Hoppa till innehåll

Park

Botaniska trädgården

En av Europas största och främsta botaniska trädgårdar.

Njut av fantastiska växter, odlingar och naturområden. Här finns 20 000 unika växter från 130 länder i områden som Klippträdgården, Örtagården och Japandalen.

Film över entrépartiet.

Här kan du njuta av växter och planteringar i världsklass, men också bara slå dig ned och koppla av. Över en halv miljon människor besöker Botaniska trädgården varje år, vilket gör det till ett av Västsveriges mest populära besöksmål. I trädgården hittar du utöver alla växter även kafé, butik och utställningar. 

Åren 2021 – 2026 bygger Botaniska nya växthus med besökscentrum och de gamla är stängda.

Entréavgiften till Botaniska Trädgården på 30 kronor är frivillig.

Evenemang

Varje år anordnas en rad utställningar i växthusen och i trädgården bedrivs en omfattande programverksamhet.

Vägg i vägg med Änggårdsbergen

Botaniska trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där den vetenskapliga trädsamlingen Arboretet finns. Det är en jorden-runt-tur bland tusentals träd och buskar med känt vildursprung. Stora arealer har planterats med främmande träd och buskar.

Utsiktplats på Håberget

Längst upp i Botaniska trädgården ligger Håberget. Härifrån ser du ut över Änggårdsbergen, Linnéstaden, Slottsskogen, Kungsladugård och hamnen med Gamla Älvsborgs Fästning som landmärke i väster. Allt detta var en gång kungens jaktmarker, vaktade av en hejderidare bosatt på Änggården. Läs mer om Håberget här.

Ta med dig en bit av Botaniska

Innan du lämnar Botaniska trädgården måste du se till att besöka trädgårdens butik och besökscentrum. Här hittar du tillbehör, böcker och annat med växtanknytning, men också fröer, lökar och växter att ta med hem till din egen trädgård. Här kan du också slå dig ner med en kopp kaffe och varva ner. 

Låt din telefon guida dig

Ladda ner Botaniska trädgårdens app och låt dig guidas runt bland växter och planteringar. I appen finns det tre olika guidade promenader att ta del av – Botaniska runt, Vandra i det vilda och Hälsostigen.

Vårplanteringar i Göteborgs Botaniska trädgård.

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Foto: Jenny Nilsson

Foto: Ellinor Smederöd