Längd, cirka: 3 kilometer 
Tid: 2 timmar
Ansträngning: Liten till medel, en ganska kort promenad men med många trappor upp för Risåsberget.

Trädgårdsföreningen

Välj själv om du vill gå en runda i Trädgårdsföreningen eller om du vill ge dig ut på promenden direkt. Trädgårdsföreningen är väl värd att stanna i ett tag, inte minst för att besöka det vackra palmhuset eller den imponerande rosenträdgården.

När du lämnat trädgårdsföreningen tar du dig upp för Göteborgs berömda paradgata Avenyn i riktning mot Vasagatan. Längs vägen passerar du många av Avenyns populära restauranger och krogar, bland annat prisbelönta Le Pain Francais, som utsetts till en av världens bäst designade krogar.

Vasastan

Vid hållplatsen Valand svänger du in i allén som löper i mitten av Vasagatan. Du passerar flera av Göteborgs Universitets institutioner längs vägen, och områdets övriga bebyggelse domineras av vackra sekelskifteshus i sten, byggda mellan 1870 och 1920.

När du nått slutet av Vasagatan korsar du vägen och promenerar en kort bit ned för Sprängkullsgatan tills det att du når Haga Nygata där du svänger in.

Credit: Frida Winter

Haga Nygata

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och Haga Nygata är pulsådern som går rakt igenom området. På de bilfria gatorna bland Göteborgstypiska landshövdingehus hittar du massor av kaféer, butiker och restauranger. Du har nu nått promenadens första delmål. Det är här du inhandlar din picknick eller fika. Göteborgs förmodligen största kanelbullar hittar du på Café Husaren, men det finns gott om andra ställen att välja på också.

Skansen Kronan

Sväng in på Östra Skansgatan från Haga Nygata och promenera hela vägen bort till trapporna som leder dig upp för Risåsberget. Det är ganska många trappsteg att ta sig upp för, men väl värt besväret när du nått toppen.

Skansen Kronan är en gammal försvarsanläggning från 1600-talet vars kanoner aldrig behövde användas. Besöker du Skansen Kronan på sommaren finns det ett kafé i det gamla soldattorpet intill fästningen, om du skulle ha hoppat över instruktionerna om att köpa fika tidigare. 

Uppe på toppen är det bara att välja var du vill slå dig ner. Det finns så väl bänkar som grönytor.

När kanelbullarna tagit slut och kaffekoppen är tom kan du antingen promenera den korta biten tillbaka eller ta dig till spårvagnshållplatsen Hagakyrkan som ligger i närheten.