Massor av musik

Musikälskaren har nästan löjligt mycket att välja mellan i mars i Göteborg. Hemmafavoriten Miriam Bryant behöver ingen närmare presentation, och vi vågar väl utlova en ömsesidig kärleksfest när hon spelar på Scandinavium den 6 mars. 

The Jesus and Mary Chain framför sin skiva “Darklands” från 1987 i sin helhet på Trädgår’n den 25 mars. En kväll av perfekt avvägd coolness och svärta från de Skotska indie-ikonerna är att vänta. Tyska Alphaville har redan sålt ut två kvällar i Göteborg, och återvänder nu för en extraspelning den 28 mars på Trädgår’n. Debutskivan Forever Young släpptes för 35 år sedan och det här är din chans att dansa till klassiker som Big in Japan, Sounds like a melody och självklart titelspåret och megahiten Forever Young.  

Ebbot Lundberg är främst känd som frontman i numera nedlagda Soundtrack of our lives, men den kaftanprydde sångaren gjorde senast stor succé med sin medverkan i TV4 och ”Så mycket bättre”. Nu tar han sina tolkningar av andra artisters låtar till scenen, se honom och 20 man starka storbandet ”The new places orchestra”på Stora Teatern den 27–28 mars

Partille Arena fortsätter att leverera spännande konserter, och den 4 mars inleder ingen mindre än Simple Minds konsertmånaden med sin ”40 years of hits”-turné. Simple Minds i all ära, men det är kanske inte det man headbangar till, tur då att metal-fans kan se fram emot Hammerfall lite senare i månaden istället! Bandet grundades i Göteborg 1993 och har sedan dess blivit ett aktat namn på heavy metal-scenen, med flera världsturnéer under bältet. Den 27 mars kommer bandet till Partille Arena för att avsluta sin Europaturné.

Mat och öl

Finsmakare har säkert redan ringat in sista helgen i februari i kalendern, då Passion För Mat går av stapeln på Åby Arena den 28 februari–1 mars. En mässa för alla som älskar god mat och dryck. Mer god dryck blir det i slutet av månaden, med start 27 mars, då GBG Beer Week hyllar öl och ölstaden Göteborg. Stadens pubar och restauranger formligen skummar över av evenemang, aktiviteter och föreläsningar. Veckan fortsätter in i april och avslutas med En öl och whiskymässa 3–4 april. 

En återkommande höjdpunkt att hålla utkik efter är Lindholmen Street Food Market, som varje lördag bjuder in till god mat och skönt häng i Götaverkens gamla varvslokaler på Lindholmen. 

Sport i olika former

Våren väntar som sagt runt hörnet och det betyder att vi snart välkomnar en ny fotbollssäsong. Även om damerna och herrarna får vänta till april för att börja sitt seriespel så laddar vi i mars upp med livepodd och föreställning! Sportjournalisten Olof Lundh kommer till Stora Teatern den 8 mars, och det blir 2x45 minuter med en gäst i varje halvlek. Fotbollsmagasinet Offside ger sig för andra året i rad ut på vägarna med sin turné Offside Live. Anders Bengtsson och Johan Orrenius, tidningens chefredaktörer, bjuder på nyskrivet material, anekdoter (klenoder) och nya skratt på Bio Roy, 17–18 mars. 

Medan vi väntar på att fotbollen ska dra igång på allvar så går hockeyns grundserie mot sitt slut. Regerande mästarna Frölunda Indians har tre hemmamatcher kvar, mot Skellefteå den 3 mars, HV71 den 7 mars och Djurgården den 12 mars. 

Mindre svett men mera skratt blir det i kvalet till SM i ordvitsar den 26 mars. Med tanke på den här stadens rykte vore det väl hemskt om Göteborg inte kunde plocka hem pokalen, så ta dig till Stora Teatern den 26 mars och leverera dina bästa skämt! Publiken avgör vilka vitsar som går vidare till riksfinalen i Stockholm i april.

Filmfestivaler, utställningar och föreställningar

Vancouver International Mountain Film Festival består av flera äventyrliga kortfilmer, festivalen har blivit en av världens största filmfestivaler i sin genre och nu kommer ett urval av festivalen till Göteborg! Biopalatset den 3 mars är stället att vara på om du älskar natur och bergsklättring. 

Mer film finns att njuta av den 20–22 mars, då i form av den portugisiska filmfestivalen Frames. I år undersöker festivalen kärlek i portugisisk film och det görs på Hagabion. 

Göteborgs Konstmuseum presenterar vårens stora utställning Tryckt. Grafik som samlarobjekt, massmedium och skrytverk, med premiär den 14 mars. En utställning bestående grafiska blad av äldre mästare från 1400-, 1500- och 1600-talen och deras omvälvande bildvärld. 

Om du inte hunnit se Trollflöjten på Göteborgs Stadsteater så finns det fortfarande chans! Sista föreställningarna ges 5–7 mars. På Göteborgsoperan hade Puccinis La Boheme premiär i februari, och mellan den 1 mars–1 april kan du njuta av fyra akter som fångar essensen av ungdomsårens vårdslöshet.

Ungdomar och barn

Loppan Barnmarknad i Torslanda är en av Göteborgs största barnloppisar, och ett utmärkt tillfälle att fynda allt från kläder till leksaker. Du hittar också ett brett utbud mammakläder och andra tillbehör till barn och graviditet. Loppan Barnmarknad hittar du på Skutehagenskolan i Trollhättan den 21–22 mars. 

Du hittar fler evenemang i Göteborg i mars i vår evenemangskalender.