Och innan du kikar in satsningarna vill vi passa på att nämna det bästa. Nämligen att alla nya ställen och upplevelser är resultatet av göteborgarnas egna idéer och tankar kring hur de vill att Göteborg ska utvecklas. Det är alltså deras drömmar, som tillsammans blivit verklighet. Fint, eller hur? Nu vidare till Göteborgs nya pärlor!

Hamnbadet i Jubileumsparken. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

1. Jubileumsparken i Frihamnen

Vi börjar med parken som fått den stora äran att bli döpt efter jubileet. Jubileumsparken är ingen vanlig park med stora gräsytor och planteringar. Gröna inslag finns det visserligen också, men annars är störst fokus på vatten. Hit kan du komma för att bada i flera pooler fyllda med saltvatten från havet eller sötvatten, basta i en bastu gjord av bara återvunnet material (bastun är för tillfället stängd på grund av ombyggnation men öppnar igen försommaren 2024), segla jolle och paddla kanot i älven. Bland annat. Inte sugen på att bli blöt? Kolla in den nya utflyktslekplatsen med ett tjugotal skulpturer som gränsar mellan konst och lek. Varje dag arrangeras olika aktiviteter i parken. Det och mycket mer kan du läsa om här.

Konstverk av Sophie Mess på Magasinsgatan för Artscape, och är en del av 23 km konst. Credit: Jon Högman/Artscape

2. Mer konst i hela staden

Konst + frisk luft + rörelse = sant. Eller i alla fall möjligt genom att cykla den dryga timmen långa sträckan mellan Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Stens konsthall vid Klippan. Här finns gator, tunnlar och väggar täckta med muralkonst – skapad av såväl lokala som internationella konstnärer. Om du inte känner för att cykla är det såklart helt okej att ta del av konsten när och hur du vill. På gröna gatan i Majorna kan du till exempel gå på Hanna Kastl-Lungbergs 220 meter långa markmålning och läsa barns svar på frågan ”Vad ska vi göra för att skapa en så bra värld som möjligt?”. Bli inte förvånad över de kloka svaren.

Under gatukonstfestivalen Artscape 2016 och 2021 har flera nya muralmålningar tillkommit i staden inför Göteborgs 400-årsjubileum. På Landvetter Airport kan du uppleva konstverket “Embrace for Landing” av brittiska konstnären D*Face, och på två husväggar på Magasinsgatan finns botaniskt inspirerade konstverk av Sophie Mess. Alla konstverk från 23 km konst och Artscape finns samlade på WSSAT – West Sweden Street Art Trail – en hemsida som guidar dig till den världsledande konsten som finns samlad i regionen. Här kan du bland annat läsa mer om verken och konstnärerna och få tips om hur du kan åka på din egen personliga gatukonstsafari!

M/S Kungsö vid Hönö Klåva. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

3. Tillgänglig skärgård

Satsningen Tillgänglig skärgård bidrar till att öka förbindelserna mellan centrum och skärgården. Med fler avgångar till och från Stenpiren med båten Kungsö under sommaren, liksom vår och höst, kan du enklare åka mellan centrum och öarna. Håll utkik efter avgångar på styrsöbolaget.se och västtrafik.se eller ToGo-appen.

Kulturhuset Bergsjön. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

4. Kulturhuset Bergsjön

Göteborg har blivit med ett nytt kulturhus! En nästan 3000 kvm stor byggnad fylld med ateljéer, keramikstudio, musikstudio, utställningshall och scen för musik, dans och teater. En perfekt plats att besöka om du vill ta del av kultur med andra ord. Ett tips är att kolla in deras program, då de nästan dagligen arrangerar aktiviteter för alla åldrar. Som till exempel seniorträffar, konserter och fredagsklubbar. Det sistnämnda är en öppen ateljé för alla barn som vill skapa tillsammans med konstnärer. Hur kul? Kulturhuset Bergsjön är öppet varje dag och kostar ingenting att besöka.

Regnlekplatsen i Renströmsparken är extra rolig att besöka när det regnar. Credit: Ulf Celander

5. Regnlekplatsen

Vad är mer roligt för barn än att leka med vatten och hoppa i pölar? Typ inget. Så nästa gång det regnar – se till att klä både dig själv och dina barn i full regnmundering och ta er till Regnlekplatsen i Renströmsparken vid Näckrosdammen. Sedan är det bara att gå loss. Vattenpussar, ”spön i backen” och geggamoja-bord är bara några saker av utbudet.

6. Land Art

Sist men inte minst måste vi nämna jubileumssatsningen Land Art. På flera platser runt om Göteborg, finns det nu naturkonstverk, eller installationer, som är öppna för alla att ta del av. Varför inte besöka Bergkristallparken och ta del av det häftiga naturkonstverket ”The Golden Tree”? Här har den japanska konstnären Tetsunori Kawana använt sig av ett förfallet träd och massor av träboxar. Resultatet är en kärleksförklaring till naturen, kreativiteten, konsten och livet. Nedan finns en lista över naturkonstverk som tillkommit tack vare jubileet.

Positivparken i Askim/Frölunda/Högsbo: Hjärtats väg/LandHeArt av Helle Nebelong

Torsviken på Västra Hisingen: Svanbon av Gunilla Bandolin

Eriksbo/Lärjeåns dalgång i Angered: Touchstone av Monika Gora

Konstprojekt i Bergsjön: Healing our stories av Marie Gayatri

Om Göteborgs 400-årsjubileum

Vill du lära dig mer om 400-årsjubileet? Besök goteborgco.se för att ta del av boken Göteborgs 400-årsjubileum i bilder, en 10 minuter lång film om jubileet, och mycket mer.