Längd, cirka: 5–7 kilometer 
Tid: 3–4 timmar
Ansträngning: Medel, en ganska lång promenad men med många tillfällen att vila längs vägen

Tips

Om du vill göra promenaden lite kortare kan du till exempel hoppa över Slottsskogen, och promenerar rakt fram efter ditt besök i Seminarieparken. Då kommer du direkt till Botaniska Trädgården. 

Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Trädgårdsföreningen

Börja promenaden i underbara Trädgårdsföreningen. En grön oas mitt i Göteborg som med sitt palmhus, rosenträdgård och lummiga grönytor är en favorit bland både trädgårdsfantaster och flanörer. 

Credit: Superstudio

Kungsparken

När du känner dig färdig med Trädgårdsföreningen tar du dig ut via entrén mot Bältesspännarparken/Kungsportsavenyen. Härifrån korsar du vägen och tar dig in i Kungsparken. På vägen passerar du ståtliga Stora Teatern, en populär konsert- och kulturarena. Promenera vidare längs kanalen och njut av parkens praktfulla träd. Vid Sprängkullsgatan har du kommit till parkens slut.

Här svänger du upp mot Hagakyrkan och följer Sprängkullsgatan förbi Haga Nygata och Handelshögskolan på Göteborgs Universitet.

Skansen Kronan

Nu tornar Skansen Kronan upp sig, högst upp på Risåsberget. En försvarsanläggning från 1600-talet som aldrig behövde användas. Skansen Kronan är idag en populär utsiktsplats. Om du har lite extra ork i benen är det värt att ta trapporna upp. Även parken runt Skansen Kronan är trevlig att strosa i och erbjuder fin utsikt från många olika platser.

Ta dig tillbaka ut till den väg du gick på tidigare. Sprängkullsgatan blir Övre Husargatan och det är den du följer uppåt mot Linnéplatsen. Strax innan du når Linnéplatsen kommer du till nästa stopp. En liten pärla till park, Seminarieparken.

Regnpaviljongen i Seminarieparken. Credit: Hans Ekestang

Seminarieparken

Denna lilla park är ett perfekt ställe för några minuters vila innan promenaden fortsätter in i Slottsskogen. Seminarieparken är som vackrast när körsbärsblommningen infaller, men är med sina fruktträd och pittoreska grusgångar alltid värd ett besök. Färdigvilad tar du dig sedan ut igen och via Linnéplatsen in i Slottsskogen. 

Credit: Higab/Hans Wretling

Slottsskogen

Välkommen till Göteborgarnas stadspark. I Slottsskogen finns det massor att se och göra, passa på att besöka djurparken och de ståtliga älgarna eller ta en kopp kaffe på något av parkens kaféer. 

På andra sidan Dag Hammarskjöldsleden ligger Botaniska Trädgården. Dit tar du dig lätt genom att följa Fågeldammsvägen i Slottsskogen till den gångbro som tar dig över leden. 

Botaniska trädgården i Göteborg.
Göteborgs botaniska trädgård. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Botaniska Trädgården

När du kommit över bron tar du trapporna ner till Carl Skottsbergs gata. Följ gatan tills du når Botaniska Trädgårdens huvudingång. Du går nu in i en av norra Europas främsta botaniska trädgårdar som är en underbar plats att strosa i med stora öppna grönytor, rofyllda oaser så som Japandalen och regelbundna utställningar.

Om benen börjar bli trötta nu så tar du dig lätt tillbaka in till staden med spårvagn från hållplatsen Botaniska Trädgården. Om du vill fortsätta att promenera så finns naturområdet Änggårdsbergen precis bakom Botaniska, en liten bit av vildmarken mitt i Göteborg.