Jul på Liseberg. Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Jul på Liseberg

Jul på Liseberg är för många en av julens höjdpunkter, vilket inte är svårt att förstå. I år öppnar även Liseberg upp portarna till helt nya Tomtebyn. Ett är ett helt nytt tematiserat område i parken som blir hemvist för en uppsjö av busiga nissar och självaste Tomtefar. En äventyrlig by med magiska dörrar, bus, rim och klingande bjällror. Jul på Liseberg håller öppet fram till 30 december.

Missa inte Jullov i Spelhuset! Efter att övriga parken stängts ner för säsongen hålls Spelhuset i Liseberg öppet lite längre. Släck arkad- och speltörsten under sista veckan av jullovet. Öppet varje dag mellan 2 – 8 januari.

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet

Äntligen slår Sjöfartsmuseet Akvariet upp portarna för alla barn och vuxna! Den nya akvariebyggnaden under mark är dubbelt så stor som tidigare och innehåller tångskogar, fiskar och livs levande koraller. Här finns också ett publikt laboratorium där du kan leka havsforskare för en dag. På museet hittar du också två helt nya utställningar för unga besökare, Knattegatt (0–3 år) och Stora Blå (4–10 år). Här ges chansen att uppleva och lära känna havet genom lärande lek, utforskande och samarbete. Från och med 10 december håller Sjöfartsmuseet Akvariet öppet tisdag till söndag varje vecka, med risk för avvikelser under röda dagar.

Skapa egna högtidskort på Göteborgs konstmuseum! Credit: Hendrik Zeitler

Lek och pyssel på museum

Göteborgs konstmuseum håller mellan 27 december och 8 januari öppet för skapande på egen hand i deras studio. Gör högtidskort till någon närstående eller en helt egen bild att rama in och hänga upp i julklapp till dig själv.

På Göteborgs stadsmuseum öppnas Barnens museum under jullovet och är öppet varje dag stadsmuseet är öppet, med mycket att utforska för yngre besökare. Klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller åk på en spännande spårvagnstur. Barnens museum håller öppet mellan 27 december och 8 januari.

Alla små och stora är välkomna att hoppa, dansa och allt som inte är att stå still, på Världskulturmuseets Babydisco. Där levererar DJ Mimus låtar som alla kan dansa till!

Boka din biljett här.

Från 17 december fram till 8 januari kan du gå på tipspromenad på Göteborgs naturhistoriska museum och möta djur från klassiska sagor, som Pippi, Pelle Svanslös och Nils Holgersson. Tipspromenaden består av 8 frågor, med start vid zebran i däggdjurssalen och avslut bland ugglorna i korridoren med svenska fåglar.

Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Pulkabackar och skridskoåkning

Två klassiska och omtyckta julaktiviteter är pulka- och skridskoåkning. Att känna fartvinden mot kinderna när du far ner för backen är en oslagbar känsla, oavsett hur gammal du är. Backar att åka på finns det på flera ställen runt om i Göteborg, ofta i anknytning till lekplatser, men vi tipsar extra gärna om Bragebacken i Slottsskogen och Brudarebacken i Delsjön. Glöm inte att ta med egen pulka!

Åk ut på isen med familjen i en av Göteborgs ishallar, som exempelvis Angered Arenas ishall. Missa heller inte Ruddalens nyrenoverade ishall, som planeras öppna lagom till jullovet. Eftersom ishallarnas öppettider kan variera under julen och uppdateras kontinuerligt rekommenderar vi att dubbelkolla hemsidan innan besök. Håll utkik på Ruddalen och övriga ishallars öppettider här.

Peter Pan och Kapten Krok. Credit: Jens Kristensson

Peter Pan & Kapten Krok

Familjeföreställningen Peter Pan och Kapten Krok svävar in på Lisebergsteatern för att strö féstoft över jullovet. Följ med Peter Pan till landet Ingenstans och upplev det klassiska familjeäventyret, där pojken som inte vill bli stor tillsammans med De borttappade pojkarna och älvan Tingeling kämpar mot den beryktade Kapten Krok. Rekommenderas från fem år och uppåt. Se föreställningen på Lisebergsteatern mellan 16 december och 8 januari.

Barnteater på Alfons Åbergs Kulturhus. Credit: Amanda Andréas

Alfons Åbergs Kulturhus

På Alfons Åbergs Kulturhus håller sina dörrar öppna och bjuder under jullovet på barn- och dockteaterföreställningar. Mellan 27 december och 8 januari, med undantag den 31 december då det är stängt, hålls två teaterföreställningar om dagen. Ta de yngre i familjen och upplev klassiska Alfons Åberg-historier i en kul och barnvänlig miljö.

Pyssel med Kreativa Karin på Mölndals stadsmuseum. Credit: Karin Andersson

Dagsutflykter utanför Göteborg

Den 28 december bjuds alla in till att skapa roliga festdekorationer ihop med pysseldesigner och barnboksförfattaren Kreativa Karin på Mölndals stadsmuseum. Under drygt två timmar får du skapa egna användbara partyprylar att ta med hem till det stundade nyårsfirandet! Föranmäl dig på museets webbplats här.

Utforska Lödöse museums utställningar och känn hur medeltiden blir levande runt dig på platsen för en av Sveriges första medeltida städer. I den helt nyöppnade utställningen – LABBET, kan du lära dig hur forskare och arkeologer jobbar med att ta fram historiens mysterier och blottlägger det förflutnas hemligheter. Alla utställningar är tillgängliga för både barn och vuxna. Museet har fri entré – här är alla välkomna att ta klivet in i den medeltida historien tillsammans med oss.

Credit: Thomas Carlén

Tjolöholms slott i Kungsbacka är en annan vacker slottssmiljö värd att uppleva. Godset är även Nordens främsta arts and crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö. Slottet håller öppet 25 – 30 december. Tjolöholms lekby, Slottsbutiken och Kafé Manegen är öppet mellan 25 december och 8 januari för mysiga äventyr.

Läs mer om alla jullovsaktiviteter i evenemangskalendern.