Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Wine Mechanics Saluhallen

Wine Mechanics är Göteborgs eget urbana vineri – det första i sitt slag i Norden och med huvudsäte och restaurang i slakthusområdet i Gamlestan. Sedan december 2023 hittar du deras viner (med Göteborgs- och indieromantiska namn som Hisingen Blues, Linje 11 och Helgen v.48) även i vinbaren i Stora Saluhallen på Kungstorget. Här kombinerat med härlig stämning och god mat.

Angeli har flyttat in i lokalerna bredvid sin systervinbar Bar la Lune. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Bar La Lune och Angeli

Kom in, kom in! Det finns alltid plats nånstans inne på den härligt stimmiga vinbaren på Lilla Kyrkogatan i Vasastaden, där en vinlista lika lång som den är imponerande lockar vinnördar och nyfikna. På menyn står de smårätter som köket hittat på just den dagen. När en rätt är slut är den slut. Närmre Frankrike än så här kommer du nog inte i Göteborg. Sen 2022 kan du även slinka in på mysiga systerbaren Angeli!

Folk minglar och dricker öl på innergård där ett jazzband spelar.
Champagnebaren har en populär innergård. Credit: Hugo Hall

Champagnebaren

På Champagnebaren korkar man upp bubbel från både stora och små producenter. Här finns kunnig personal som guidar dig genom champagne-djungeln. Vinbaren ligger mitt i centrala Göteborg och har en av stadens finaste innergårdar som delas med cocktailbaren Bar Bruno, jazzklubben Unity och skivaffären Discreet Records. Har du fått nog av bubbel finns det även stilla viner, goda öler samt en eller annan drink att beställa.

Bar Palavas

Parallellt med Avenyn ligger Teatergatan där du bland annat hittar den svensk-franska bistron Bar Palavas. Bar Palavas drivs av grundarna till välkända och omtyckta kaféet Viktors Kaffe och här hittar du samma inbjudande och familjära känsla. Menyn med smårätter, snacks och varmrätter paras med noga utvalda viner. Enchanté!

Bar Centro

I en gränd bredvid NK i centrala Göteborg ligger Bar Centro – en hyllad bar med avslappnad stämning och goda smaker. På vinlistan finns främst naturviner, det vill säga viner som producerats på ett naturligt sätt med så liten påverkan som möjligt på tillverkningsprocessen. Druvorna skördas oftast för hand och är utan bekämpningsmedel. Resultatet? Varierande! I naturliga viner kan nämligen smaken variera från flaska till flaska.

Somm Restaurant & Wine Bar

På en sidogata till Avenyn ligger mysiga Somm Restaurant & Wine Bar. Här kan du få hela 30 olika viner på glas och ännu fler på flaska. Behöver du guidning står den kunniga personalen redo att berätta allt som är värt att veta om druvor, distrikt och årgångar. Är du hungrig finns både mindre, större och sötare rätter att hugga in på – med väl uttänkta vinpaket till, såklart.

Vinbaren

Vinbaren har ett stort vinsortiment och en vinkällare som byggts upp av högklassiga sommelierer, en av dem har till och med vunnit pris som världens bästa sommelier! Du hittar baren vid korsningen av Magasinsgatan och Södra Larmgatan, precis jämte systerrestaurangen Tavolo. Ett bra läge för att antingen ta ett snabbt gott vin på språng eller att planera en helkväll som avslutas med att låta smaklökarna fröjdas av ett vin du aldrig smakat förut.

Tolv Vinbar

På entréplan till kläd- och inredningsbutiken Vallgatan 12 hittar du restaurangen och vinbaren Tolv Vinbar. Här kan du avnjuta en god lunch eller middag och ett gott glas i direkt anslutning till shoppingen.

Enoteca Sassi

Denna italienska restaurang på Teatergatan öppnades 2015 av Primo Pellegrino i syfte att dela sin passion för italienska viner och delikatesser. Lokalen ger en härligt öppen och intim atmosfär och på menyn hittar du förutom goda viner även snittar, charkuterier och sagolika ostar.

Juan Font

På Teatergatan hittar du även den spanska vinbaren Juan Font. Här hittar du ett levande sortiment av spanska viner i olika prisklasser, där de flesta går att få på glas. Som en lättare måltid finns här råbiff, ostron, ost och chark som du kan avnjuta före teaterbesöket, efter jobbet eller shoppingrundan.

