Göteborgs skärgård – norra öarna

Från Lilla Varholmen kan du ta bilfärja till Hönö och Björkö.

Ät gott på Tullhuset och Trubaduren

I Hönö Klåva hamn äter du vällagad fisk och dito skaldjur på Tullhuset och Trubaduren. Båda ställena har soliga sorlande uteserveringar, och allt som oftast någon musikunderhållning på besök. Om du råkar missa färjan hem, eller vill uppleva mer av ön, finns ett hotell på Trubadurens övervåning.

Upplev historien på Fiskemuseet

Fiske, fiskare och fiskebåtar har en speciell plats i skärgårdens historia. På Fiskemuseet i Hönö Klåvas hamn kan du kliva rakt in i lotsarnas, fiskenätens och sjömansskäggens värld för en inspirerande historielektion.

Jungfruviken, på Hönös östra sida, är en fin badplats. Credit: Maria Kopp

Ta ett svalkande dopp

Några minuters promenad från Hönö Klåva finns badplatserna Hästen och Lappesand, med bryggor och toaletter. Även Jungfruviken, på Hönös östra sida, är väl värd ett besök och Hjälvik, på Öckerö, har en fin sandstrand med tillhörande beachvolleyplan. Letar du litegrann hittar du snart en alldeles egen badvik.

Fiskdisk från Klåva Fisk.
Nyfångade läckerheter hos Klåva Fisk på Hönö.

“Reger” och makrill på Klåva Fisk

Färskare fisk än på den här traditionella fiskhandeln får du bara om du fångar den själv. Titta in för att få en glimt av Hönös långa fisketradition och köp med dig lite nyfångade “reger” (räkor).

Eller varför inte komponera en lunchlåda utifrån det breda utbudet av rökt fisk, crab cakes, sallader och röror, och ta med till en saltstänkt klippa?

Evert Taubes Vinga, krabbfiske och sälsafari

Vill du ännu längre ut till havs? Hoppa på en av turbåtarna i Hönö Klåvas hamn och följ med ut till Vinga, Evert Taubes barndomsö, med sin karaktäristiska båk och fyr. Du kan också ge dig av på sälsafari, och se våra gråspräckliga vänner sola på klipporna, eller pröva fiskelyckan efter krabba, makrill och hummer. Turer ordnas bland annat av Marine Events, Kastor Boat Trips och Hönö båtturer.

Klättra på Ersdalens klippor

Naturreservatet Ersdalen på västra Hönö är populärt bland utövare av klättringsformen bouldering. Många av klipporna ligger vackert belägna precis vid vattnet och bjuder på en känsla utöver det vanliga. Men du behöver inte vara klätterexpert för att trivas här, att utforska området är en upplevelse i sig!

Fika på Hälsö Brygga

Närproducerat och ekologiskt är ledord på det mysiga kaféet Hälsö Brygga vid kajkanten nere i Hälsös hamn. Här kan du äta lunch, smörgåsar och hembakat fikabröd efter ett varv runt öns vackra promenadslinga – och förutom att fika kan du kika på inredning i kaféets lilla butik.

Mingla med seglare på Seaside

Restaurang Seaside på Björkö har allt och lite till. Bad i vedeldade saltvattensfyllda tunnor, festlokal med egen brygga och en egen båttaxiservice. Och så maten förstås, som lagas efter säsong och med havet som största inspirationskälla. Allsång och aftersail dominerar underhållningsprogrammet.

Ta en Hön-öl

2014 bestämde sig reklamaren Mats Hansson för att öppna Hönöbryggeriet, och idag brygger de Lager, American Pale Ale, Indian Pale Ale och säsongsöl med en känsla av sol och hav. Ute på öarna hittar du deras öl på Tullhuset, Trubaduren, Franses, Hälsö Brygga och Öckerös systembolag.

