Häng med Anna McManus och hennes hund, Cosmos, på en tur runt stan. Denna video är fullmatad med tips på hundvänliga ställen i Göteborg! Spana in Annas Instagramkonto: Dogenburg.

Var kan ni bo tillsammans?

Välj mellan att bo lite lyxigare med din hund, eller nöj dig med ett ”vanligt” hotellrum anpassat för husdjur. Göteborg har flera möjligheter att göra din vistelse så hundvänlig som möjligt.

Skapa en lyxig tillvaro för din hund

På Hotel Pigalle får hundarna ett riktigt lyxigt välkomnande. Här rustas rummet med hundgodis från Wonderboo – ekologiskt och naturligt med svenska råvaror som sedan lufttorkas varsamt i 50 grader. Utöver detta är rummet även utrustat med en handtillverkad hundsäng i ek.

Vill du även gå ut med hunden på lyxigt manér kan du låna ett hundkoppel från designerduon Altewaisaome, i samarbete med Wonderboo. 

Stort utbud av hundvänliga hotell

Många hotell i Göteborg har plats för hundar på hotellrummen, oftast då speciella rum avsedda för just husdjur. Exempel på andra hundvänliga hotell är Hotell Eggers, Clarion Hotel Post och Scandic Rubinen.

Hotell Villan på Hisingen har några hundrum där hunden får ett V.I.D-kit (Very Important Dog) till utlåning, som innehåller godis, matskål samt handduk. 

Tips: Tänk på att varje hotell har sina regler, och det är alltid bäst att kolla vad som gäller för just det hotell du bokar på. Var även ute i god tid då många hotell har ett begränsat antal husdjursvänliga rum. På sajten Hundvänliga hotell hittar du ännu fler tips på hundvänliga boenden i hela Sverige.

Credit: Studiografen / Göteborg & Co

Var kan ni äta tillsammans?

Oavsett om du är ute efter att fika, äta god mat eller vill komma ut för att roa dig, är du välkommen med din hund på ett flertal platser runtom i staden.

Boule, öl, spelningar och quiz – välj och vraka

Boulebar är en klassiker. På Rosenlund kan du spela boule, äta mat eller hänga i den sydfranska trädgården med din hund. Om du sedan är sugen på en öl kan du ta dig till Brewdog, där de skapat Subwoofer, en öl specifikt gjord till hundar (den är självklart alkoholfri).

På Esperantoplatsen finner du även Zamenhof, tre restauranger under samma tak. Här hittar du bland annat barbecues, färskpressad juice och pokébowls. Om vädret tillåter kan du ta med hunden ut på den fantastiska uteserveringen.

Känner du för brunch eller quiz är Brunchoteket på Linnégatan ett bra val – en restaurang för livsnjutare, vardagsallergiker, och självklart också hunden.

Unna er något tillsammans – egen hundmeny eller fantastiska vyer

Tapas by River ligger i Västra Eriksberg, precis vid kajen med en uppfriskande havsvy. Här kan du gotta dig av tapas i olika former från bland annat skogen, havet och växtriket. 

Vill du fortsätta att smaka dig igenom Göteborg med hunden i fina miljöer kan du gå till Villa Belparc – vackert beläget intill Stora Dammen i Slottsskogen.

Vill du även att hunden ska få en annorlunda smakupplevelse kan du besöka en av Avenyfamiljens restauranger. Den franska bistron Levantine på Aschebergsgatan, italienska Taverna Averna och Kafé Magasinet serverar nämligen tre rätter särskilt utvalda för fyrfota gourmander. Välj mellan oxkött, torskfilé och ett nyttigare alternativ. Hundmaten är tillverkad i Sverige, av svenska råvaror.

Credit: Mika Aberra

Mys till det med lite klassisk fika

Om du bara är vill ha en klassisk fika finns det flertalet platser att besöka för ändamålet.