Credit: Tina Stafrén

Wine Mechanics

Okej, så det är inte en traditionell vinbar men väl Nordens första stadsvineri. På Wine Mechanics i Gamlestadens slakthusområde produceras vin enligt konstens alla regler, med druvor direkt från tyska och franska vindistrikt. Förutom allt som har med vin att göra kan du även njuta av lunch, middag och helgbrunch i den tillhörande restaurangen.

Folk

Bland de första barerna i Göteborg som började servera naturvin var Folkteaterns foajébar och restaurang, Folk. Här hittar du både röda, vita och bubbliga naturviner. Från köket kommer små och mellanstora vegetariska rätter med inspiration från hela Europa.

Credit: Tina Stafrén

Olssons Vin

En aning undangömd på en innergård på Tredje långgatan ligger denna pärla som har blivit en favorit för vinentusiaster. Den industriella känslan i lokalen går i linje med grannarna Kafé Magasinet och de andra haken i samma kvarteret. Sugen på något att äta till vinet? På menyn hittar du bland annat ost- och charktallrik, vegetarisk ekotallrik, pizza bianco, ostron med mera.

Björns bar

En trappa ned från markplan på Viktoriagatan i Vasastaden hittar du ett av göteborgarnas absoluta favorithak, Björns bar. Som bakficka till krogen Koka har baren möjlighet att erbjuda en finurlig snurr på de förstklassiga råvaror som serveras en trappa upp, och till det finns ett stort antal viner som alla kan serveras på glas. Här kan du njuta av spanska korvar, svenska ostron och franska ostar till ditt vin, men även spännande varmrätter och delikata smårätter.

Oizo

Gillar du kombinationen pizza och vin behöver du inte leta längre än till Kålltorp och vinbaren Oizo. Här serveras hantverksmässiga pizzor i kombination med naturviner. För dig som även vill testa en god öl har Oizo öler från lokala bryggerier. Här är det drop-in och först till kvarn, så det gäller att vara ute i god tid!

Tre personer sitter vid ett bord på en restaurang.
Vinbaren Barsac ligger på Viktoriagatan i stadsdelen Vasastaden. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Barsac

Vinbaren Barsac erbjuder en imponerande samling av viner – framförallt franska – på både glas och flaska, och kunnig personal som kan konsten att kombinera vin och mat. På Barsac klappar hjärtat lite extra för svensk husmanskost men inspirationen kommer även från andra håll i Europa. Läs mer på barsac.nu.
Viktoriagatan 8

Vini e Liquori

Robert Maglia är krögaren bakom Vini e Liquori och Enoteca Maglia Som namnet antyder är Vini e Liquori den av de två krogarna som har ett större fokus på vin. Här hittar du främst italienska viner, likörer och spritsorter. Vill du ha något att äta kan du gå över till Enoteca Maglia som ligger vägg i vägg. Molto buono!

Tapasbaren

I samma område i Majorna som Vino e Liquori ligger Tapasbaren – en restaurang som blivit ett populärt tillhåll för stadsdelens boende. Här serveras goda tapas, vin på glas och god stämning. Under sommarmånaderna har Tapasbaren en liten uteservering mot Mariagatan som varmt rekommenderas.

Diket i Majorna.

Diket

Det är tre erfarna kockar som ligger bakom restaurangen och vinbaren Diket på Karl Johansgatan i Majorna. Och med deras bakgrunder från Restaurang Koka och Gunnebo Slott förstår du snabbt att det inte bara är i glasen det serveras goda grejer. Den aptitliga menyn förändras ständigt och bakom baren finns det en samling lika växlande viner på tapp.

Poppy på Fjärdelånggatan 1 Credit: Sofie Mantzaris/Göteborg & Co

Poppy

Vinbaren och restaurangen Poppy, som du hittar på Fjärdelånggatan 1 i Linnéstaden, är trots sin egna beskrivning “A very serious restaurant”, en lekfull och härlig plats med gula tegelväggar, mat i säsong och en levande vinlista. Ett perfekt ställe att ta ett glas vin eller en matbit på och ett måste i Linné.