I november och december finns det mängder av stämningsfulla julmarknader i Göteborg med omnejd. Bland det stora utbudet hittar du garanterat en marknad för just dig och ditt sällskap – vare sig ni letar efter traditionellt hantverk, unik design eller delikatesser till julbordet.

Julmarknader i centrala Göteborg

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Julmarknad på Liseberg

På julen förvandlas nöjesparken Liseberg till en fantastisk vintersaga. Miljoner av ljus, glittrande snö och vintervakna karuseller är fond till Sveriges största julmarknad. Kikar runt i över 80 bodar med allt från godis till julstrumpor, och njut av julstämningen. Jul på Liseberg öppnar den 18 november och håller öppet till 7 januari, 2024.

Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Jul i Haga

Under varje adventshelg från 25 nov till 17 december kommer ca 40 utställare med mat, design och hantverk ställa ut längs med mysiga Haga Nygata. Marknaden bjuder också på underbar julstämning med körsång, underhållning och välfyllda butiker.

Slöjd, konsthantverk och hållbart mode på Kronhuset

1–3 december flyttar Inget nytt under granen in i Kronhuset Det blir fokus på slöjd, konsthantverk, mode och hållbarhet, och du kan se utställningar, handla klappar, lära dig lappa och laga och delta i workshops och föreläsningar. Göteborgs Stadsmission finns också på plats och du kan botanisera bland deras second hand-sortimentet, pyssla med textil eller snickeri eller ta en fika på räddade råvaror i kaféet.

Juldesignmarknad på Auktionsverket Kulturarena

25–26 november är det à la London Juldesignmarknad på Auktionsverket Kulturarena. Det är ingen traditionell julmarknad med tovade tomtar och brända mandlar, utan här hittar du en blandning av unik design, mode, konst och inredning.

Julmarknad i Nordstan

Nordstan är hem till över 200 butiker och ett välbesökt köpcentrum året runt. Den 1–23 december finns det ytterligare anledningar att besöka Nordstan, då mängder av utställare och självaste tomten hälsar på under årets julmarknad.

Vegansk julmarknad på Ringön

25 november är det premiär för en ny, vegansk julmarknad på Ringön. Här kommer hitta hantverk och lokalt producerad mat från hela regionen. På plats finns också flera foodtrucks – alla med vegansk meny.

HDK-Valands Julmarknad

Den tredje adventshelgen 15-17 december kan du köpa unika julklappar från studenterna på konst-och designhögskolan HDK-Valand. På julmarknaden hittar du bland annat keramik, affischer, smycken, böcker och inredningsdetaljer.

Julmarknader i skärgården

Hönö Klåva i advent

2-3 december är det julmarknad på Hönö Klåva i Göteborgs norra skärgård. Strosa bland julpyntade butiker, besök hantverksutställarna, ät något gott och titta på juleljusen i hamnen. Vill du färdas dit med båt kan du boka plats på Kungsö från Stenpiren i centrala Göteborg.

Knippla julmarknad

9 december är det mysig julmarknad bland sjöbodarna i Knippla hamn i Göteborgs norra skärgård. Det utlovas allt från hembakat, till hantverk och julkransar. Du når ön Källö-Knippla med båt från Lilla Varholmen via Hönö.

Julmarknad på Styrsö

I södra delen av skärgården anordnar Styrsö Sockens Hembygdsförening julmarknad 2 december. Upplev en gemytlig julmarknad i och utanför Öbergska huset där du hittar försäljning av lokalt hantverk, körsång, julklappsjakt och lotteri. Du kommer hit via båt från Saltholmen till Styrsö Bratten.

Brännö julvandring

10 december bjuder Brännöföreningen in till julvandring och julmarknad runt ön. Vandra runt Brännö och besök stugor, hus, gårdar och lador för att hitta julklappar och allt som hör julen till – blommor, pynt, , hantverk och ätbart. Du tar dig hit med färja från Saltholmen till Brännö Rödsten eller Brännö Husvik.

Julmarknader en utflykt bort

Bara en kort bit från Göteborg hittar du mängder av mysiga julmarknader på slott, herrgårdar och i industrihistoriska områden. Alla värda ett besök i juletid!

Winter Lights på Gunnebo är en av många ljusupplevelser i vintergöteborg. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Julmarknad och ljuspromenad på Gunnebo slott

På Gunnebo Slott i Mölndal kan du besöka den traditionella julmarknaden med värmande mat och dryck samt aktiviteter för hela familjen, 18–19, 25–26 november. Här hittar bland annat lokala hantverkare och mattillverkare, glögg och pepparkakor från slottets eget bageri.

Nytt för i år är vinterupplevelsen Winter Lights på Gunnebo, som pågår från 17 november fram till 7 januari. Då kommer området kring slottet att lysas upp av en 1,5 km lång slinga med magiska ljus- och ljudinstallationer. Promenaden tar cirka 90 minuter, passar alla i hela familjen och du köpa varm dryck och andra godsaker längs vägen.

Credit: Thomas Carlén

Julmarknad på Tjolöholms Slott

Ta med familj och vänner till julmarknaden på Tjolöholms Slott utanför Kungsbacka. Förutom att upptäcka det magiska slottet i Tudorstil kan du smaka på mat och dryck, lyssna på musik eller lämna önskelistan till tomtefar. Julmarknaden är öppen 17 november–3 december.

Julmarknad på Nääs Fabriker

Första och andra adventshelgerna är det julmarknad i det gamla bruksområdet vid Nääs Fabriker i Lerum strax utanför Göteborg. På marknaden blir det upplevelser, god mat, hantverk, delikatesser, shopping och aktiviteter.

Jul i Jonsered

I Jonsereds gamla fabriksområde, är det julmarknad den första lördagen i december. Det blir en härlig blandning av modernt och traditionellt, och en dag fylld av mat, dryck och hantverk.

Julmarknad på Bohus Fästning

Kom i julstämning på historisk mark den 2-3 december, då Bohus Fästning i Kungälv bjuder in till julmarknad. Nordens mäktigaste ruin fylls med hantverk, unika julklappar och goda smakupplevelser.

Jul i Kvarnbyn

I Kvarnbyns gamla fabriksbyggnader i Mölndal finns en blandning av kulturföreningar, konstateljéer, museer, hantverkare och butiker. Första helgen i advent bjuder områdets verksamheter in till Jul i Kvarnbyn med program, upplevelser och julmarknad i den stämningsfulla kulturmiljön.

Smygjul i Krokslätts fabriker

Den 18 november smyger man i gång julen på Krokslätts fabriker i Mölndal. Kom och inspireras bland matkonst, godis, hantverk, foodtrucks och ölbryggare.

Credit: Göran Assner/Westsweden.com

Julmarknad i Marstrand

24–26 november är det julmarknad på Strandverket i Marstrand, norr om Göteborg. Här kan du uppleva musik och körsång, barnföreställningar och handgjorda hantverk och lokala delikatesser.

Julmarknad på Tofta Herrgård

Nära Marstrand ligger Tofta Herrgård, där det anordnas klassisk julmarknad i och kring gården under adventshelgerna 2–3, 9–10 och 16–17 december. Ett 40-tal utställare finns på plats och säljer hantverk av hög kvalitet och godsaker till julbordet.

Nyfiken på fler julmarknader? Du hittar dessa och många fler tips i vår evenemangskalender.