Kaféer

Den ständigt pågående konversationen runtom dig. Doften av nybakat bröd. Klirret av kaffekoppar som slår mot tallriken och stolar som dras i golvet. Känslan av att hela tiden ha något runt sig får många att känna sig lugna.

Kaféer är populära platser för arbete, vare sig det handlar om att skriva en uppsats, svara på mail eller få till den perfekta marknadskampanjen. I Göteborg finns det många kaféer du kan låta tankarna sprudla på. Nedan tipsar vi om några av dem.

Hos Viktors kaffe, på en tvärgata till Avenyn, hittar du hantverkskaffe, bakverk och enkla luncher.

Viktors kaffe

Kaffe, bakverk och lunch. På Viktors kaffe hittar du det mesta för din arbetsdag. Du kan välja mellan att sitta inne på det mysiga kaféet, eller så njuter du av din tid på uteserveringen. Men njut inte för mycket av solen, din uppsats eller dina arbetsuppgifter måste fortfarande göras.

Alkemisten kaffebar

Trött på maskinkaffet på jobbet? Det kanske lockar mer med ekologiskt specialkaffe och närodlad fika på Hisingen? Hos Alkemisten kaffebar får du kaffe med omsorg. Ta dig en tur till Kvillebäcken, upp med datorn och njut av baristaljuden och tangentslagen på detta härliga kafé.

Brogyllen

I detta klassiska kafé beläget i närheten av Antikhallarna och Domkyrkan har du gott om plats att sitta på. Ta med dig laptopen, kika på folket som kommer och går, spårvagnarna som kör förbi och kanalen som rinner ut i Göta älv. Låt denna arbetsdag bli mer än bara en vanlig arbetsdag.

Espresso House

Espresso House är en klassiker, här hittar du många fingrar som knappar på tangenter under en dag, oavsett vilket av alla ställen du besöker. Kafékedjan finns på närmare 20 platser runtom Göteborg, så du har gott om valmöjligheter här.

På boutiquehotellet Flora finns en bokningsbar mötesplats där du kan jobba ostört eller nätverka. Credit: Carlo Baudone

Hotell

Att gå och sätta sig på ett hotell kan vara nog så trevligt även om du inte tar arbetet med dig. Beskåda besökare som kommer och går och låta tankarna vandra – eller så sitter du försjunken i ditt arbete i en öppen och ljus miljö med lagom mycket folk och lagom mycket ljud.

Radisson Blu Scandinavia

På Radisson Blu Scandinavia kan du sätta dig i ett öppet, ljust och inbjudande rum i anslutning till lobbyn. Njut av tystnaden och fokusera på det du gör bäst. Här har du gott om plats och nära till flertalet lunchrestauranger när magen säger ifrån.

Scandic Opalen

Scandic Opalen har även dem trevliga sittplatser att utföra ditt arbete på. När du känner för lunch kan ta njuta av deras buffé en bit bort. Här har du nära till det mesta, och vanligtvis har du inte allt för många bordsgrannar heller.

Hotel Flora

På detta boutiquehotell i centrum hittar du Flora Hotel Workspace – en bokningsbar mötesplats där du dels kan jobba ostört, och dels nätverka om du känner för det. Här kan du även äta frukostmat hela dagen, hur bra låter inte det?

Hôtel Eggers

Stig in på ett av Sveriges äldsta hotell och känn historiens vingslag. Här har kungligheter, diplomater och affärsmän bott sedan 1859. Dagens hotell har bevarat dess historiska anknytning samtidigt som den fått en modern touch. Här kan du spendera din arbetsdag med lunch, färsk frukt och kaffe i en unik miljö få ställen i Göteborg kan slå.

Hotel Opera

På andra sidan gatan från Göteborgs centralstation ligger fyrstjärniga Hotel Opera som bjuder på gott om arbetsvänliga ytor. Blir du hungrig serverar restaurangen Angelini frukost, lunch och middag från det italienska och det amerikanska köket.

Kvinna står med bok vid bokhylla
På Göteborgs stadsbibliotek vid Götaplatsen hittar du tysta arbetsplatser. Credit: Mika Aberra

Bibliotek

En guide som denna vore ofullständig om inte biblioteken var med. Tystnaden som bara kan uppstå mellan bokhyllor fyllda av litteratur. Det är något visst att fly undan stadsvimlets ständiga buller och kliva in i denna oas.

Stadsbiblioteket

Göteborgs största bibliotek ligger beläget på Götaplatsen. Här hittar du allt du kan tänkas behöva från ett bibliotek. När väl lunchrasten stundar kan du gå till Roots Café och njuta av deras goda sallader. Du har även en rad andra lunchrestauranger precis utanför dörren, på Avenyn.

Som en filial till stadsbiblioteket ligger ett mindre stadsbibliotek på Södra Hamngatan med namnet Stadsbiblioteket 300 m2. Här kan du sitta och arbeta i centrum med koll på människor som hela tiden går förbi.

Nedan tipsar vi om några av de kommunala bibliotek du hittar runtom Göteborg. Pluggar du har du säkert redan ditt favoritbibliotek på något av universiteten. Men alla kan vi behöva nya miljöer, och det finns att välja mellan.

Kortedala bibliotek

Om du är i närheten av Kortedala torg är detta bibliotek ett bra ställe att arbeta på. Här kan du varva dina arbetsuppgifter med att lära känna Kortedalas historia genom ett stort arkiv av gamla tidningsartiklar. Biblioteket är ljust och luftigt med en tyst läsesal, sittgrupper och flera läsplatser.

Högsbo bibliotek

Biblioteket i Högsbo ligger på Axel Dahlströms torg och erbjuder utöver en lugn och fridfull arbetsmiljö även författarbesök och musikkafé under utvalda kvällar. Biblioteket är något mindre, men lämpar sig väl för en arbetsdag.

Örgryte-Härlanda bibliotek

I Östra Göteborg hittar du Örgryte-Härlandas bibliotek, i Kulturhuset Kåken. Biblioteket har tre våningar med utställningar, kafé och större ytor för arbetsro.