Kultur för alla

Fringe Festival (28 augusti – 2 september) beskivs som en explosion av kreativitet med staden som arena. Spännande värre, och trots att festivalen bara har ett par dagar kvar så finns det gott om tillfällen att uppleva det med egna ögon. 

Angereds Bokmässa växer och den 21 september är det dags för en ny, utökad upplaga av litteraturfestivalen på Blå Stället i Angered. En scen för dem som inte brukar få synas och höras i Litteratursverige! Läs gärna vår intervju med arrangörerna här

Nobelpristagaren och författaren Toni Morrison gick bort i början av augusti, och den 5 september visar Hagabion filmen The Pieces I Am om hennes liv, en konstnärlig och intim skildring. Kombinera gärna besöket med en bit mat på helvegetariska Kino, mums!

Göteborgsoperan bjuder på Mozart! Figaros bröllop (bl.a. den 6 september) är en komisk opera full av intriger, lust och osannolikt komplicerade relationer. Allt i samklang med Mozarts fantastiska musik. 

Stiftelsen World Childhood Foundation grundades av H.M. Drottning Silvia för 20 år sedan, och det jubileet firas med konsert i Göteborgs Konserthus den 11 september. 

Den 7 september tas Partille Arena över av Youtubers, Tik Tok-stjärnor och deras fans. Hey You är Sveriges populäraste sociala medie-event, en chans för besökare att träffa sina idoler, få autografer och delta i roliga aktiviteter. 

Konst, litteratur och rymdresor 

GIBCA, Göteborgs internationella konstbiennal, pågår mellan 7 september och 17 november. Det är den tionde i ordningen och en unik möjlighet att se se konstverk av internationellt erkända konstnärer från hela världen som vanligtvis inte visas i Göteborg eller i Sverige. Gibcas huvudarena är Röda Sten, men även Göteborgs Konsthall, Naturhistoriska museet och Franska tomten med flera agerar utställningsplatser. 

Örnen har landat! Elle ja, den landade för ett tag sedan. I är det 50 år sedan Neil och Buzz tog de första skutten på månen. Det uppmärksammas med en jubileumsvecka (14-22 september), som blir ett fantastiskt tillfälle att lyfta fram rymdens betydelse för innovation, inspiration, vetenskap, industri, miljö, teknik, forskning, kunskap, samhällsnytta, konst och kreativitet. Med programpunkter som ”Klassisk Konsert: Steget på månen”, ”Nybörjarens guide till rymdraketer” och Utställningen moonlight” blir det en fantastisk vecka i Göteborg. 

När du bockat av Bokmässan i Angered är det så dags för Bokmässan i Göteborg, en årligt återkommande höjdpunkt för alla litteraturälskare. En unik mötesplats där bokälskare, förlag och författare samlas för samtal, seminarier och ett och annat bok-köp. Välkommen till Nordens största litteraturfest, 26 september till 29 september på Svenska Mässan. 

Prova vin, skörda grönsaker eller drick öl och rita!

Wine Mechanics är, som vi sagt så många gånger, ett urbant vineri! Ett av de första i sitt slag i den här delen av världen faktiskt. Utöver att göra vin så arrangerar de också vinprovningar, och i september kan du lära dig mer om Wine Mechanics och deras vin den 11 september. Den 26 september plockar man in ”Popcornkungen” Bruno Lindberg för en teoretisk och praktisk genomgång av allas favoritmajssnacks, för att sedan kombinera det hela med passande vin. Begränsat antal platser. Läs mer på deras Facebook-sida.

Skördesfest och självplock av grönsaker, kan det locka? Ta dig då till  och Bärby självplock den 7–8 september! Utöver plock blir det provsmakning av gårdens godsaker, soppa från plocket och fint hantverk till salu.

Har du alltid önskat kombinera dina konstnärsdrömmar med ett glas öl? Folk hör bön, och fredag den 13 september bjuder restaurangen in till Drink & Draw, after work med pennor, penslar och papper. Temat för dagen? Otur, så klart. 

Göteborg blir med ny cocktail bar i höst! Det är gänget bakom Champagnebaren och Unity Jazz som nu utökar utbudet på Kyrkogatan 13:s innergård. Cocktailbaren Bruno öppnar i början av september (håll utkik på barens Instagramkonto för senaste nytt!) och kombinerar klassiska cocktails med hemmafestkänsla och nytänkande smakupplevelser.

Kultur och fest i hela staden

Det är lätt att fokusera på allt roligt som händer i innerstaden, men det händer självklart massor i andra stadsdelar i Göteborg också. September bjuder inte på en, inte två utan tre matiga stadsdelsfestivaler. Njut av kultur, barnaktiviteter, stadsdelsvandringar och mycket mer på Majornadagen och Lindholmens Kulturdag 7 september och Tellusfestivalen (Bergsjön) 14 september! 

Dans och musik, ja visst! 

Dansa farväl till sommaren på Nefertitis klubb Wish You Were Queer den 7 september! Två stora dansgolv utlovas ett inomhus och ett utomhus (sista kvällen för utedans för säsongen!). Musiken? Den beskrivs som ”aggressivt hångel”. Inget att tveka på med andra ord!

Liseberg har haft en fantastisk konsertsommar (igen!) och det känns helt rätt att det är göteborgssonen Timo Räisänen som får runda av den, med en spelning på Stora scenen den 13 september. 

Den 21 september kommer skottarna i legendariska Nazareth till Trädgår’n. Rockbandet är ute på sin jubileumsturné där man firar 50 år som band, och kvällen kommer säkerligen bjuda på en högljudd hitkavalkad. 

Pustervik har ett späckat schema i höst, och i september spelar bland annat Popsicle och Sam Outlaw på Göteborgs främsta klubbscen. Pustervik är också första stoppet för Statement Tour, den 21 september, en kväll med musik, stand-up och mycket mer, allt i sann Statement-anda. 

Sportfestival, jubileumslopp och fotboll i världsklass

Åby arena står som värd när Prana Festival går av stapeln den 28–29 september. Två dagar fullmatade med hälsa, träning och utställningar. Här samsas workshops med föreläsningar och tävlingar i en riktig folkfest. 

Är det för tidigt att börja ladda för nästa års Göteborgsvarv? Absolut inte! Och vad passar då bättre än 10 km längs vackra Göta Älv? Jubileumsloppet är dessutom seedningsgrundande, så slappna inte av innan näsan passerat mållinjen om du har sådana ambitioner. 

Kopparberg Göteborg FC hade en riktigt bra säsong förra året, och som belöning spelar man i år i Champions League. Där kliver man in i slutspelet mot tyska jättarna Bayern München på nationalarenan Gamla Ullevi den 11 september.