1. Gratis evenemang och festivaler

Flera evenemang i Göteborg är gratis – däribland allt på Vetenskapsfestivalen i april och Göteborgs Kulturkalas i september och det mesta under Kulturnatta på hösten. Fler gratis evenemang hittar du i vår evenemangkalenders gratiskategori.

Två små barn tittar på en bild på en fisk, liggandes på en mjuk matta.
Credit: Kristin Lidell

2. Göteborgs museer

Med Museikortet för 140 kr har du obegränsat antal besök på Göteborgs Stads museer under hela året. Kortet gäller på Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet för design och konsthantverk, nyöppnade Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs konstmuseum med sina unika samlingar. Studenter och alla under 20 år går in gratis och entré för vuxen kostar 70 kronor.

Göteborgs konsthall är helt gratis för alla, och Naturhistoriska och Världskulturmuseet har fri entré för alla upp till 19 år (ett årskort för Världskulturmuseet kostar 170 kr). Alla museerna har också programaktiviteter, visningar och workshops, håll utkik i evenemangskalendern!

Bild över älven från Älvsnabben.

3. Budget-sightseeing på älven

En tur på Göta älv är ett av de bästa sätten att insupa stadens maritima karaktär och se de nya områdena som växer fram längs älvstränderna. Färjorna Älvsnabben och Älvsnabbare (vi är i Göteborg :-)) kryssar fram och tillbaka över älven. Älvsnabben stannar på hållplatserna Lilla Bommens hamn (ej under sommartrafik) – Stenpiren – Lindholmspiren – Slottberget – Eriksbergs färjeläge – Klippans Färjeläge och tillbaka. Älvsnabbare, som bara går på vardagar mellan Stenpiren och Lindholmen, är helt gratis.

Biljetten kostar 43 kronor ombord och 36 kronor i ToGo-appen och är densamma som för spårvagn och buss. Ska du åka mer under samma dygn? Då kan du köpa en dygnsbiljett för 115 kr som gäller i Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö. Läs mer på vasttrafik.se om aktuella biljettpriser.

Göteborgs botaniska trädgård i höstskrud. Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

4. Promenad och parkhäng

Göteborgs parker och trädgårdar har mycket att erbjuda!

Familjer med barn trivs extra bra i Slottsskogen, som har både lekplatsen Plikta, gratis djurpark, säl- och pingvindammar och barnens zoo med ponnyridning (öppet sommarhalvåret). Här finns stora ytor för picknick och promenader och flera olika kaféer och restauranger.

I centrala Trädgårdsföreningen finns också en populär lekplats, det imponerande växthuset Palmhuset och närhet till Alfons Åbergs Kulturhus och Göteborgs innerstad.

Botaniska trädgården har en frivillig entré på 30 kronor. Det är en av Europas främsta och största botaniska trädgårdar, och här kan du njuta av växter och planteringar i världsklass, men också bara slå dig ned och koppla av. 2023 firar trädgården 100 år med flera olika projekt och evenemang. Missa inte heller deras mycket populära evenemang Hanami varje vår!

Vill du uppleva mer natur så finns det fina naturområden att utforska i och runt om Göteborg. När vädret tillåter kan du prova på den snorkelled som finns vid Stora Amundön, vandra i det vackra naturreservatet Änggårdsbergen (som du enkelt når från Botaniska trädgården) eller varför inte grilla vid naturområdet Delsjöns grillplats?

5. Gratis musik och underhållning

Många barer och pubar erbjuder livemusik regelbundet, ibland helt utan kostnad. Kolla in vår guide till live-musik och leta dig vidare till respektive arrangör. Håll också ett öga på Högskolan för scen och musik (Artisten, Fågelsången 1, bakom Götaplatsen) som då och då bjuder in till gratis eller mycket prisvärda konserter.

6. Shoppa hållbart och unikt

Det finns många ställen att fynda second hand och vintage på i Göteborg, oavsett om det är antikviteter, kläder eller inredning som du är på jakt efter. I vår guide till butiker hittar du guldkorn bland stadens miljövänliga, unika och plånboksvänliga shopping.

The island Donsö in the southern archipelago of Gothenburg.

7. Upptäck bilfria skärgårdsöar

En perfekt och prisvärd dagsutflykt går till Göteborgs södra skärgård, dit du lätt tar dig med spårvagn och färja från Saltholmen (läs mer om du tar dig till skärgården här). Samma biljett på kollektivtrafiken räcker hela vägen och väl på plats kan du promenera på bilfria vägar, upptäcka miljöerna och naturen. Exempel på öar som är lätta att nå är Brännö, Styrsö och Vrångö. På sommaren är det riktigt härligt att sola och bada här – ta gärna med en välfylld picknick-korg.