Njut av den perfekta blandningen av maritimt och urbant liv på Göteborgs uteserveringar med havsutsikt. Under sommarmånaderna är det få saker som slår en härlig dag vid havet, och som tur är så har Göteborg mycket att erbjuda när det kommer till havsnära upplevelser. Här hittar du restaurangklassiker som låter dig utforska stadens fisk- och skaldjursutbud men även nykomlingar som bjuder in till lokalbryggd öl och bubblande naturvinsupplevelser.

Så var hittar du Göteborgs härligaste barer och restauranger med havsutsikt? Svaret följer nedan.

Tyska bron Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Tyska bron

Mitt i centrala Göteborg, närmare bestämt på Tyska bron som löper över Stora Hamnkanalen intill Christinae Kyrka, ligger havsbaren och restaurangen med samma namn. Här kan du bland annat käka räkmacka eller fish taco i kombination med god dryck, med utsikt över Göteborgs äldre kvarter och innerstadsvattnet.

Restaurang Röda Sten

I Röda Sten Konsthall, som ligger nedanför Älvsborgsbron, hittar du Restaurang Röda Sten. Kombinera besöket med en konstupplevelse och njut av en bit god mat, havsbrisar och utsikten över hamninloppet.

Brännö Varv

Brännö Varv

I en unik maritim miljö i Göteborgs västra skärgård ligger Brännö Varv, endast 20 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen. Varvet har funnits sedan 1949 men har på senare år även blivit café & bar, som är en höjdpunkt för många som besöker Brännö tack vare den härliga atmosfären och annorlunda miljön. Här bjuds du på en härlig utsikt över det öppna och örika havet.

Långedrag Värdshus

Med en härlig havsutsikt i en vacker miljö, och plats för stora sällskap, är Långedrag Värdshus en perfekt plats för att fira något stort på, likväl som att ta en spontan middag en sommarkväll. Här kan du välja mellan klassiker som hälleflundra, torskrygg, rödspätta och mycket mer.

Paradiset

Efter en dag i skärgården kan det vara skönt att slå sig ner på en härlig uteservering, och käka en riktigt god pizza. Detta är precis vad du kan vänta dig på restaurang Paradiset, som ligger i ett pampigt hus alldeles intill på- och avstigningen för skärgårdsbåtarna i Saltholmen.

Tullhuset

Tullhuset

Året runt-krogen Tullhuset, som hittas på Hönö Klåva i Göteborgs norra skärgård, är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang med en fantastiskt utsikt över skärgården. Restaurangen har funnits i hela 20 år och har sedan starten alltid värnat om lokala råvaror, där de låter gäster tillsammans med personal utfärda menyn och utbudet.

Tapas by River

På ett underbart läge vid kajen, i det relativt nybyggda området i Västra Eriksberg på Hisingen, kan du njuta av härlig tapas och samtidigt blicka ut över vattnet. På Tapas by River kan du välja tapas från både havet, skogen och växtriket.

Isbolaget Donsö

Isbolaget på Donsö har en lång historia av att producera is till fiskebåtarna i Göteborgs skärgård, men när behovet skiftade startade man istället restaurang och hotell. Läget är fantastiskt alldeles vid vattnet, och här kan du unna dig allt mellan räkmacka, varmrökt lax eller klassiska fish n’ chips.

Porter Pelle

I närheten av det gamla Carnegiebryggeriet, som förr tillverkade porter som exporterades till hela världen, hittar du Porter Pelle. Här kan du njuta av god mat och porter (och en hel del annan öl såklart) precis intill vattnet vid Klippan och Röda Sten.

Riverton View Skybar & Restaurang

En takbar med magisk havsutsikt över Göteborg, vad mer kan man begära? På tolfte våningen på Riverton Hotel hittar du allt mellan prisbelönta cocktails och en riktigt bra à la carte-meny, och panoramafönster som sträcker sig från golv till tak.

Vega Bryggeri

Vega Bryggeri

På Ringön, som du hittar på Hisingen, brygger Vega Bryggeri sin egna hantverksöl efter gamla traditioner i kombination med innovativa ideér och nyfikenhet. Här kan du också unna dig en god middag alldeles intill vattnet, inte sällan ackompanjerad av livemusik.