Hundar, Disney och Filmfestivaler

Den 3–6 januari fylls Svenska Mässan av hundar av alla slag. MyDog är den självklara mötesplatsen för hundälskare och under mässans tre dagar kan du ta del av utställningar, tävlingar och självklart hitta allt din hund behöver. 

Mer djur om än i annan form blir det den 10–13 januari när Disney On Ice kommer till Scandinavium. Följ med från ett gnistrande vinterlandskap till djupet av havet när dina Disney-vänner bjuder på magiska isdansnummer. 

Göteborg Film Festival har arrangerats sedan 1979 och är tillbaka den 25 januari. Det blir en vecka med fantastiska filmer från hela världen. Förra året visades 400 filmer från 80 länder. Passa på och njut av noga utvalda filmer som inte når de stora biograferna. 

Men innan du sätter dig ner med popcornen för kvalitetsfilm så har du chans att se några riktigt risiga rullar på Bio Roy, den 18–19 januari, när biografen arrangerar ”Den dåliga filmfestivalen”. Då visas filmer som är så dåliga att de i sin uselhet blir underhållande. 

 

Fira fantastisk musik

Partille Arena står åter igen värd för P3 Guld, Sveriges Radios hyllning till svensk musik, och galan går av stapeln den 19 januari. Publiken kommer att få njuta av några av landets bästa liveakter och en sprakande prisutdelning. 

Ett annat slags firande blir det den 17-20 januari på Röda Sten, där kammarmusikfestivalen Frontside arrangeras. Det blir en lustfylld musikalisk mötesplats för alla sinnen med inspiration från hela världen. 

Den 21 januari sparkar European Choir Games Gothenburg igång köråret som arrangör när den kinesiska kören Shenzhen Star Bright Choir besöker Götebogr. Kören leds av Mr Guanghuy Chen, framstående inom det kinesiska körlivet och bland annat vice president för det Kinesiska körförbundet med sina 10 miljoner medlemmar. Detta blir körens enda framträdande i Västsverige, det sker i Hagakyrkan klockan 19.30-20.45 och det är fri entré! 

Klubbspelningar, shower och underbara melodier

Januari bjuder på konserter så det räcker och blir över! Börja med att bege dig till restaurang och klubb Folk den 5 januari för en spelning med Det Stora Monstret. Hip hop hittar du på Trädgår’n med Labyrint den 12 januari och Movits! Den 18 januari.

Klassiska Pustervik fylls av toner från 80-talselektro och 90-talsgrunge när Ignore the Elephant står på scen den 5 januari. Avslutar månaden gör brittiska rockarna i Wishbone Ash, som spelar den 30 januari.

Namnet Ennio Morricone är kanske inget du omedelbart känner igen, men musiken klingar troligtvis bekant. Ennio har nämligen gjort musiken till filmer som The Hateful Eight (för vilken han fick en Oscar), The good the bad and the ugly, Once upon a time in America och många fler. Den 26 januari kommer 100 solister, sångare och musiker från Milano Festival Opera till Göteborgs Konserthus och framför några av Morricones största hits, under ledning av dirigent Marco Seco.

Den 27 januari, alltså dagen efter, får Göteborgs Konserthus besök av Sven Bertil Taube och Peter Nordahl, som uppför den bejublade dramaten-konserten ”Så länge skutan kan gå”. En kärleksfull hyllning till Everts sånger.

Vin, öl och pizza

Wine Mechanics i Gamlestan är något så spännande som ett urbant vineri, bara ett stenkast från Göteborgs centralstation. Det är väl en lite galen idé, att göra vin i centrala Göteborg? Hör hur det gick till, från ”idé till flaska” på Wine Mechanics, den 30 januari. 

Göteborgs ölscen är i världsklass och stans många mikrobryggerier rankas kontinuerligt högt på internationella topplistor. Den 26 januari kan du besöka några av dem under Gothenburg Brewery Bus Tour! Ännu en glad nyhet för ölälskare är att bryggeriet Poppels, beläget i Floda strax utanför Göteborg, öppnar en restaurang i anslutning till bryggeriet i januari. Håll utkik på ”Klunks” hemsida för mer information om exakt premiärdatum. 

Varför inte kombinera öl med pizza på något av Göteborgs många pizzaställen? Vi har gjort en guide till de bästa surdegarna och den krämigaste mozzarellan, du hittar den här. 

Krispiga lopp och coola piruetter 

Ta på dig mössan och ge dig ut på en löptur genom Sandsjöbacka naturreservat hela vägen till Skansen Kronan i Göteborg. Anmäl dig till Sandsjöbacka Trail och välj mellan distanser på allt från 14km upp till 89km! 

Winter Run går av stapeln den 19 januari och har i år en helt ny bansträckning. Spring längs kajerna på lindholmen, över Slottsberget och förbi Sannegårdshamnen, en härligt krispig utmaning. 

Konståkning av högsta klass bjuds det på den 26-27 Januari i Frölunda Borg, där Leon Lure Trophy arrangeras. Synkroniserad konståkning står på schemat och på isen står lag från Sverige, Europa och USA!