Hoppa till innehåll

Staty

Poseidon

Staty på Götaplatsen av Carl Milles.

Statyn Poseidon av Carl Milles är ett av Göteborgs kanske mest kända landmärken. Placerad på Götaplatsen stoltserar havsguden med paradgatan Avenyn framför sina fötter.

Statyn invigdes i september 1931. I brunnskaret återfinns sex mindre skulpturer och reliefer med olika vattenvarelser. Till Göteborgsutställningen 1923 uppfördes en springbrunn på samma ställe som Poseidon nu står.

Från konstmuseets trappa är utsikten över Avenyn vacker och en klassisk Göteborgsbild är just den med Poseidon i förgrunden.

Konserthuset ritades av Nils Einar Eriksson och invigdes den 4 oktober 1935. Stora Salen blev genast känd för sin akustik, vilken fortfarande räknas som en av världens bästa. 

Göteborgs konstmuseum stod klart 1923 och är en storslagen byggnad, ritad av Sigfrid Ericson. Med sina monumentala pelare och fantastiska trappa tornar byggnaden upp sig bakom Poseidon.

Stadsteatern, ritad av Karl Bergsten, invigdes 1934 och genomgick en grundlig renovering 2002. Byggnaden är känd för sin eleganta trettiotalsarkitektur, som du exempelvis kan se i den berömda trappan.

Statyn Poseidon på Götaplatsen i Göteborg.

Foto: Superstudio

Foto: Dick Gillberg

Landmärken som Poseidon och konstmuseet stod klara vid Göteborgs 300-årsjubileum.Foto: Beatrice Törnros