Vandra på vilda Rörö

Hit, till skärgårdens nordligaste ö, tar det en stund att åka, men älskar du vilda djur, blommor och orörd natur kommer Rörö inte att göra dig besviken. Nära färjeläget finns såväl Röröboa Café och restaurang som en mataffär där du kan handla egen matsäck – innan du ger dig iväg på någon av vandringslederna.

Under sommaren täcks ön av ljung och kaprifol, och bland djurlivet finns fåglar, knubbsälar, mink, räv, hare och hästar som betar fritt.

Göteborgs skärgård – södra öarna

De södra öarna i Göteborgs skärgård når du med kollektivtrafikens färjor från Saltholmen eller Stenpiren.

“Mr GT” i Café Öbergskas utomhusbar. Credit: Mikael Hellohf

Mr GT i baren på Öbergska

Gin & Tonic-konnässören Mr GT (känd från bloggen med samma namn) håller hov i Café Öbergskas bar på Styrsö. Mr GT heter egentligen Olof Mattsson och driver, enligt egen uppgift, Sveriges största GT-blogg där han testar och utvärderar olika ginsorter.

Se Mr GT:s hemsida för mer information om när han står i baren och besök Café Öbergskas hemsida för exakta öppettider.

Brännö Varv – chilla i en hängmatta

Café Varvet på Brännö är verkligen något alldeles speciellt. Tempot är långsammare, ölen smakar bättre och fisktacon är som från en annan värld. Ta plats i en hängmatta och njut.

Brännö Värdshus

Missa inte heller Brännö Värdshus – en klassisk restaurang och mötesplats för hela ön där det ofta arrangeras musik- och kulturkvällar.

Dans på Brännö brygga.
Dans på Brännö brygga.

Dans på Brännö brygga

Det här är en riktig klassiker! Under sommaren arrangeras den välkända dansen på Brännö brygga. Du tar dig dit med färjan från Saltholmen, samma biljett som i kollektivtrafiken. Läs mer om Brännö brygga på Brännöföreningens webbplats.

Bo i en sjöbod på Vrångö – eller hyr en flytande bastu

Ön Vrångö är en riktig pärla och om du vill stanna över natten är de nybyggda sjöbodarna i hamnen ett bra alternativ. Här har du tillgång till ett litet kök, dusch, toalett och alla nödvändiga bekvämligheter. Ett hett tips är att boka havskajaker via samma företag som hyr ut bodarna (Kajkanten).

Ett bättre sätt att se skärgården på finns knappast och ett hett tips för dig som gillar att basta är Bastuflotten.

På Vrångö hittar du också Skärgårdens Café där du kan äta och dricka alldeles nära bryggan där passagerarfärjan lägger till.

Njut av pinfärska skaldjur från Fiskeboa

Göteborg har fisk och skaldjur av otroligt hög kvalitet och ingenstans smakar de bättre än i närheten av där de just fångats. Köp en spann kräftor, lite räkor eller vad du är sugen på hos Fiskeboa på Vrångö eller hos någon av skärgårdens andra fiskhandlare. Det kanske inte ser ut som en lyxrestaurang, men vad gör det?

Gör ett stopp på Köpstadsö

Köpstadsö (eller “Kössö” som öborna säger) är ön för dig som söker ro och avskildhet snarare än ett rikt utbud av kaféer, restauranger och dylikt. När du kommer i land med båten vid Ångbåtsbryggan står öbornas skottkärror uppradade vid väntkuren. Skottkärran är nämligen det främsta transportmedlet på ön.

Här finns fina små badplatser och promenadslingor att vandra på i skogen. Glöm inte matsäck då det inte finns kiosk eller butik här.

Soldyrkare på Vrångö.

Blicka ut från en lotsutsikt

Eftersom lotsarna hade som jobb att blicka ut över havet är det egentligen föga överraskande att man har fantastisk utsikt från deras gamla arbetsplatser. På flera av öarna finns de gamla lotsutsikterna kvar och det är fint att klättra dit upp och spana ut över havet eller in mot Göteborg – dag som natt.

Bilden här ovanför är från Vrångö men det finns även en välbevarad stuga på Brännö.