Flickorna på Färjenäs finns i ett gammalt sekelskifteshus och ligger under Älvsborgsbrons fäste på Hisingssidan. Det har drivits kafé i lokalen sedan 1906, då Färjenäs Café huserade där. Nu när flickorna Lisa och Susanna driver kaféet blir hundar behandlade som VIP-gäster och får hemlagat hundgodis vid ankomsten.

På Frilagret är hundar välkomna i en särskild avdelning kallad hörnan, och av allergiskäl får de inte vistas vid kassan. Du kan också besöka Baka Stenugnsbageri, som även har utkörning om du känner för det. Vill du kombinera kafé och konstgalleri kliva in på Leymans café i Eriksberg.

Tips! Tänk på att olika restauranger har olika regler när det kommer till hundar vid borden. Dubbelkolla alltid innan du bokar bord eller fråga på plats.

Credit: Frida Winter

Var kan ni leka och umgås?

Parker, grönområden, badplatser och bio – Göteborg har allt för att din hund ska få ett så trevligt besök som möjligt. 

Vad gäller i Göteborgs parker?

Det finns flera hundrastgårdar i Göteborg – här kan du släppa lös din hund fritt. Tänk dock på att visa hänsyn till eventuellt andra hundägare så att alla kan trivas.

I Slottsskogen är hundar välkomna om de hålls kopplade. Vill du släppa lös hunden i närheten kan du göra det i hundrastgården vid Majvallen. Kopplade hundar är även välkomna till Botaniska trädgården mellan 1 oktober och 28 februari. Övrig tid kommer de tyvärr inte in då känsliga växter måste skyddas.

I parker såsom Trädgårdsföreningen och Liseberg är hundar tyvärr inte tillåtna, oavsett om de är kopplade eller ej. 

Läs mer om vad som gäller för hundar i parker och grönområden.

Bio Capitol

Om vi människor ska kunna gå på bio måste väl ändå våra hundar få samma möjlighet? Den första söndagen i månaden bjuder Bio Capitol in till hundbio. Klockan 18 är det som gäller, och vilken film som visas finns att läsa om på deras hemsida.

Läs mer om hundbion på Capitol här.

Badplatser

Ett svalkande bad har alla rätt att njuta av. På de kommunala badplatserna måste hundar alltid vara kopplade, sen har även vissa av dessa hundförbud under sommarmånaderna (1 maj till 15 september).

Hundförbudet under sommaren berör badplatserna Askimsbadet, Härlanda tjärn, Lillebybadet, Näsetbadet, Hovåsbadet, Sillviksbadet och Fiskebäcksbadet. På övrig tid gäller vanliga regler, det vill säga att de får vistas här om de är kopplade. Du kan läsa mer om hundar på badplatser här.

Hund tittar ut över havet från en av alla färjor i Göteborg.

Hur funkar det med hunden i kollektivtrafiken?

Hundar är välkomna i kollektivtrafiken, men de ska vara kopplade eller sitta i väska. Det kostar heller inget extra att ta med hunden, men den får inte ta upp ett säte då päls kan fastna. 

Normalt sett gäller också max ett husdjur per fordon, och det är föraren som eventuellt kan godkänna att flera hundar reser samtidigt. Undantaget är om samma ägare har med sig två hundar, vilket alltid är okej enligt Västtrafik. 

Tänk på att visa hänsyn till allergiker och placera dig långt bak i vagnen eller fordonet. Ombord på Västtrafiks färjor är det styrbord (höger) sida eller utomhus på däcket som gäller.

Ledarhundar samt service- och signalhundar är givetvis alltid välkomna på valfri plats och undantaget från övriga regler.

Du kan läsa mer om husdjur i kollektivtrafik hos Västtrafik.

Länktips

  • Svenska Kennelklubben tipsar om sådant du ska tänka på när du reser med din hund
  • Fler tips på boende, restauranger, parker och andra hundvänliga ställen finns på hundtipset.se
  • Karta över hundvänliga ställen: tamedhunden.se
  • Vastsverige.com tipsar om hur du kan semestra med hund i Göteborg och Västsverige