Klubblivet runt Avenyn

Nattlivet på Göteborgs paradgata Avenyn är både trendigt och tidlöst. Här hittar du flera av Göteborgs största nattklubbar, ett myllrande uteliv på gatans stora uteserveringar och klubbar, shower och konserter året om.

Trädgår’n är en av Göteborgs största nattklubbar som både står för stora konserter och klubbar året runt. Under sommarsäsongen huserar den vextravaganta klubben Port Du Soleil här. På Lounge(s) kan du klubba på olika nivåer ända upp på takterrassen och är ett mikrouniversum för dig som inte vill köa till olika ställen under natten. På Storgatan, precis runt hörnet från Avenyn, ligger det fyra våningar stora Yaki-Da. Här bjuds det på live-spelningar och du finner ofta dj:s som vet hur det ska låta bakom skivspelarna.

Nattklubben Park Lane har blivit en institution i Göteborgs klubbvärld och här hålls även stora shower och konserter. På lördagar stänger klubben inte förrän klockan fem för att sedan öppna igen på söndag kväll då folk i restaurangbranschen möts för att slappna av och slå klackarna i taket. På hållplatsen med samma namn ligger Valand – en av Göteborgs äldsta nattklubbar. Här dansas det till popmusik och klassiker på ett vackert inramat dansgolv med ståtliga konstverk och glittrande kristallkronor.

Vidare upp mot Götaplatsen har Locatelli fått många utmärkelser i både svensk och internationell press för sin utmärkta cocktailmeny. Hit går du för bra drinkar, mat och musik. Du som vill uppleva glamour och puls gör rätt i att besöka Push, där mörker möter ljus till house, disco och 80-talshits.

Runt Järntorget

Vid Järntorget ligger Pustervik som alltid bjuder upp till fest med livemusik. Klubben har under olika namn varit en del av Göteborgs nöjesliv sedan 1920-talet och har ofta stora artister på besök, flera av spelningarna finns i evenemangskalendern. På veckans kanske minst roliga dag, måndag, anordnas Pingisklubben. Det är, precis som det låter, en mycket uppskattad blandning av rundpingis, öl och dans.

Precis bredvid Pustervik ligger Folk, en bar och restaurang med naturviner och ekologiskt fokus.

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Trendiga myllret runt Långgatorna

På andra sidan Järntorget finner du den Håkan Hellström-omsjungna Andra Långgatan. Här kryllar det av krogar, göteborgare och god stämning. En favorit för musikfantasterna är Dirty Records, där du kan botanisera bland vinyler och äta lunch under dagtid, fram emot kvällen kan du även dricka lokalbryggd öl och njuta av vegetarisk mat med inspiration från medelhavet. Lite längre in på Andra Långgatan ligger Holy Moly, ett populärt tillhåll med livespelningar och en mexikanskinspirerad meny. 

På parallellgatan Tredje Långgatan finns ett stort utbud av trendiga restauranger, till exempel Made in China som förutom att servera härlig dim sum bjuder upp till spontandans när deras resident dj:s spelar skivor.

Hamnutsikt, rockkonserter och karaoke på Henriksberg

Mellan Linnéstaden och Majorna ligger klubben Henriksberg som bjuder på 90-talsnostalgi, karaoke, hårdrock och punk under ett och samma tak. Förutom att njuta av en härlig panoramautsikt över hamninloppet från takterrassen så kan du spela biljard, gå på konsert eller bara dansa till sköna 90-talshits på en av de tre våningarna.

Sommartid har Barabicu en populär uteservering på Rosenlundsgatan.

Innanför vallgraven

Inom vallgraven, bredvid allas vår kära Feskekôrka, ligger den Nord- och Sydamerikainspirerade restaurang-pub-klubben Barabicu. Ja, namnet är svårt att uttala men här blir du inte besviken. Med god mat, bra cocktails och ett brett urval i de flesta dryckeskategorier lever denna hybrid av klubb och restaurang upp till höga förväntningar under fredags- och lördagsnatten då dj:s spelar en mix av hiphop, funk-soul-mix och discobeats.

Nefertiti är en renodlad jazzklubb med ett pulserande dansgolv

Är det dansen du vill åt passar Nefertiti, i folkmun ”Nef”, som handen i handsken. Trots att Nef är en jazzklubb i botten finns här ett av stadens mest vibrerande dansgolv. Dessutom bjuds det på ett tjockt program med livemusik nästan alla dagar i veckan.

Salsa på tallriken och på dansgolvet

Tranquilo är allt vad det spanska ordet inte står för. Här är det färgglatt, puls och sväng hela kvällen. Restaurangen som blir ett dansgolv inpå småtimmarna bjuder på het salsa både på tallriken och i högtalarna. Den halvhemliga baren Stranger, en trappa ner, blandar cocktails i världsklass och har ofta gästande bartenders, drinktävlingar och andra events.

Magasinsgatan lever upp på småtimmarna

På en av Göteborgs trendigare gator, Magasinsgatan, finner du Puta Madre – en restaurang och bar med sammetsröd inredning, ljuskronor i taket och Nordens största tequilasortiment. Här finns inte mycket dansant att röra sig till men det bör ändå ses som stadens grädde på moset om du uppskattar en bra bar.

Rykande drinkar och utklädd personal

På Steampunk Bar lever man upp till namnet, med fokus på rykande maskineri och fantasy. Drinkarna serveras oftast rykande och bubblande av duktiga bartenders. Menyn med både kött och fiskrätter varierar efter årstiderna och det finns även en delikatessmeny med brett urval av ostar och charkvaror.

HBTQI-barer och -klubbar

Inom Vallgraven i anrika Saluhallen ligger Bee Kök & Bar. Baren titulerar sig som ‘straight friendly’ och välkomnar alla att dansa in på småtimmarna. På Drottninggatan ligger prisbelönta Gretas som är en av Göteborgs populäraste gayklubbar i två våningar. På Gretas ryms allt från house till schlager och hit kommer ofta kända dj:s från olika delar av Sverige.

Runt Stigbergstorget

Stigbergstorget har under åren kommit att bli ett inslag att räkna med i Göteborgs nattliv. Här kan du med enkelhet spendera en helkväll fylld med live-musik, dj:s, mat och dryck.

Precis på torget hittar du Moreno Pizza som huserar i den gamla biografen Kaparens tidigare lokaler, som har förvandlats till vad som sägs vara världens största pizzeria. Här hittar du även en stor takterrass med utsikt över staden. Ett stenkast bort ligger kulturhuset och restaurangen Oceanen som bjuder in till konserter och mysiga middagar. På andra sidan Stigbergstorget hittar du Skeppet Gbg som erbjuder såväl restaurangupplevelser som konserter men även Fyrens Ölkafé där lokala musiker och konstnärer ofta spelar eller ställer ut sina verk.

Traskar du vidare nedför backen in mot Majorna är det bara att välja och vraka. Här hittar du Utopia Jazz, där du kan avnjuta en middag till tonerna av livejazz. Strax nedanför ligger Diket där smårätter och vin på tapp sätter stämningen för kvällen och runt hörnet hittar du Stigbergets Shangri-La där du kan botanisera bland det lokala bryggeriets ölsorter.