Under hösten är Göteborg fullt av familjevänliga och rysligt roliga aktiviteter. Den här guiden uppdateras löpande med datum och aktiviteter, och det finns mycket mer att upptäcka i vår evenemangskalender.

Halloween på Liseberg är en både mysig och läskig favorit för hela familjen. Credit: Stefan Karlberg

Halloween på Liseberg

I oktober år varje slår Liseberg upp portarna för Halloween på Liseberg med spökhus, mys-rys, fågelskrämmor, godismysterium och mängder av pumpor. Det anordnas aktiviteter för både stora och små, och man kan själv välja vilken nivå av läskighet som man vill ta del av.

Rymdresor och regnskogssafari på Universeum

På vetenskapscentret Universeum kan alla vetgiriga stora och små utforska både livet på jorden och i rymden. Här kan du åka på en regnskogssafari bland apor och exotiska fåglar, följa med till månen och Mars, göra spännande experiment i laboratoriet, lära dig om människokroppen och dyka ner i havens djup – allt i samma hus!

På Wisdome, Sveriges största visualiseringsdom, visas spännande 3D-filmer för alla i familjen.

Två små barn tittar på en bild på en fisk, liggandes på en mjuk matta.
Knattegatt på Sjöfartsmuseet Akvariet är en plats för de allra minsta att upptäcka havet med alla sinnen. Credit: Kristin Lidell

Teaterföreställningar och barnvänliga museer

Alfons Åbergs kulturhus ligger i den vackra parken Trädgårdsföreningen. Kulturhuset vänder sig främst till barn i åldrarna 0–8 år, och hela året kan du titta på barnteater, leka i Alfons magiska värld, lyssna på högläsning och andra litteraturaktiviteter.

Världskulturmuseet kan du utforska världens alla hörn och människans skapelser och kreativitet. Museet har flera permanenta utställningar, bland annat barnutställningen Tillsammans. Här utforskar, leker och lär barn mellan 0–12 år med alla sina sinnen.

Sjöfartsmuseet Akvariet öppnade i december 2022 efter en längre tids renovering med sex nya utställningar för alla åldrar och ett helt nytt underjordiskt akvarium. I barnutställningen Stora blå och lekområdet Knattegatt kan barn och deras vuxna upptäcka och utforska havets underverk tillsammans i fantasifulla miljöer.

Göteborgs stadsmuseum visar Göteborgs historia, från förhistorisk tid till ikoniska föremål från 1900-talet. I museets fyra basutställningar kan du vandra genom 400 år av nöd och lust och upptäcka fyra sekler av spännande historia.

Vuxna och barn i trädgården framför Gunnebo slott utanför Göteborg.
Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Sprakande höstfärger i parker och trädgårdar

Göteborgs botaniska trädgård är en av norra Europas främsta botaniska trädgårdar. Här finns över 20 000 växtarter utspridda i växthus och de olika trädgårdarna.

Gunnebo Slott och Trädgårdar strax utanför Göteborg är en av de vackraste 1700-talsanläggningarna i norra Europa. Gunnebo Slott, som ursprungligen var ett sommarresidens, är nu ett blomstrande kulturellt landmärke med guidade turer och evenemang, en miljöcertifierad restaurang, butik och odlingar.

Credit: Maritiman

Äventyr till sjöss

Maritiman är världens största flytande fartygsmuseum, beläget vid Göta älv. Under skolloven anordnar museet olika lovaktiviteter.

Skärgården utanför Göteborg är fylld av äventyr och djurliv att utforska. Från Hönö kan du åka på sälsafari med Kastor Boat Trips. Resan är 1 timme lång och tar dig runt i den vackra skärgården med god chans att se en säl.

Sightseeing-turen Ocean Bus är ett spännande sätt att uppleva Göteborg från land och vatten i ett och samma fordon – en amfibiebuss. Ocean bus kör året om, se hemsida för aktuella tider.

För den som är mer sugen på ett mysterium inne i värmen, kan man lösa det på ett av Göteborgs många “escape rooms”. Eftersom Göteborg har flest escape room-spel i hela landet finns det ett stort och brett utbud av dem, med något som säkerligen kommer passar för alla.

Det finns mycket mer att upptäcka i vår evenemangskalender.