Familjekrönikan Vår tid är nu utspelar sig i efterkrigstidens Stockholm, men det är Göteborg som fått agera inspelningsplats i de allra flesta scenerna. Stenpalatsen i Vasastaden, Hagas arbetarlägenheter och pampiga Nääs slott är några av miljöerna som användes flitigt. Häng med ut på stan i seriens fotspår!

Haga Kyrkogata 28 – entrén till restaurang Djurgårdskällaren.Credit: SVT

Bangatan 10 – Calles innergård i seriens första säsong.Credit: SVT

Många av seriens interiörer filmades i Haga, men när det gällde exteriörer gick det inte att “klä ut” Göteborgs typiska landshövdingehus till Stockholm. Calles innergård hittade man istället på Bangatan 10 i Majorna, en miljö som även synts i produktioner som Tom of Finland, Upp till kamp, Irene Huss, Det mest förbjudna och Call Girl. I tredje säsongen används byggnadens exteriör som det slitna huset John och hans kollektiv bor i, innan de flyttar till landet.

Haga Nygata 7–9 ligger Stadsmuseets museilägenheter Hem i Haga. Här hittar vi interiörerna till såväl Maggans som Calles hem i första säsongen, och de kan besökas under muséets guidade turer.

Titta in i Maggans kök på Haga Nygata.Credit: Anders Storm

I biblioteket på Vasagatan 2A sitter Peter och studerar juridik.Credit: Anders Storm

Där Haga slutar och Vasastaden tar vid, på Vasagatan 2A, ligger det vackra biblioteket som färdigställdes 1900. I serien sitter Peter i bibliotekets läsesal, som då föreställer Stockholms universitets dito, under sina juridikstudier.

Haga Kyrkogata 28 är nog den allra mest kända exteriören från Vår tid är nu. Porten användes nämligen för att gestalta entrén till familjen Löwanders restaurang Djurgårdskällaren. Under inspelningsdagarna stängdes en stor del av gatan av, och en gammal spårvagn kördes förbi på “fel” sida, eftersom Sverige hade vänstertrafik då början av serien utspelar sig.

Längre in i Vasastaden ligger Karl Gustavsgatan, vars stenpalats också filmades flitigt. Förutom att ordna parkeringsförbud och trafikstoppare bad produktionen de boende att byta ut fönsterlampor och gardiner till tidstypiska varianter.

I början av Nina och Calles förhållande träffas de i hemlighet, ofta på en speciell parkbänk. De här scenerna är inspelade i Vasaparken, i delen av parken som vetter mot Götabergsgatan. Bredvid parken ligger restaurangen Levantine, som i seriens tredje säsong agerar Reymers där Calle är köksmästare.

På Kungsportsavenyen, Göteborgs paradgata, ligger Bio Roy som invigdes 1940. Biografens välbevarade funkisinredning fungerade som kuliss under en biodejt mellan Calle och Sonja.

Valhallabadet slog upp dörrarna 1956 och mycket av originalinredningen är bevarad. Därför passade badhuset bra som inspelningsplats när Nina och hennes dotter Christina är och simmar.

Nina och Calles första möte sker på Hvitfeldtsgatan i området Kungshöjd.Credit: Anders Storm

Och sedan träffas de i hemlighet på en bänk i Vasaparken.Credit: Anders Storm

Nina och Christina går och simmar på Valhallabadet från 1956.Credit: Nils-Olof Sjödén

Minns du seriens allra första avsnitt, och Calle och Ninas första kyss? Scenerna under fredsyran 1945 från Kungsgatan i Stockholm är inspelade på Hvitfeldtsgatan 2–8 i området Kungshöjd.

På berget bredvid, Otterhällan, är flera av tredje säsongens scener inspelade. Uno springer med information till Försvarsstaben på Ingenjörsgatan och John och hans gäng blir arresterade utanför Socialdemokraternas möte på Ekelundsgatan.

När Nina ska gifta sig med Erik går Helga och Nina till en sybehörsaffär. Till de scenerna användes klassiska butiken Knapp-Carlsson från 1910 på Kyrkogatan 34.

