Platser att fånga solnedgången

I Göteborg går solen ned över havet i väst och bjuder då på en palett av ”golden-hour”-färger. Här är förslag på platser som både bjuder på utsikt över havet och har en fotovänlig omgivning – alltså den perfekta bakgrunden för dina solnedgångsbilder!

Solnedgångsutsikt över floden och en båt.
Solnedgångsvy från Masthuggskyrkan.

Masthuggskyrkan

Denna kyrka från 1914 ligger på toppen av Stigberget och härifrån har du en av de bästa vyerna över Göteborg. Härifrån har du utsikt över stadens “skyline” med Göta älv och de två broarna över till Hisingen.

Utsikt över en solnedgång från en gata med utsikt över en bro.
Utsikt från Banehagsgatan med utsikt över Älvsborgsbron nära Röda sten konstcenter.

Röda Sten

Röda Sten konsthall (döpt efter ett mystiskt rödmalat stenblock) är beläget precis älven och under Älvsborgsbron i det historiska området Klippan. Här reflekterar älven solnedgångens färger och tillsammans med den unika miljön i området blir det en utmärkt plats för att ta fantastiska solnedgångsbilder.

En gammal befästning på toppen av en kulle omgiven av träd och kvarter.
Skansen Kronan är en gammal befästning som erbjuder en slående utsikt över staden.

Skansen Kronan

Denna 1700-talsfästning ligger på toppen av Risåsberget i området Haga. Här får du inte bara en 360-graders utsikt över Göteborg, utan också picknick-vänliga gräsytor runt om fästning där du kan sitta och njuta av solnedgången vid horisonten.

Solnedgångsutsikt från en takbar över floden.
OGBG takbar utsikt.

Taket, OGBG

Ett högt läge är alltid en bra idé för att få en fin solnedgångsbild. Om du vill komma upp i höjd men inte promenera upp för ett berg, rekommenderas någon av Göteborg många härliga takbarer. Ett tips är OGBG, som ligger längts upp på Comfort Hotel vid Skeppsbroplatsen.

Fotovänliga matställen

Göteborg har ett fantastiskt utbud av restauranger och kaféer, med hela världens kök representerade och något för alla smaker. Utforska Göteborgs kulinariska scen och fånga samtidigt dina matminnen i snyggt inredda lokaler.

Mr Cake

Kaféet Mr Cake har en rolig blandning av svenska traditionella bakverk och amerikansk extra-allt-estetik, signerad konditorn Roy Fares. Ett exempel är den ikoniska ”red velvet”-croissanten och de många olika färgglada tårtorna.

Barabicu

Barabicu i området Rosenlund möts mat från mellanöstern och medelhavet i unika kombinationer. Vackra cocktails är också en specialitet här, och inredningen är stilfullt avslappnad.

Stora Saluhallen är en livlig saluhall i en vacker byggnad med delikatesser från hela världen. Det bästa med det: det finns gott om val för alla matälskare där ute!

När det regnar…

Vädret är som bekant oförutsägbart, även i Göteborg. Låt oss omfamna det och se det som en möjlighet att fånga stadens charm i regnet. Upptäck regnskyddade platser där regnet hjälper dig att ta unika bilder.

Ett tak med ett hål där regnet passerar.
Regnpaviljong i Seminarieparken.

Seminarieparken

Denna park i Linnéstaden har nyligen rustats upp, bland annat för att bli ”världens bästa park när det regnar”. Det blir den genom sina året-om-gröna planteringar och den nya regnpaviljongen som skyddar mot blött väder. Här kan du sitta ner och njuta av grönskan och fånga regnet.

Utsikt över palmer i Palmhuset.
Inne i Palmhuset. Credit: Anders Storm/Göteborg & Co

Palmhuset

Mitt i hjärtat av Göteborg hittar du Palmhuset. Det huvudsakliga attributet för denna byggnad är dess glasstruktur som tillåter en vy av utsidan från insidan. Utöver den vackra arkitekturen är Palmhuset också hem för olika exotiska växter och, som namnet antyder, olika palmer. Blöta dagar lockar insidan med skydd över huvudet och en inbjudande temperatur. Palmhuset låter dig observera regnet så bra det går: från den tropiska skogen och utan att bli blöt!

