Hoppa till innehåll

Skepp

Ostindiefararen Götheborg

Ta del av ett storslaget äventyr.

Utforska en replika av den ostindiefarare som vid hemkomsten från Kina 1745 sjönk utanför Göteborgs hamninlopp.

Ostindiefararen Götheborg är ett livs levande skepp, med en levande historia att berätta. Ärrad av hårda stormar och märkt av tusen och åter tusen sjömil på de stora haven. Skeppet är en replika av den ostindiefarare som år 1745 sjönk utanför Göteborgs hamninlopp, byggd i våra dagar med dåtidens verktyg och byggmetoder. Sedan jungfruresan till Kina, år 2005–2007, har skeppet genomfört totalt nio olika expeditioner runt om i världen.

Idag är Ostindiefararen Götheborg ett historiskt besöksmål i Göteborg och ett skepp lastat med upplevelser. Här får besökaren ta del av allt från fängslande berättelser och tjärdoftande skeppsbyggnadskonst till knopkurser och kulinariska fröjder i en tidstypisk 1700-talsmiljö.

Den 2 juni 2023 återvänder Ostindiefararen Götheborg efter en seglats i Europa. Skeppet kommer att skjuta salut i älven för att inviga Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen (2-5 juni) som inleder firandet av Göteborgs 400-årsjubileum som pågår hela sommaren (2 juni till 3 september). Skeppet kommer att lägga till i Frihamnen och är öppet för allmänheten under festivalen.

Photo: Peder Jacobsson