Rådhusets tillbyggnad, ritad av Gunnar Asplund, blev Regeringskansliet där Maggan arbetar.Credit: Higab/Krister Engström

Besök Lilla Änggården och titta in i Gustav Löwanders hem.Credit: Martin Börjesson

På anrika Hôtel Eggers användes bland annat det här telefonbåset.Credit: Maria Kopp

“Nya” rådhuset, det vill säga Gunnar Asplunds tillbyggnad av Göteborgs rådhus som färdigställdes 1936, får gestalta Regeringskansliet där Maggan arbetar som borgarrådssekreterare åt Britt Gahn.

På gatan intill rådhuset, Köpmansgatan, ligger den källarport där Maggan och Lilly går på svartklubb.

Klassiska Hôtel Eggers från 1859, vid Centralstationen, har fått stå värd för många filminspelningar. I Vår tid är nu spelar hotellet sig självt (!) när Peter åker till Göteborg för att trendspana, och dessutom har korridorer och telefonbås använts i olika scener.

Även Gustav Löwanders bostad kan besökas. Scenerna är nämligen inspelade på Lilla Änggården, Stadsmuséets sommarfilial bredvid Botaniska trädgården.

I östra Göteborg, precis bredvid Sankt Pauli kyrka på Norra Gubberogatan, ligger det skyltfönster där några av karaktärerna tittar på tv i säsong ett. I tredje säsongen öppnar Angelo och Calle restaurangen Nostro i Tidbloms restaurang på Olskroksgatan 23.

Lite längre österut, på Sanatoriegatan 60 i Kålltorp, ligger Renströmska sjukhuset. Den vackra tegelbyggnaden är ett före detta sanatorium som användes för att gestalta sjukhuset där Nina läggs in i säsong ett.

Kortedala museum användes bland annat som Calle och Sonjas lägenhet.Credit: Maria Kopp

Lägenheten är inredd med originalföremål från 1950- och 1960-talen.Credit: Maria Kopp

I Kortedala, några spåvagnshållplatser från centrala Göteborg, finns ett lägenhetsmuseum som är inrett helt med originalföremål från 1950- och 1960-talen. Den passade perfekt som Calle och Sonjas lägenhet, och det var även här tegelstenen kom flygande (!) in genom Angelos fönster.

Sydväst om centrum, i Frölunda, ligger många av de miljöer som syns i seriens tredje säsong. Uno, som hunnit bli polis, bor i ett av höghusen vid Frölunda torg och Mark, dj:n på Ninas, i de karaktäristiska husen på Fagottgatan/Mandolingatan.

Nordost om Göteborg använde filmteamet såväl interiörer som exteriörer på vackra Nääs Slott under flera inspelningsperioder. Här kan du boka en guidad visning med Vår tid är nu-tema där du får uppleva Helga Löwanders sekelskiftesvåning med salonger, matsal, sovrum, arbetsrum – och lyssna till anekdoter från inspelningen. Kanske känner du igen fasaden från mentalsjukhuset dit Gustav Löwander åker?

Nääs Slott blev Helgas sekelskiftesvåning med arbetsrum …Credit: Maria Kopp

… salonger, sovrum …Credit: Maria Kopp

… och matsalen där Calle vinner Helgas respekt med sin goda champinjontoast.Credit: Maria Kopp

Slottets exteriör fick gestalta mentalsjukhuset som Gustav besöker.Credit: Maria Kopp

I Jonsered, öster om Göteborg, ligger studion som var huvudinspelningsplats för Vår tid är nu. Här håller produktionsbolaget nu på att bygga upp kostymförrådet igen inför specialsäsongen som börjar filmas i augusti och har planerad premiär julen 2020. I det gamla fabriksområdet finns även tegelbyggnaden där Djurgårdskällarens lastbrygga filmades.

Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke användes som inspelningsplats i säsong tre.

Den här tegelbyggnaden i Jonsereds gamla fabriksområde förvandlades till Djurgårdskällarens lastbrygga.Credit: Maria Kopp

I Jonsered Studios byggdes merparten av inomhusmiljöerna upp.Credit: Maria Kopp

När du ändå är ute och åker i området kan du även passa på att svänga förbi Bergums fritidslantgård. Där bor Maggans son Uno med sina fosterföräldrar i serien. Du kan besöka gården mellan klockan 10–15 alla dagar.

Längre söderut, i Mölnlycke, ligger Wendelsbergs folkhögskola som agerar Peters restaurang Oscarshof i seriens tredje säsong.

Känner du till fler inspelningsplatser som borde vara med här? Tipsa oss på redaktionen@goteborg.com!