Att brygga och dricka öl är ingen ny företeelse i Göteborg. Ända sedan staden grundades 1621 har här funnits bryggerier och under Ostindiska kompaniets dagar exporterades mycket av ölen ut i världen. På 16- och 1700-talen lade bryggare som Johan Casparsson Poppelman och skotten George Carnegie grunden till en näring som skulle bli viktig för många göteborgare. Namnet Poppelman lever förresten kvar i ”Poppels” och enligt Nya Carnegiebryggeriet är Carnegie Porter Sveriges äldsta levande varumärke. Den som vill kan ge sig ut på sightseeing och beskåda Pripps, Carnegies och Lyckholms gamla, imponerande tegelbyggnader som vittnar om fornstora dagar då det producerades miljontals liter öl i Göteborg varje år.
Slutet för de stora bryggerierna
Efter många framgångsrika år innebar 90-talet slutet för den storskaliga öl-produktionen i Göteborg. Pripps, som vid det laget köpt upp många av de mindre bryggerierna köptes i sin tur upp av Carlsberg som lade ner produktionen i Göteborg. Göteborgs öl-älskare var förkrossade. Vad skulle de nu ta sig till? Var de dömda att dricka dansk öl resten av livet? I ett decennium såg det mörkt ut. Men så kom mikrobryggar-trenden och plötsligt verkade det som om alla kunde börja brygga öl. Och det gjorde de.

Pånyttfödelsen
2005 öppnade ett av Göteborgs första och mest framgångsrika mikrobryggerier: Dugges. På bara fyra år växte deras produktion med 500 procent och de fick snart börja leta efter nya lokaler. Deras framgång var inte unik. Enligt statistik från organisationen Sveriges Bryggerier ökade antalet bryggerier i Sverige från 30 till 300 mellan 2007 och 2017.
Göteborg hyllas som ölstad
Mikrobryggeri-trenden kanske startade i USA men svenskarna har verkligen tagit den till sig. Och allra mest i Göteborg. Här kommer var tionde öl som säljs på systembolaget från ett hantverksbryggeri. När sajten Ratebeer sammanställde sin ranking över världens 50 bästa nya öl 2017 fanns tre öl från Göteborg med i klassen IPA. Två av dessa göteborgs-öl kom från Stigbergets Bryggeri (Stigbergets Amazing Haze och Stigbergets Gbg Beer Week 2016) och en från O/O Brewing (Narangi). Enligt Ratebeer släpptes det 60 000 nya öl under året.
Vad är det speciella med öl från Göteborg?
Förutom variationer i smak och framställningsmetod har bryggerierna i Göteborg bara en sak gemensamt: att de är från Göteborg. Det kan låta trivialt men det spelar faktiskt stor roll. Öl är en färskvara och när man frågar bryggare brukar de vara överens om att ölen helst ska drickas där den bryggts och utan allt för lång lagring. Det är då den smakar som bäst helt enkelt. Att närproducerat dessutom är bra för miljön är ytterligare ett plus.