Hisingsparken är ett av många ställen med fina motionsspår. Credit: Park och Naturförvaltningen Göteborg

Motionsspår

Uppmätta slingor med eller utan elljus finns det gott om i hela Göteborg. Här är några av de mest populära, men du kan hitta ännu fler på Göteborgs stads samlingssida om motionsspår i Göteborg här (där hittar du också mer detaljerad information om slingorna).

Skatås – Förmodligen Göteborgs bästa motionscenter

Motionärer av alla dess slag lockas av Skatås breda utbud av löpspår, vandringsleder och idrottsytor. Områdets elljusspår mäter 2,5 5 och 8 km, och terrängspåren 10 respektive 18 km.

Hisingsparken / Tuve motionscentral – Stor park ett stenkast från stadsmyllret

Göteborgs största park ligger på Hisingen och är lätt att nå med kollektivtrafik. Om du utgår från Tuve motionscentral finns det flera spår och leder att utforska som är helt eller delvis belysta. Den kortaste slingan är 2,8 km och den längsta 7,4 km.

Svarte mosse – Vacker natur och spännande historia

Svarte Mosses varierade natur bestående av hällmarker, kärr och tjärnar utgör en spännande miljö för en löptur. Här finns flera uppmätta löpslingor att följa, och om du håller ögonen öppna får du kanske syn på resterna av Svarte mosse fornborg från år 500.

Sisjön – Naturskönt söder om stan

Det vackra naturområdet Sisjön har flera fina spår att utforska. I området hålls tävlingen Sisjöloppet, vars längsta bansträckning tar löpare runt både Sisjön och Oxsjön och mäter 14 km. En runda som givetvis kan springas även när det inte är tävling. Om du vill springa i elljusspår finns det en sådan slinga som mäter 2,5 km.

Ruddalen – Stort idrottscenter i västra Göteborg

Den här delen av Västra Frölunda är klassisk idrottsmark i Göteborg, Ruddalen har agerat hemmaplan åt åtskilliga göteborgslag genom åren inom ett flertal sporter, och här byggs också stadens första bandyhall. På området ryms också flera fotbollsplaner, utomhusgym och ett flertal löpslingor.

Vättlefjäll – Populärt naturreservat med fina slingor

Nordöstra Göteborgs populära naturreservat och vandringsmecka Vättlefjäll erbjuder självklart många härliga motionsspår, både belysta och icke-belysta. Efter löpturen kan du svalka dig i någon av de många sjöar som finns i området.

Slottsskogens stigar är populära bland löpare.

Parker, trädgårdar och naturområden

Göteborg är en grön stad med massor av parker, trädgårdar och naturområden, och även om det inte finns uppmätta elljusspår överallt så går det utmärkt att springa även här.

Änggårdsbergen

Om du vill prova på en mer terränglik miljö beger du dig med fördel till vackra naturreservatet Änggårdsbergen. Längs de kraftigt kuperade stigarna får du en rejäl utmaning, se bara till att inte snubbla på rötter och grenar.

Delsjöns naturreservat

I anslutning till Skatås motionscentrum hittar du vackra Delsjöns naturreservat. Detta populära utflyktsmål erbjuder flera vackra rundor runt Stora och Lilla Delsjön.

Slottsskogen

I göteborgarnas eget vardagsrum Slottsskogen samsas grillfester med musikfestivaler, beachvolleyboll, sälar och pingviner. Och en och annan löpare förstås. Följ parkens stigar och om du vill utmana dig lite extra så ser du till att löprundan tar dig upp för Säldammsbacken eller Hålekärsbacken (eller båda två).

Trädgårdsföreningen

Mitt i Göteborgs finns en av stadens vackraste parker! Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker och bland all prunkande grönska ryms också ett ståtligt palmhus, en stor rosenträdgård och en populär lekplats. Här joggar du utmed vallgraven eller längs välansade gräsmattor, med Göteborgs stadssiluett som fond.  

Kungsparken

Parken sträcker sig från Stora Teatern, längs med Nya allén, bort till Hagakyrkan. Ett grönt stråk i innerstaden som är lättillgängligt och bjuder på vackra vyer längs med vallgraven.

Ge dig ut längs Göteborgs gator och spring.

Spring i stan

Göteborgsvarvet är som bekant ett av världens mest populära lopp, och för den som vill ge sig ut längs gator, gångstråk och trottoarer finns det flera områden och sträckor att tipsa om.

Två broar-varvet – ca 20 km

Det tidigare nämnda Göteborgsvarvet leder löpare över Göteborgs broar, Älvsborgsbron och Hisingsbron, och det är en runda du kan göra en egen variant av också. Om du börjar vid Färjenäsparken på Hisings-sidan så springer du längs med vattnet hela vägen till Hisingsbron. När du korsat den fortsätter du en bit längs med Göta älv innan du viker av och springer genom Majorna för att nå Älvsborgsbron och slutför ditt varv.

Runda evenemangsstråket – ca 4 km.

Stråket från Liseberg till Ullevi är ett av Göteborgs mest besökta, och går under det gemensamma samlingsnamnet evenemangsstråket. Om du bor på hotell i närheten och vill hinna med en snabb löptur innan nästa konsert eller mässdag kan du passa på att runda evenemangsområdet. Följ bara gångbanan från Gothia towers hela vägen bort till Ullevi, sväng österut, runda arenan och spring längs mölndalsån hela vägen tillbaka till Liseberg, där du svänger västerut och snart når Gothia towers igen.

Genom Vasastaden – ca 3,5 km

En runda med stadspuls som tar dig genom vackra Vasastaden. Börja på Sten Sturegatan vid Heden och spring västerut längs Vasagatan, en fin och lätt uppåtsluttande sträcka genom en vacker allé. Vid Handelshögskolan svänger du söderut och sen österut när du når Föreningsgatan. Via Viktoriagatan och Engelbrektsgatan (varning för brant backe!) är du snart tillbaka vid Sten Sturegatan, där du svänger norrut och når din startpunkt.