Få saker slår känslan av att uppleva naturen till fots. Dofter och synintryck förstärks, och du kan bekanta dig med skogens vilda djur och växter på nära håll. Det finns nästan oändligt med leder och stigar att välja mellan på västkusten, här listar vi några av dem.
Göteborgs Skärgårdsled
Upptäck en vandringsled vid havet som varvar stig, skärgårdsbebyggelse, berg, storslagen utsikt och historiska kvarlämningar. Ta buss, cykel eller bil till Hönö färjeläge och vandra längst med havet på öarna Hönö, Fotö, Öckerö och Hälsö. Leden är en del av Kuststigen.
Gotaleden
Vill du ut i naturen, men ändå ha det lite bekvämt? Längs Gotaledens 71 kilometer hittar du fika, mat och boende på flera ställen, och alla etapper nås med pendeltåg. Nääs Fabriker, Aludden och Jonsereds Trädgårdscafé är några av platserna som leden passerar. För den mer vildmarksbenägne finns även vindskydd och lägerplatser att tillbringa natten på.
Pilgrimsleden Göta Älv
Pilgrimsleden Göta Älv handlar om att vandra historia. Den går från Masthuggskyrkan i Göteborg till Vänersborg. Med Lödöse som historisk knutpunkt kliver du rätt in i historien. Den rika forntida och medeltida historien är ständigt närvarande. Du kan vandra leden i sin fulla sträckning eller välja en eller flera olika etapper.
Bohusleden
Från Lindome i söder upp till Strömstad i norr kan du vandra hela eller delar av den 34 mil långa Bohusleden. Det finns 27 olika etapper och på vägen finns allt du behöver i form av rastplatser med vindskydd, eldstäder, toaletter och soptunnor. Från Skatås i Göteborg, går Bohusleden parallellt med både Gotaleden och Vildmarksleden fram till att de fortsätter på en egen sträckning.
Vildmarksleden
Vill du ta dig ut i skog och mark på en led som inte är så utmanande och som också bara är en spårvagnsresa bort, då är Vildmarksleden ett bra alternativ. Leden börjar vid Skatås motionscentrum och fortsätter 4 mil till Hindås. Den kan delas upp i olika etapper och många uppskattar att cykla leden. Det finns tre ställen med vindskydd där man kan övernatta.
Delsjöområdet
Delsjöområdet är ett av Göteborgs närmaste och mest populära naturområden. Några minuters spårvagns- eller bussresa från centrum tar dig till en av ingångarna vid Härlanda Tjärn, Skatås eller Stora Torp. Stora Delsjön runt är en lätt vandring på 7,5 kilometer som du med fördel avslutar med kaffe och våffla i Lyckans kafé.
Änggårdsbergens naturreservat
Även Änggårdsbergens naturreservat är lätt att ta sig till, naturreservatet gränsar till Botaniska trädgården i norr och Mölndal i söder. Här finns två leder på cirka 10 kilometer och en mängd stigar att utforska på egen hand. Tänk på att tältningsförbud råder, så om du vill stanna över natt rekommenderas vindskyddet i Trindemossen.
Hisingsparken
Göteborgs största park med våtmarker, motionsspår och vackra vyer. Bara en kort resa från centrala Göteborg möts du av en härlig blandning av anlagd park, vackra vildmarksområden och slingrande motionsspår. Besök Hisingsparken och hälsa på djuren på närbelägna Kättilröds 4H-gård eller grilla vid Slätta Damm.
Lärjeåns dalgång
Dalgången runt Lärjeån är populärt för vandring, promenad, ridning och sportfiske. I nordöstra Göteborg finns Lärjeleden, en 7,5 kilometer lång naturstig. Den sträcker sig från Hjällbo till Angereds centrum. Lärjeåns dalgång har ett stort naturvärde med lummig skog och ett rikt växt- och djurliv. I ån finns både öring och lax.
Vättlefjäll
I det här vidsträckta naturområdet norr om Angered finns nio olika spår och vandringsleder som är mellan 3 och 25 kilometer långa. Här hittar du sjöar, vattendrag, sällsynta växtarter och en mängd olika fåglar – bland annat trädlärka, nattskärra, orre, spillkråka och tjäder. Vindskydd och tältmöjligheter finns, dessutom går det att hyra kanot i Vättlestugan.
