Don’t you want me baby” sjöng The Human League 1981, men visst vill vi det, och den 9 november får ni chansen när brittiska synthpopparna står på scen på Trädgår'n. Samma kväll står Union Carbide Productions på Stora Teaterns scen. Det mytomspunna från Göteborg återuppstod i somras för vad som skulle vara två exklusiva konserter, men publiken krävde, och får nu, mer! 

Fler fina framträdanden att se fram emot är bland annat Per Gessles Roxette i Scandinavium den 16 november, Ben Howard i Lisebergshallen den 22 november och Eskobar på Stora Teatern den 24 november.

Kära återseenden i all ära, ibland är man sugen på något nytt. Varför inte då besöka Stora Teatern den 15 november när albumaktuella popduon Kassia Klein står på scen!

Fricky har tagit Sverige med storm och den 20 november är det Pusterviks tur att välkomna svensk R&Bs just nu klarast lysande stjärna. Några dagar senare, den 24 november, får Pustervik besök av Norges Alan Walker, DJ och producent som blott 20 år gammal blivit en av de mest intressanta artisterna inom elektronisk musik.

Alla som gillar soul och funk ska kryssa för 23 november i kalendern, då Sveriges främsta soulklubb gör comeback på Nefertiti! Soul Kitchen kommer utöver grym musik också bjuda på en smaskig vegetarisk gryta tillagad av ingen mindre än Seinabo Sey!

Förhistoriska bjässar och bryggerijättar i mikroformat

Vem gillar inte dinosaurier? Exakt, så det är bara att glädjas när nu BBC-succén Walking with dinousaurs kommer till Göteborg med en spektakulär arenaupplevelse! Med dinosaurier i naturlig storlek, toppmodern teknik och kreativitet utöver det vanliga har den påkostade arenashowen förtrollat publik i alla åldrar och kritiker världen över, ta chansen att se den på Scandinavium 9-11 november.

Göteborg är en av Europas bästa ölstäder och den 2-4 november får vi besök av några av Europas främsta mikrobryggerier. Såväl svenska som utländska bryggerier ställer ut i Eriksbergshallen och erbjuder besökare allt från kolsvarta stouts till syrliga suröl under All In Beer Fest. Även om ölfestivalen är slut den 4 så finns det alltid gott om god Göteborgsöl att upptäcka när du besöker stan. 

 

Konst, musikal och Mozart

Rhenguldet är en opera i en akt och den första delen i Wagners epos "Nibelungens ring". De närmaste fyra säsongerna Göteborgsoperan att sätta upp en del ur Nibelungens ring per år, med final år 2021. Rhenguldet har premiär den 17 november. 

På Operan kan du också se Disneys musikal ”Ringaren i Notre Dame” fram till och med den 31 januari. Ett hisnande äventyr om vad det innebär att vara en hjälte. Musikalen sjungs på svenska.

Mycket Mozart blir det på Konserthuset den 14 november, eller vad sägs om kristallklara och geniala "Eine kleine Nachtmusik", tjugonde pianokonserten som virvlar mellan skälvande drama och melankoliskt hopp samt som avslutning den självsäkra och aristokratiska ”Linzsymfonin”.

Göteborgs Stadsmuseum presenterar den spännande fotoutställningen Jobba, leva, bo – Bilder av ett samhälle med premiär den 24 november. Fotografen Jens S Jensens ikoniska dokumentärfoton av invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda möter samtida porträtt av Annika von Hausswolff. En studie i självbilder och stadsbilder från sjuttiotalet till idag.

 

Julstaden knackar på

Den 16 november är det premiär för en rad mysiga julmarknader i och runt om Göteborg. Vad sägs om fantastiska Jul på Liseberg, charmiga Jul på Tjolöholms slott eller den traditionsenliga julmarknaden i Nordstan? Veckan efter är det dags för populära Haga julmarknad och spännande designjulmarknaden À la London. Du hittar alla julmarknader här. 

Julstämningen börjar på riktigt den 29 november med invigningen av Julstaden Göteborg. Med fackeltåg från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen, där en Luciakör sjunger innan ett interaktivt motiv tänds upp på konstmuseets fasad. Samtidigt tänds Julstadens julbelysning.