Café med glastak och växter som hänger från taket.
Kafé Magasinet. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Kafé Magasinet

Om du besöker Kafé Magasinet på Tredje långgatan kan du smutta på en varm dryck i ett nästan tropiskt landskap. Kaféets uteservering ligger i ett orangeri med glastak, klätterväxter och hängande amplar – perfekt för kafémys när det regnar.

Göteborgsk arkitektur

Ge dig ut på en visuell resa genom stadens intressanta arkitektur – från Göteborgstypiska landshövdingehus till samtida modernism, modernistiska byggnader.

Utsikt över en gata med spårvagnsspår i mitten och orange byggnader på var sida om gatan.
Karl Johansgatan i Majorna. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Landshövdingehus

Du kommer med största sannolikhet att få syn på Landshövdingehusen när du vandrar runt i Göteborg! De är traditionella hus med typiskt starka färger och en distinkt arkitektonisk stil. Vad som särskiljer dem är att första våningen är byggd helt av sten, följt av två våningar byggda av trä. Konceptet är ursprungligen från Göteborg, och det finns inte många andra exemplar spridda runtom i Sverige. Majorna, Annedal, Gamlestaden, Bagaregården är alla bra exempel på stadsdelar där man kan hitta denna typiska och fina Göteborgsarkitektur.

Utsikt till spårvagnsspåren där en blåvit spårvagn passerar, omgiven av träd, gräs och byggnader.
Spårvagn i kvarteret Majorna. Credit: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

Majorna

Majorna är en trendig stadsdel med mycket på gång. Förutom mysiga caféer och cool gatukonst har Majorna har vacker arkitektur som de typiska Landshövsdingehusen, en gång hem för industriarbetarna som nu ses som hippt och modernt. Byggnaderna här har lekfulla och unika inslag som kommer att bli utmärkta inslag i din fotoresa! Vandra exempelvis längs Ankargatan, Strandridaregatan och Ostindiegatan och fånga detaljerna som gör det här kvarteret så fotogeniskt.

En röd rund och grön byggnad med en smalare bas som blir större när den går upp i höjden.
Kuggen är biblioteket på Chalmers universitets campus i Lindholmen.

Kuggen

Göteborg är också fyllt av modern arkitektur och Kuggen är ett bra exempel. Denna unika byggnad är i själva verket en del av Chalmers högskola och fungerar som bibliotek. Kuggens fräcka färgkombinationer och ovanliga form gör byggnaden omöjlig att missa. Om du befinner dig i central Göteborg tar det dig bara en kort promenad till bryggan Stenpiren där du kan ta gratisbåten (leta efter den med grön flagg) till andra sidan älven, ända till Lindholmenområdet. Så fort du kommer dit är Kuggen det första du kommer att se!

En metallbyggd bastu på en plattform över vatten med trappor och en bro för tillträde, och träd i bakgrunden.
Allmän bastun i Frihamnen. Credit: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co

Bastun i Frihamnen

I Jubileumsparken finns det en intressant formad byggnad gjord av metallpaneler över älven. Detta en allmän bastu som är byggdes år 2014 och består av återvunnet material. Bastun har en fascinerande och unik design som är värd att fånga på bild!

Inuti en byggnad med stengolv och trädetaljer, med bord och stolar på varje sida av rummet. Det finns även sicksacktrappor från andra våningen uppåt och en klocka som hänger.
Inne i Göteborgs Rådhus. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Rådhuset

Göteborgs Rådhus som ligger vid Gustav Adolfs Torg verkar ganska enkelt på utsidan, men när du stiger in kommer du definitivt att bli förvånad. Byggnaden som ritades om av den kände arkitekten Gunnar Asplund år 1936 kombinerar nordisk klassicism med modernism. Vackra arkadkorridorer är sammanfogade med valv, och det är högt i tak. Runtom i byggnaden finner du gamla detaljer från före renoveringen som är inkorporerade med nya.

Utsikt över ett snöigt torg med statyn av Poseidon i mitten, omgiven av upplysta granar och Göteborgs konsthall i bakgrunden.
Poseidons staty mitt på Götaplatsen. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Götaplatsen

Det här är en av de främsta mötesplatserna för kultur i Göteborg då den är omgiven av imponerande kulturbyggnader som Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsteater, Göteborgs Konserthus och Göteborgs Konsthall. Ta chansen att fotografera de slående byggnaderna och Poseidon, statyn i tjänst som vakar över platsen.