Kuststigen
Kuststigen är en av Västsveriges vackraste vandringsleder. Den består av en sammanhängande led mellan Uddevalla och Sotenäs, samt flera kortare rundslingor och fristående etapper. Du kan välja mellan många olika kustnära vandringsmöjligheter för både endagsturer och längre vandringar. De allra flesta etapperna går att ta sig till med både bil och kollektivtrafik.
Göteborgs skärgård
Det finns fler alternativ i skärgården än Göteborgs skärgårdsled. Rörö är en av skärgårdsöarna som lämpar sig utmärkt för vandring. Längst norrut ligger denna orörda vildmarkspärla med gräshedar, ljungmark och flera naturstigar att välja mellan. Björkö har lättåtkomliga stigar och promenadvägar med många alternativ. Naturen är varierande och du får uppleva stora öppna vidder med havet som bakgrund. Ersdalen på Hönös nordvästra sida, erbjuder spektakulära vyer och en promenadstig mot havet. Området är också en dröm för klättrare. Längre söderut hittar du Vrångö, Styrsö och obebodda Galterö, intill Brännö som också är populära utflyktsmål för vandrare.
Stora Amundön
Naturområde i södra Göteborg, med bad, vandrings- och snorklingsled. Här finns klippbad och några små sandstränder. Naturstigen på cirka 4,5 kilometer och går runt ön. Utanför Stora Amundön hittar du också Göteborgs första snorklingsled – en naturstig under ytan där du kan lära mer om djur- och växtlivet i vattnet.
Rya Skog
Naturreservatet Rya Skog är en riktigt lummig oas, belägen mellan Ryaverket och Skarvikshamnen. Området är unikt, här finns rester av mycket gammal skog – kanske till och med förhistorisk. Vandra på slingrande stigar i den djungellika alsumpskogen och ta en paus i öppna gläntor som gjorda för picknick.
Sandsjöbacka naturreservat
Stort naturområde som sträcker sig mellan Kungsbacka i söder och Göteborg i norr. Här kan du uppleva ett spännande och varierande landskap med berg, små sjöar, ljunghedar och skog. Det finns många stigar i Sandsjöbacka naturreservat och möjlighet till både rogivande promenader och utmanande vandringar. Tältning är förbjuden men vindskydd finns.
Vill du vandra i grupp?
Tikitut Community-based tourism arrangerar upplevelser i nordöstra Göteborg. Allt från stads- och naturvandringar och kanotutflykter i Vättlefjäll, till matupplevelser som ger dig inblick i Sveriges olika matkulturer. Pilgrimsleden Göta Älv arrangerar olika vandringar, med möten med människor och natur. Vill du vandra och skogsbada i grupp, då är Sense In Nature ett alternativ. Ta chansen att upptäcka Göteborgs natur på ett nytt sätt.
Bra att tänka på
Ta med dig ordentligt med vatten, och undersök om det finns möjlighet att fylla på någonstans efter vägen. Enligt Allemansrätten får du tälta ett dygn var som helst, men det finns undantag där tältningsförbud råder. Fel skor kan förstöra vilken vandring som helst, så se till att du gått in skorna ordentligt och ta med skoskavsplåster för säkerhets skull. Annat som kan vara bra att ha med i packningen: kläder efter väder, första-hjälpen-kit, fällkniv, tändstål eller tändstickor, gasol- eller spritkök, karta, keps/hatt, myggmedel och sittunderlag.
Bege dig ut med appen och kartan Hittaut
Appen eller den fysiska kartan Hittaut är ett roligt och lärorikt sätt att upptäcka Göteborg och skärgården på. Ta dig runt och bocka av alla checkpoints och upptäck innerstaden och dess närmiljö. Appen finns att ladda ner gratis på App Store eller Google Play, och den fysiska kartan finns att hämta från och med 1 april på Gothenburg Visitor Centre och på Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.
Vill du ha ännu fler alternativ? Kolla in vastsverige.com, goteborg.se, Ut och njut, Friluftskartan och Naturkartan.